Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Да.

Maja1986. likes this.
  2. lalinda

lalinda Истакнат член

Денеска дадов прв пат жолчка со авокадо, даваше знаци на гадење затвори уста и толку. Две лажички на врв проба.
    Наредно давање со што да ја измешам, а да не е авокадо, да видам дали ќе јаде или пак јајцето не ѝ се допаѓа?

3. atz1995

atz1995 Истакнат член

Јас давам со палента

lalinda likes this.
  4. Ceneva

Ceneva Популарен член

Можеш и со овошје да ја мешаш... Со палента, гриз... И измешај ја настрана со малку, ете на пример со банана. Немој со целата количина банана, туку со малку банана за да знаеш дека ќе биде изедена жолчката што е предвидена дали ти е 1/8, 1/4

lalinda likes this.
  5. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Pa normalno avokadoto samo po sebe e gadno da nerecam, bljutkavo, pogotovo bez zacini. Inaku se cudam so novive preporaki za juzno ovosje. Na bebe pred se se dava od nase podnebje namirnici najveke radi alergii. Sekoja nacija si ima vo genot svoi enzimi sto razlozuvaat hranata sto e specificna na nivnoto podnebje. Ok znam deka avokadoto vo amerika se smeta za niskoalergeno i davaat na bebinja ama kaj nas ne. Pa imame tolku ubavi ovoski sto amerite mozat da ni pozavidat avokado ke davam na bebe nema problem :) a i samite pedijatri kaj ne preporacuvaat juzno ovosje na malo bebe, nie majkive mnogu gledame reels na insta :)

6. Bebce1

Bebce1 Популарен член

Давате ли праз на 7м бебе?

7. Dimssi

Dimssi Активен член

Како давате ориз првпат? Ориз ние што го јадеме или од хип, бебешките што се.

8. atz1995

atz1995 Истакнат член

Јас варам нормален како ние што јадеме. Инстант оризот не ми се допаѓаше како вештачки мириз ми имаше

9. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Немам дадено јас, од кромид има мака во мешето, грчеви 2 пати имаше ноќе. Брокула само 2 пати имам дадено досега, 2та пати имаше мн гасови и не давам. Бебе уште малку 8 ќе прави.
    Обичен давам од нашиот. Прво со овошје го давав, блендиран. После 5 месеци околу 5 и пол мислам.

Dimssi likes this.
  10. Bebce1

Bebce1 Популарен член

Јас скоро во секој ручек и ставам кромид.Не сум приметила досега некоја промена,малку ставам.
    Знам тука некаде ни се бебушките.

lackygirl likes this.
  11. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Ако нема мака давај си, пробај и праз. Јас млад кромид му ставав по малку ама мислам дека му смета оти баш тогаш имаше грчеви, ќе пробам со стар кромид баш да видам разлика. На 16ти 8 прави.

Bebce1 likes this.
  12. Carolin.

Carolin. Популарен член

Јас млад му немам дадено од причина што мене ми прави мака, а стар му ставам во кашички. Пробај

lackygirl likes this.
  13. lalinda

lalinda Истакнат член

Не е дадено авокадо врз основа на гледање reels, туку врз основа на табела дадена од педијатар. Дали треба да се даде на бебе или не секој си одлучува сам.

14. KiviOdMaldivi

KiviOdMaldivi Истакнат член

Сакам да вовесам цел оброк другата недела,бебе 5 месеци,кога да го дадам кое време од прилика и што да биде,овошје или зеленчук

15. simpleewa

simpleewa Истакнат член

Ај да се пробам пак

Ano likes this.
  16. јolene

јolene Популарен член

Не дека ја знам што правам. Уствари поима немам, ама вака што читам.
    За јајце и месо/или било што што содржи повеќе протеини, на пример урда, ја не би мешала заради големиот протеински внес, да не ги оптерети бубрезите на бебе. Претпоставувам дека ова нема да е засекогаш, туку додека пркнат малку од малку, односно да кажам до година ипол негде. Ќе прашам за ова кај педијатар или консултант за исхрана кај бебе, па после ќе давам. Ќе пишам одговор овде.

За колку пати, следи го бебе.
    Се трудев да давам еднаш до двапати јајце, еден ден мешунка. И четири месо. Е арно ама мојата е месарка. Не сака јајце. Не сака зеленчукова без месо. Не сака јогурт. И сега давам пет пати месо, ама по малку. Дали по 20 грама, колку за вкус.
    Нормално кога и дадов грав не давам месо. Со малку леќа и батат ќе ставам пилешко. Купена каша со говетско и зеленчук, ќе смешам со грашак малку, колку да се навикне на вкус. Некогаш јаде. Некогаш се гади. Некогаш и ќе ми поврати.
    За јајце планирам сега да и правам палачинки/ мафини нешто да грицне, оти ниту парчиња ми сака ниту јајце ќе јаде, ако не е со авокадо маскирано.
    Пченица моментално воведувам со кашички, за да можам после лебче да дадам. Спелта веќе дадов со гриз. Ама чист пченичен гриз, овде не можам да најдам, па преку каша.
    Соодносот на житарка/овошје/млеко не го запазувам секогаш. Мислам скоро никогаш веќе. Повеќе ми е пола пола.
    Моето прави за недела време 9. Овде се препорачува од 10 месеци полека, а од година да јаде бебе исто како и родителите. Значи се'.
    Што би значело на година за доручек леб и путер со кашкавал на пример, со патлиџан и краставица. За ужинка парче овошје. И некако ми нема логика да не се трудам постепено да ја привикнувам.
    Јас само еднаш од кашите да се решам ми е :x. Џабе ја што сакам се да и дадам да јаде и проба, кога она не сака структура. Значи пак ќе речам, следи го бебе.
    Имам пријателка која за бебе доби од педијатар совет, од околку 7 месеци, да му дава на бебе 3 пати на ден оброк и тоа они што јадат значи. Се практично.
    Ете го дете супер си е, не ни имало мака.

simpleewa and Carolin. like this.
  17. Ceneva

Ceneva Популарен член

А банана даваш? И тоа е јужно овошје и не е од наше поднебје.
    Не напаѓам, далеку од тоа ама ме интересира ставот на педијатрите ете конкретно и за бананата.
    Инаку да имаме прекрасни овошки и зеленчуци и секако дека нив најмногу ги форсирам лично јас. Ама воведов авокадо чисто некогаш за промена. Ете во тие 5 месеци од како почнавме со цврста храна три пати имам дадено.
    Ако е достапно да се проба и е нискоалергено јас би да проба. Утре другиден не знаеме кај ќе се најдеме во светов. Тоа е мое размислување. Може не е правилно и не логично некому, ама си го следам инстинктот и нормално пак со консултација на педијатар за некој такви намерници

18. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Зависи што ќе воведеш дали доручек или ручек. Прв оброк на моето бебе му беше доручек. Доручкува после прво млеко околу 9-10ч наутро. Доручекот на почеток ни беше житарка и овошје. Сега јаде парчиња па јаде мафини, проја, палачинки, пржено лепче, омлет итн.

јolene likes this.
  19. јolene

јolene Популарен член

Конкретно за авокадото, еве моето го обожава. Го јаде само така. Без ништо друго. Богато е на здрави масти, неутрално на вкус, и и давам. Зошто да му ограничувам на дете, ако можам да го дозволам, а и го има кај мене преку цела година.
    И јас сакам да и дадам домашна круша, јаболка, слива и слично. Ама немам и тие ги купувам. Значи се исто ми е мене што ќе купам.
    Да сите знаеме дека регионалното е најдобро и за нас и за климата, ама од друга страна светот се менува и тоа е тоа.

Last edited by a moderator: Apr 7, 2024
  20. Carolin.

Carolin. Популарен член

Е баш истово ке го пишев, и бебо мој обожава авокадо, банана и авокадо му е омилено, покрак тиква се разбира. Со сласт јаде и зошто јас би му го скратила тоа задоволство? Сигутно 3 пати неделно јаде авокадо.

Денес дадов јајце конечно, па до го воведеме убаво мислам дека ке ужива во јајце и авокадо.
    И јас најчесто јадам за доручек јајца со авокадо на двопек зошо најдолго ме држи сита тој доручек.

Last edited by a moderator: Apr 7, 2024