Еден од педијатрите што ја следеше ќерка ми беше на исто мислење. Да не се форсира овошје или зеленчук што не е од наше поднебје или ние не го јадеме секојдневно. Пример јас еве авокадо купувам може два пати во месецот и толку и јаде. Или аспарагус не консумираме така да сум зела еднаш за проба само.
Баш така. Некогаш и бананата била што е ова па мајките давале. Кога ни е достапно зошто да не го проба и ако го сака да му се дава. Ете утре можи во америка ќе се преселам. Ок е што се препорачува да се конзумира повеќе тоа што се одгледува на тоа поднебје кај што живееш, ама па зошто и да се ограничува кога веќе е се достапно.
Плус да дополнам, секогаш гледав што има свежо и достапно во сезона, бар на ќерка ептен и се погоди кога почнавме со вкусови полека да излегуваат сите овошки/зеленчук свежи. Е сега правев и измени. Пример во листата што се врти тука, лубеница и диња пишува од 8-10 месеци. Ние имавме домашни и свежи некаде кога таа беше 7-7,5 месеци, значи дадов малку порано. Да чекав скроз по листа или ќе требаше од готова каша или скроз од увоз, од под фолија одгледувани и слично. Не сакав да го пропуштам моментот. Да беше бебе од 3-4 месеци, нормално немаше да давам ама 7,5 месеци и 8 полни не и направи некоја разлика. Јагода свежа, ќе проба пролетва. Имам дадено од каша колку ради алергии ама на пример не инсистирав да купувам "свежи" во јануари за на 12 месеци да проба по секоја цена.
Прво доручек После колку време од доручек смее да се воведе и ручек(читав некои воведуваат после месец дена од доручек) но ние сме ужас си млеко не сака ич да пие
Da davam banana normalno. Juzno e da. Sin mi bas na banana pokaza alergija koga prv pat mu dadov. Posle toa i na mango mi napravi alergija nekoja kupecka kasa bese so mango. Neznaev togas, vo Sistina Obocki mi potencirase za ova so juznive ovosja. I deka cesto bilo duri i bananatada dade alergija iako veke ko nasa si ja racuname ama ne e. Paskalov koj ne vodi isto ne preporacuva juzni ovosja, t.e se sto ne e nase podnebje, da se dava rano, a i vo listite sekoj mesec sto mi gi dava osven neli banana nema nisto takvo. A za utre, drugi den vo svetot ke se najde kako vozrasen covek ne kako bebe od nekolku meseci, ne e isto.
Zatoa sto zborime za alergija, ne za dali ima ili nema da mu se dade, da proba. Zosto sekoj narod si ima enzimi za namirnicite sto se pod toa podnebje, tie enzimi ja razlozuvaat namirnicata vo organizmot i ima pomali sansi za alergija. Toa e problemot, ne radi drugo.
Ако гледаш така, не дека е погрешно, ама многу многу нешта не треба да им даваме на бебињата. Поготово што кај нас веќе со години надзат нема производство и она што е на пазарот е најчесто увоз. Тргни од пченицата па натака. Не се исти сортите пченица на пример што кај нас се сееле на времето и оние кои ги увезуваме. Исто и за гриз и каши што купуваме, се е увозно и се различни сорти од она што на нашето поднебје вирее. Зачините исто. Искрено ете не знам дали некој се уште кај нас кикирики сади, па им даваме на децата да пробаат, нормално кога ќе дојде време. Нели сите сакаме да им дадеме на нашите разновидна храна. Е ама ако ти се погоди да почнеш со дохрана во јануари и ако сакаш да даваш само регионално и сезонско, еве не знам што можеш да му дадеш освен јаболка и тиква? Мислам ок е да си имаме ставови, ама не мора да скокаме на сите што мислат поинаку од нас. На крај краеви секој на своето дете најдоброто му го мисли.
Јас на месец ипол растојание ги воведов оброците. На 6 ипол доручек, на 8м ручек и на 9 ипол вечера. Моето бебе е на доење.
Pa eve vo listata sto mi ja dade pedijatarot za do 6m treba da vovedam kajsija i praska, sega nema toa ne e sezona, dadov kupecka kasa kajsija i praska. Toa sepak e od nase podnebje nema vrska dali e kupecka kasata ili pravena doma, koga ke izlezat sezonski ke dadam. Ne razlikuvas sezonski namirnici od nase podnebje i onie sto ne se od nase podnebje kako na primer avokado, mango, papaja i drugi sto rastat i se specificni da receme za Afrika ili latinska Amerika. Pcenicata e od nase podnebje.
Почнав вкусови на 5. Доручек на 6 и воведов ручек на 7мес бидејќи почнуваше навечер да се буди за млеко на 3часа како новороденче. Пиеше веќе по 1л АД што ми се чинеше многу. Сега е 8 и си јаде убави количини доручек и ручек млеко по 600-700мл макс и навечер не се буди или се буди еднаш
Не, јас тебе убаво те разбрав. И го почитувам твоето мислење. Само ти кажав ако така гледаш, и сакаш регионално, тога мора од многу нешта да се ограничиме. Ако пак сакаш регионално и сезонско тогаш уште повеќе. Препораките се менуваат постојано. Препораките во различни држави се разликуваат. Исто според нови препораки, на бебињата треба да им се дадат поскоро алергени да пробаат. А конкретно за авокадото, кое што е супер нутритивно, со незаситени масти и малку шеќери, а полно растителни влакна, а и како и сама рече е ниско алерген, не гледам зошто да не му даваме ако сака. Да е нешто кое тешко се вари или е кисело или алерген ок. Ама нема зошто некој да се осеќа дека прави погрешно, ако му понудил авокадо на бебе.
Дали сте мешале готова каша,пример кајсија,праска,слива со инстант пченката и оризот на хипп,бидејки сега периодов нема не е сезона за тоа
Здраво мајки! Бебе 8 ипол месеци по втор пат поврати откако јадеше месо телешко, првиот пат кога поврати беше болна имаше доста секрет и го поврзав со тоа. Сега се загрижив оти повторно се случи. Како сте постапиле со одредена намирница ако детето ви повратило? После колку време сте дале повторно?
Може да е од текстурата. Или имало премногу храна во уста, па не можело се да голтне. До сега на три пати ми поврати. Два пати знам дека не и се свиѓаше кашата и ја чуваше во уста па и дојде нагон на повраќање. Вчера ми поврати банана, а банана сака. Јадеше со раце парчиња и наполни цела уста, па не можеше да голтне. Првиот пат се исплашив, сега се радувам кога ќе поврати, значи и работат рефлекси. Не мора да значи дека е реакција од храната. Пробај пак за некое време со различна текстура. Помазно и поводено или во друга комбинација,па ќе исклучиш дали е од телешкото.
Во тој случај е друго. Може е нетолеранција некоја. Следи. Пробај со помала количина, ако пак се случува, тогаш тоа е тоа. Не го поднесува телешкото и пробајте со други видови месо. Пилешко/мисиркино или риба.
Тоа и ме плаши ама не може да смениме за жал. Секако ќе паузирам и ќе пробам после недела дена со друго месо. Ти благодарам и на твоето споделено.
Ама нема што да те плаши. Тоа е што е. Има и други извори на железо. Не е само месо на крај краеви. Па некои состојби се надраснуваат. Нека се живи и здрави само. Ова не е воопшто проблем.