Дали во секоја вечера ставате нешто млечно? Или општо секој ден,еднаш днсво да дадете во некој оброк млечен производ?
Здраво, поминавме голем дел од вкусовите. Сега сакам да и воведам појадок. Имам неколку прашања. Дали појадокот да се состои од овошје плус житарка? Што давате од житарки освен ориз, пченка? И доколку сакам да воведам нов вкус како да го изведам тоа, со оглед на тоа што ќе појадува, а сепак треба да проба нов вкус?
Киноа, овесни, амарант, хељда, палента, просо, пченичен гриз, спелтин гриз секој ден со различно овошје. Нов вкус давав кога и беше доручекот, секако давав по 3-4 лажички. Сега со второто ќе видиме како ќе тераме ама мислам исто како и со првото.
Јас би дала прво доручек и ручек а најпосле би вовела и вечера. Така терав со првото. Ама сепак води се спрема апетитите на бебето. На пример ако не ти спие навечер може е гладно и не му држи ситост ручекот па си бара.
Зависи кога ти станува малото. Мојата стануваше во 6 сабајле, ќе дадев нов вкус затоа што давав колку да го проба, па после мала пауза доручекот. Води се по малото кога станува, кога му се дремките и ќе можеш да фатиш ритам.
Дали се дава карфиол на 5+ да проба? И дали по стандардно како за другите зеленчуци, варење, пасирање?
Урда несолена од продавница за млечни производи, павлака нема потреба според мене. Дадов кисело млеко и јогурт.
Моето доцна станува и со тоа има проблем. Станува околу 10 часот, се случува некогаш и порано, ама сепак не многу рано. и таман да испие млеко, па појадокот ќе ни дојде околу 12 1. Не знам со тоа како да воведам ред.
Лелее појадокот во 1,па некои бебиња во 13:30 имаат ручек Прво помести го времето на легнување,штом станува во 10,значи легнува после 22 часот навечер. Ако го легнеш порано,порано ќе стане. Доколку е потребно буди го и ти. Моето станува околу 7-8 и појадува околу 8и30-9. Откако ќе стане не му давам да цица,последно цицање му е околу 6-7. Според мене не треба да му даваш млеко пред појадок,но нека кажат мајките што даваат ад каков распоред имаат.
На 6ипол месеци дадов карфиол,да исто како другите зеленчуци. Јас купувам едно парче,обарувам и замрзнувам во фрижидер па по потреба си ставам во кашички.
Во 8 часот легнува, ама после 4 скок се се испомеша. Станува во 1 часот за млеко, па во 5 пак. Со секое станување по 40тина минути е будна. Откако ќе јаде во 5, станува во 9-10. Имавме многу убав распоред, но се 4 скок се се измеша. Не знам како да го средиме тоа.
Јас имам сличен пример со големата ќерка кога веќе цицаше во 22ч навечер па во 4ч наутро и следно се будеше во 10ч почнав дирекно на појадок да одам оти ако дадев да цица се поместуваа оброците некако покасно. Тогаш со неа воведов појадок па вечера па ручек. Сега со оваа ќерка сме само на појадок сеуште. Ќе си земите некој ред со тек на време.