Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.229
    Допаѓања:
    24.660
    На 4 месеци 8900г беше моево, само доење, почнав неколку дена пред 5 месеци со вкусови. Рано ти е, бар 4 и пол месеци да направи.

На marija-94.i му/ѝ се допаѓа ова.
  2. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    401
    Иако немам искуство прво бебе ми е сепак јас би почекалА да направи 4 м. Сите кашички се од 4 месеци. Немаш за под 4 м. Бебето штом ти напредува немаш потреба да се грижиш. Тоа што се дува ќе се регулира понатаму, а кога ќе почнете со вкусови секако тоа нема да биде одма да се најаде од кашичката туку е вежба за јадење и само побрзо ќе стигнете до вистинско јадење. И мојата не ја држи млекото на 3 часа и давам, навечер спие. Не само во твојот град, туку секаде е веќе проблем со лекари. Јас сум во Ск па пак имам некое чувство дека не се замараат, или пак јас очекувам премногу и премногу се грижам или сум заробена во некое друго време. Со душа чекам да порасне и да ја префрлам кај мојот матичен, ако дотогаш и тој остане во државата.

3. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Обично педијатрите ако гледаат дека бебето пие над 1 литар млеко и има доста голема килажа препорачуваат и од 3 месеци да се почне ама тоа е 1 во милион случаи. Совет од мене ако можш почекај бар 3 месеци да има. Сиурно бебето не ти е 12 кила или повеќе за да би почнала да даваш храна.

4. marija-94.i

marija-94.i Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2013
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    1
    3720

5. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.185
    Допаѓања:
    2.073
    Колку е тоа повеќе млеко?

6. marija-94.i

Се зачлени на:
    12 февруари 2013
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    1
    Пие околу литар, литар и некои 200гр. Секој ден различно. Инаку има скоро 8кг на неполни 4 месеци. Инаку второ дете ми е, но различни се како ден и ноќ. Големото ако му дадев-му дадев, ако не не ни бараше сам да плаче. А малово го испива млекото и плаче за уште. Му доаѓа на секои 2 - 2.5 часа да бара да јаде.

7. marija-94.i

Се зачлени на:
    12 февруари 2013
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    1
    Давам Аптамил. На кутијата е напишано 4 до 5 хранење по 150мл за неговата возраст. А ние пиеме околу еден литар а можеби и 1.200мл сосе хранењето во текот на ноќта. Знам дека тоа што е напишано за од дете до дете варира, нормално, но сепак постои загриженост кај мене. Пробав и да го зголемам растојанието меѓу оброците, но без успех. Бара. Плаче.

8. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    401
    Аптамилот им е вкусен, и често какаат (барем мојата така правеше јаде кака јаде кака) може затоа бара повеќе, пробај хип, повеќе држи, барем мојата, ако ти го прифати, ама штом е јадач ќе го прифати, имаш хип мали кутии колку за проба

9. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.185
    Допаѓања:
    2.073
    Моето пиеше исто по многу млеко. Кога наполни 4мес малку намали, јас очекував нагло ќе зголемува со мл, но долго време се задржа на 180мл. Чекав да наполни 5мес и почнав со вкусови.
    Мој совет ти е да не брзаш, можеби е во период на голем раст, тогаш моето качи 1700г за еден месец. Ако преку ден пие на 3-4часа, а невечер еднаш или 2 пати мислам дека сте во ред.

10. Anngelss

Anngelss Активен член

Се зачлени на:
    10 декември 2023
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    30
    Здраво сакам да ве прашам, првиот оброк треба да е појадок или ручек? Тука ве читам сите скоро појадок, па ручек. Денес матичната ми кажа прв оброк да и е ручек. Мислење?
    Инаку пробавме голем дел од вкусовите.

11. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Јас појадок давам прво. Иначе некои практикуваат појадок па вечера па ручек, а некои појадок, ручек па вечера. Јас сум секогај за второто :)

Кога се во скок јадат повеќе или помалце. Првото на 4м ми беше 8кг и второво исто но еве сега 5месеци е второво и 8200 тежи. Веќе и нема да качуваат многу на килажа особено кога ќе почнат да движат повеќе.

12. Anngelss

Anngelss Активен член

Се зачлени на:
    10 декември 2023
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    30
    И јас сум повеќе за второто и повеќе логика има. Ама еве не знам.
    Кога воведовте оброк? Моето е 5+, од 4 месеци почнавме со вкусови, има пробано голем дел, па планирам да и воведам појадок.

13. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.212
    Допаѓања:
    5.770
    Јас прво почнав да им давам ручек, тоа беше совет од матичната а и некако повеќе ни одговараше периодот од денот.

14. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.270
    Допаѓања:
    57.130
    Кога се мислев што-како, прочитав дека нови вкусови се даваат наутро за ако има реакција да има време во текот на денот да се справи. Па така и почнав, со појадок.
    Сега со второво исто почнав ама приметувам дека попладне е порасположен за јадење. Му давам наутро ново, ама попладне му нудам пак. Секако цел оброк не му се собира и по цел ден да му давам. :D

Следи си го бебето. Пробај на еден начин, ако не оди пробај и во друг термин. Некако моиве деца сами сакаат распоред да прават, јас не знам шо мајка сум ама ред не можам да им направам ни за јадење ни за спиење. (facepalm)

15. no name5

no name5 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2018
    Пораки:
    887
    Допаѓања:
    1.100
    Мајки каков ви е распоредот со 3 воведени оброци ? Кога измеѓу давате млеко (ад)

На simpleewa му/ѝ се допаѓа ова.
  16. marija-94.i

Се зачлени на:
    12 февруари 2013
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    1
    Со големото давав хумана, па после моравме да го смениме на хип. Аптамил прв пат со малово користам, дека од родилиште го почнаа со тоа и да не менувам. Но дефинитивно ќе земам една мала кутија да видам. Големото со хип си јадеше според возраст. Но можеби затоа што еве и на 5.5 години е голем нејадач.

17. BadKarma94

BadKarma94 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2021
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    278
    Од кутијата на аптамил секогаш води се според килажа, а не според возраст. И моето беше гладно кога се водев по возраст. Пробај со холе мој совет. Барем на моето многу повеќе држи ситост. Со аптамил бев многу упорна дека сите ми го препорачуваа, ама се преродивме и јас и бебе кога сменивме храна. Од денешна гледна точка многу ми е криво дека толку го форсирав. Ем подобро какаше, ем подолго му држи ситост другото млеко. И од Дм млекото сум задоволна ама ако нема во твојот град, пробај Холе.

18. marija-94.i

Се зачлени на:
    12 февруари 2013
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    1
    Со големото давав хумана, па после моравме да го смениме на хип. Аптамил прв пат со малово користам, дека од родилиште го почнаа со тоа и да не менувам. Но дефинитивно ќе земам една мала кутија да видам. Големото со хип си јадеше според возраст. Но можеби затоа што еве и на 5.5 години е голем нејадач.
    Па искрено страв ми е да не накачи многу повеќе од нормално. Затоа што секој доктор кај што бевме (од друга причина) првото нешто што ми го забележуваат е тоа дека бебето е преголемо за возраста и дека треба да се намали со храна. И тука веќе почнува црвот да шета.Само една докторка рече дека нормално е да е толкав, со оглед на тоа што и јас и мм сме над 185см. Гледам според неделите, треба да сме и во некој скок на развој... Пие по 120мл а може и по 150мл. Но после 2 часа пак е гладен.

19. marija-94.i

Се зачлени на:
    12 февруари 2013
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    1
    Па веројатно е во некој скок. 16та недела ја тераме. Искрено, ме смирува тоа што сега знам дека и ова е нормално, а не како што ме наведоа да мислам дека му наштетувам на детето со тоа што го хранам кога ќе му се прејаде и што качува толку килажа. Благодарам.

20. marija-94.i

Се зачлени на:
    12 февруари 2013
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    1
    Кое млеко од ДМ го користите?