Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.187
    Допаѓања:
    2.073
    И јас имам домашни јуфки, но само жолчка имам воведено. Вие?

2. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.267
    Допаѓања:
    24.749
    Јас на 6 цело јајце воведов. Така можеш и белка да воведиш со јуфките.

3. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    532
    Допаѓања:
    402
    Prv pat taka pravat, sto e mozno potecno, kashesto I po 3 dena isto, da navikne. Pa posle vodicka malku isto so lazicka. Ne znaat da goltaat, jas pocnav so sokce od jabolka so lazicka bas zaradi toa, mi bese strav da ne ja zasrknam. Po tri dena isti vkus I davam, ama kupecki kasicki, mi e strav uste sama, ama ke pocnam I toa. Pedijatarot mi rece pasirani. Ne kompir, pokasno e kompirot. Jabolko, tikva, brokula, banana, morkov...

На DaisyDream и Giinna им се допаѓа ова.
  4. Giinna

Giinna Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    437
    Допаѓања:
    4.297
    Јас за брокула знам после 6м, тешка била, подува и ствара гасови, така бар ми кажаа

На misli_si му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.452
    Допаѓања:
    19.923

Јас давав по 2-3 лажички повеќе и не сакаше, после недела дена почна да јаде по пола тегленце па по цело на кај 3недели, од тие малите што се мера ми беа. Сега јаде веќе големо тегленце.
    Дома му правев најчесто ама мерка ми беше тегленцето од купечка каша.

На Giinna и lackygirl им се допаѓа ова.
  6. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.226
    Допаѓања:
    10.129
    И дојчланд имаат ноќни со млеко. Мислам дека уствари тоа е нивна измишлотина. И го искористиле фирмите наголемо да продаваат ноќни каши.

Мојата не е на млечен протеин дефинитивно. И дадов да проба и јогурт и од ноќните каши, не покажа реакција.
    Ама каши не ни сака со млеко, и пошто вечера воведов од скоро, добива гриз со овошка некоја..
    Ама и јас планирам да давам ко тебе. Од тоа што го јадеме ние, само без сол.
    Не знам, јас почнав да не се замарам што ќе и дадам. Предходниот викенд бевме на гости, имаше домашна пита со компири и од тоа и дадов да проба. Реално може се да јадат веќе, нема потреба од толку притресување на 9+ месеци.
    Само да почне да џвака веќе еднаш :devil:.

На simpleewa, lalinda, Dpokahontas и 3 други им се допаѓа ова.
  7. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.267
    Допаѓања:
    24.749
    Е така, слободно нека течи процесот, не е ништо комплицирано, сами си правиме притисок, сами си правиме да ни е тешко, плус не јадат сите децa се, со второво имам поќе среќа досега скоро се јади, месо сака со мерак си јади, за разлика од брат му кој не ги јадеше тие оброци.
    Какви комбинации му давам, тоа што во моментот ќе ми текни, тоа што имам дома :D за ручек секој ден тиквичка му ставам во секоја комбинација.
    Вечерва вечера беше јаболко и банана, така испадна бевме кај мајка ми тоа имаше :) овде советуваат млечно за вечера а моево млеко нема пробано, јогурт не обожава, сирење и кашкавал немам воведено и што да биди :D
    Пак исто како доручекот...
    Едит, само да го научам и јас парчиња да јади. Првото на 8 месеци леб и патлижан со зденка јадеше, ова само голта, му давам деновиве по некое парче, дирек голта и се дави.

На simpleewa и јolene им се допаѓа ова.
  8. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.226
    Допаѓања:
    10.129
    Леле сваќе @lackygirl исто. Со нагони на повраќање, па и повраќа. Мене страв ме фаќа оти не се труди да џвака. А седи со нас на маса, џвскаме. Она се ќе напика во уста, па ќе се задави и поврати.

9. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.778
    Допаѓања:
    21.519
    Син ми од многу одамна не јаде 200гр, секогаш е 250+ Во принцип кога е парчиња не ни мерам, секогаш имам спремно повеќе и си јаде колку што сака. Каша спремам околу 250-60гр и 99% ја јаде цела.

На Lavender13 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. bebe2023

bebe2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2023
    Пораки:
    266
    Допаѓања:
    397
    Мајки дали крушата прави запек и грчеви, 6 месеци сме

11. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.267
    Допаѓања:
    24.749
    Баш напротив, од неа можи пролив да има.

12. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    532
    Допаѓања:
    402
    Е тоа не знам, според овој список и тоа што ми напиша педијатарот се водам, веќе и дадов, најмногу изеде баш од неа, ама купечка готова каша и дадов. Немаше реакција. Следно ќе и правам па ќе видам

Прикачени фајлови:

13. lalinda

lalinda Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    166
    Ми текна за ноќната каша поради муабет што имам слушнато дека пред спиење ја даваат и си спие дете цел ноќ. Моето ме убива будејќи се и не презаспива без цицање на секој саат. Па се мислев дали да дадам од таа да проба, ама после реакцијата на јогуртот страв ми е пред спиење да дадам.
    Како се испитува за интолеранција на лактоза? Како да знам дали е на лактоза или млеко?

Уште нешто, која е разликата меѓу обичното какао на Краш и тоа од Дм?
    Фала на сите одговори :l:

14. Anika55

Anika55 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    4.213
    Допаѓања:
    71.193
    Интолеранција на лактоза се испитува преку крв. Испитувањето е генетско и точно. Го прават во сите лаборатории.
    За интолеранција на млеко не знам. За алергија на млеко исто има испитување преку крв, ама колку е точно кај бебиња и мали деца, не знам.
    Консултирај педијатар, кажи какви симптоми и тегоби имате и ќе те упати најдобро.

На lalinda му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Rovena

Rovena Активен член

Се зачлени на:
    18 декември 2023
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    40
    Гледајќи од сите листи, апликации и искуства, испаѓа секаде различно се кажува која храна кога да се дава...
    Дополнително, различни педијатри различни мислења и препораки, така да изгледа најдобро сами треба да си предвидиме.

На Larea, lackygirl и lalinda им се допаѓа ова.
  16. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.452
    Допаѓања:
    19.923

Почни со најосновните работи што најчесто ги користите вие дома за јадење. Морков, брокула, јаболче, тиквичка, банана, круша, карфиол, компир, тиква. И после воведувај си нови работи како ке наоѓаш свежи.

На Rovena му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.778
    Допаѓања:
    21.519
    Покажува реакција со ситни брунчиња околу усте кога јаде млечни производи. Нема нигде на друго место од телото, само таму. Што е правилно, дали да прекинам да давам?

18. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.457
    Допаѓања:
    18.713
    Ќе се надоврзам.
    Моево на образите имаше вечерва ситни брунчиња. Во вечерата имаше грчки јогурт. Претходно до сега,кога сум давала не изреагирал.
    Претходната недела му дадов млеко кравјо(заради градинка) со гриз. Тие денови ми повраќаше, вчера јадеше каша од Нутрино со млеко,се уби од бљуцкање цела вечер.
    Очигледно благо млеко му смета,ама дали може после одредено време да покаже реакција и на ферментирани производи од млеко? Зошто претходно јадеше и јогурт,к.млеко,проба и павлака и немаше ништо.

На simpleewa му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Emilija28

Emilija28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2024
    Пораки:
    484
    Допаѓања:
    328
    Majki so kupecka voda za bebe pravite domasni kasicki ili od cesma

20. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.267
    Допаѓања:
    24.749
    Јас од чешма, прво се врие водата па се лади на 50 степени.