Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. atz1995

atz1995 Истакнат член

И јас имам домашни јуфки, но само жолчка имам воведено. Вие?

2. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Јас на 6 цело јајце воведов. Така можеш и белка да воведиш со јуфките.

3. misli_si

misli_si Истакнат член

Prv pat taka pravat, sto e mozno potecno, kashesto I po 3 dena isto, da navikne. Pa posle vodicka malku isto so lazicka. Ne znaat da goltaat, jas pocnav so sokce od jabolka so lazicka bas zaradi toa, mi bese strav da ne ja zasrknam. Po tri dena isti vkus I davam, ama kupecki kasicki, mi e strav uste sama, ama ke pocnam I toa. Pedijatarot mi rece pasirani. Ne kompir, pokasno e kompirot. Jabolko, tikva, brokula, banana, morkov...

DaisyDream and Giinna like this.
  4. Giinna

Giinna Популарен член

Јас за брокула знам после 6м, тешка била, подува и ствара гасови, така бар ми кажаа

misli_si likes this.
  5. Carolin.

Carolin. Популарен член

Јас давав по 2-3 лажички повеќе и не сакаше, после недела дена почна да јаде по пола тегленце па по цело на кај 3недели, од тие малите што се мера ми беа. Сега јаде веќе големо тегленце.
    Дома му правев најчесто ама мерка ми беше тегленцето од купечка каша.

Giinna and lackygirl like this.
  6. јolene

јolene Популарен член

И дојчланд имаат ноќни со млеко. Мислам дека уствари тоа е нивна измишлотина. И го искористиле фирмите наголемо да продаваат ноќни каши.

Мојата не е на млечен протеин дефинитивно. И дадов да проба и јогурт и од ноќните каши, не покажа реакција.
    Ама каши не ни сака со млеко, и пошто вечера воведов од скоро, добива гриз со овошка некоја..
    Ама и јас планирам да давам ко тебе. Од тоа што го јадеме ние, само без сол.
    Не знам, јас почнав да не се замарам што ќе и дадам. Предходниот викенд бевме на гости, имаше домашна пита со компири и од тоа и дадов да проба. Реално може се да јадат веќе, нема потреба од толку притресување на 9+ месеци.
    Само да почне да џвака веќе еднаш :devil:.

7. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Е така, слободно нека течи процесот, не е ништо комплицирано, сами си правиме притисок, сами си правиме да ни е тешко, плус не јадат сите децa се, со второво имам поќе среќа досега скоро се јади, месо сака со мерак си јади, за разлика од брат му кој не ги јадеше тие оброци.
    Какви комбинации му давам, тоа што во моментот ќе ми текни, тоа што имам дома :D за ручек секој ден тиквичка му ставам во секоја комбинација.
    Вечерва вечера беше јаболко и банана, така испадна бевме кај мајка ми тоа имаше :) овде советуваат млечно за вечера а моево млеко нема пробано, јогурт не обожава, сирење и кашкавал немам воведено и што да биди :D
    Пак исто како доручекот...
    Едит, само да го научам и јас парчиња да јади. Првото на 8 месеци леб и патлижан со зденка јадеше, ова само голта, му давам деновиве по некое парче, дирек голта и се дави.

simpleewa and јolene like this.
  8. јolene

јolene Популарен член

Леле сваќе @lackygirl исто. Со нагони на повраќање, па и повраќа. Мене страв ме фаќа оти не се труди да џвака. А седи со нас на маса, џвскаме. Она се ќе напика во уста, па ќе се задави и поврати.

9. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Син ми од многу одамна не јаде 200гр, секогаш е 250+ Во принцип кога е парчиња не ни мерам, секогаш имам спремно повеќе и си јаде колку што сака. Каша спремам околу 250-60гр и 99% ја јаде цела.

Lavender13 likes this.
  10. bebe2023

bebe2023 Истакнат член

Мајки дали крушата прави запек и грчеви, 6 месеци сме

11. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Баш напротив, од неа можи пролив да има.

12. misli_si

misli_si Истакнат член

Е тоа не знам, според овој список и тоа што ми напиша педијатарот се водам, веќе и дадов, најмногу изеде баш од неа, ама купечка готова каша и дадов. Немаше реакција. Следно ќе и правам па ќе видам

Attached Files:

13. lalinda

lalinda Истакнат член

Ми текна за ноќната каша поради муабет што имам слушнато дека пред спиење ја даваат и си спие дете цел ноќ. Моето ме убива будејќи се и не презаспива без цицање на секој саат. Па се мислев дали да дадам од таа да проба, ама после реакцијата на јогуртот страв ми е пред спиење да дадам.
    Како се испитува за интолеранција на лактоза? Како да знам дали е на лактоза или млеко?

Уште нешто, која е разликата меѓу обичното какао на Краш и тоа од Дм?
    Фала на сите одговори :l:

14. Anika55

Anika55 Популарен член

Интолеранција на лактоза се испитува преку крв. Испитувањето е генетско и точно. Го прават во сите лаборатории.
    За интолеранција на млеко не знам. За алергија на млеко исто има испитување преку крв, ама колку е точно кај бебиња и мали деца, не знам.
    Консултирај педијатар, кажи какви симптоми и тегоби имате и ќе те упати најдобро.

lalinda likes this.
  15. Rovena

Rovena Активен член

Гледајќи од сите листи, апликации и искуства, испаѓа секаде различно се кажува која храна кога да се дава...
    Дополнително, различни педијатри различни мислења и препораки, така да изгледа најдобро сами треба да си предвидиме.

Larea, lackygirl and lalinda like this.
  16. Carolin.

Carolin. Популарен член

Почни со најосновните работи што најчесто ги користите вие дома за јадење. Морков, брокула, јаболче, тиквичка, банана, круша, карфиол, компир, тиква. И после воведувај си нови работи како ке наоѓаш свежи.

Rovena likes this.
  17. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Покажува реакција со ситни брунчиња околу усте кога јаде млечни производи. Нема нигде на друго место од телото, само таму. Што е правилно, дали да прекинам да давам?

18. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Ќе се надоврзам.
    Моево на образите имаше вечерва ситни брунчиња. Во вечерата имаше грчки јогурт. Претходно до сега,кога сум давала не изреагирал.
    Претходната недела му дадов млеко кравјо(заради градинка) со гриз. Тие денови ми повраќаше, вчера јадеше каша од Нутрино со млеко,се уби од бљуцкање цела вечер.
    Очигледно благо млеко му смета,ама дали може после одредено време да покаже реакција и на ферментирани производи од млеко? Зошто претходно јадеше и јогурт,к.млеко,проба и павлака и немаше ништо.

simpleewa likes this.
  19. Emilija28

Emilija28 Истакнат член

Majki so kupecka voda za bebe pravite domasni kasicki ili od cesma

20. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Јас од чешма, прво се врие водата па се лади на 50 степени.