И јас ја комбинирам со овошје,јаболко,круша,најмногу ја сака со модра слива,со палента и со житарици-киноа,амарант и просо
Телешкото го давам 3пати неделно. Сега сакам да воведам пилешко. Скратувате ли од телешкото па 2 со1 на пр, или продолжувате да давата телешко со ист интензитет, па пилешкото дополнително?
Ajde i jas da vi se pridruzam vo temava. Nie imame 2 meseci na doenje sme a detevo mi e mnogu lakomo i veke mlekoto od mene mu e malku mu treba uste na pedijatar mi rekoa da mu davam hip kako prihrana ama jas ne sakam da mu davam takvi vestacki hrana poradi loso iskustvo pa sakav da ve prasam sto bi mozela da mu davam nesto prirodno domasno na ovaa vozrast, vie sto ste mu davale ako veke ste imale potreba na ovie 2 meseci.
Од Јои што ја имам читано,месо пет пати неделно и два пати жолчка. А кое колку пати,јас би за повеќе телешко. Подобро е од пилешкото во секој смисол.
Јас до сега еден ден давав телешко, па ден пауза, па пилешко, па пак ден пауза, па пак телешко итн. Е сега пилешкото ми е скроз домашно. Плус ми е исечено на доста мали парчиња. Тоа ми е и дилема. По колку месо давате на оброк. Кај мене телешкото е по пресетина грама. А пилешкото дека со коска незнам, ама мислам помалку од 50 грама. Сега некако ми е план два пати да биде телешко, еднаш пилешко. И планирам мисиркино да проба. Почнав и со жолчка. Дадов оваа недела двапати по осминка во деновите кога нема месо.
ЈАс давам 3пати неделно телешко. Планирам да продолжиме со ист интензитет а да воведам плус пилешко, еднаш неделно. Мисиркино немам дадено, а и планирам да почекаме. ИСто и жолчката. За некоја недела.
Ајде да ве замолам за совет,давав жолчка од полни 8 месеци, после годината почнав со белка успеавме да воведеме цело јајце,па дојде период кога немаше од каде да најдам домашни јајца а од овие од маркет не сакав да давам.Поминаа скоро 3 месеци без јајце сега најдов и купив,но синко не сака ни да проба,какви не комбинации пробав го сеќава и плука,мислам ако би постоела награда за плукање орден би му доделиле.Во зеленчукпва кашичка,во овошна,со палента,со тарана,со банана,варено,пржено никако.Порано му го камуфлирав или со банана или со тарана тие две ги обожава,не беше воодушевен но го јадеше.Сега не сака никако.Совет некој би ве замолила
@makedonkamak @galapce Jas mislev na nesto domasno kako sto se na primer orizovata vodicka ili grizot a ne nesto drugo. sigurno nema da mu dadam ripce ili pilesko mevce heheh
Јас дадов купечко јајце. Незнам што да мислам домашно од сигурен извор не најдов. Најдов демек домаши, ама кој да знае какви се. Бетер поопасно е така, без никаква контрола. По ФБ продаваат демек органски , ама кој да верува. Во зима толку многу јајца да носат кокошки да може нарачки да се прават, незнам. Кого и да прашав по луѓе по селата за домашно јајце ми вика нема зима е. А ваму на ФБ и по пазари викаат домашни се. Здравје иде пролет па ќе имаат повеќе па ќе купам од проверен извор.
Мое мислење е дека сте многу мали за било што. Гризот е мислам со глутен, јас го дадов скоро во осми месец. Да сум на твое место ако е зорт за дохрана би дала адаптирано млеко. Тоа е соодветно за таа возраст. Стварно немаш потреба да брзаш. АД ќе му ги задоволи сите потреби
Вчера за прв пат и дадов 3, 4 лажички сок од рендано јаболко растворено со вода, денес пак и дадов 20мл. сок, со 20 мл. вода значи 40 мл од шише ги голтна одма..... Ме интересира колку мл. на ден треа да и давам сокче и колку пати ???
I jas nemozev da najdam domasno,i zedov bio odgleduvani na zemja,gledav najdobrite da gi zemam,koga ke najdam domasni,a tesko se naogaat ovde kaj sto sum ke dadam ,inaku od ovie,mislam ne e do tolku tragicno..
Сакам да Ве прашам женски какви чинии користите и лажички за дечињата? Некои фирми и слика ако може препорака? Инаку може ќе ме осудувате многу и знам можеби е рано но јас планирам здравје од 4 мес да почнам со пробување вкусови, идната недела на 4 март 4 мес полни, мислам дека е спремен да пробуваме вкусови околу месеципол па потоа да воведам 1 оброк, ..Порано лигичките му течеа, сега дестина дена веќе го гледам си ги собира си ги вшмукува и голта што не беше случај порано...инаку денес купив сокче фруктал од јаболко, и 50 мл испи...нз дали да му давам- не секој ден , понекогаш сокче?