Здр мајки моето мое бебе наполни 4 месеци и ние сме само на адаптирано млеко сакам да му воведам и каши и сокчиња, незнам што да правам педијатарот ми рече дојди на следна контрола па ќе видиме, контрола на 6 месец а што читам колку е постаро бебето толку повеќе ќе ми одбива на каши и незнам што да правам ај совет ве молам.
Ние почнавме од 4 месеци по препорака на педијатар , ако сакаш да почнеш порано препрашај го пак кажи му па ќе видиш
Јас не би брзала без одредена причина за цврста храна што знам еве нас ни препорачаа овошје ради какање јас сепак одлучив да почекам и преку млекото да му помогнам. Барем 5м да наполни ни седи ни држи цврсто глава за да му давам. Тоа е мој став сепак ти најдобро си знаеш
Здравје боже од утре сакам да почнеме со вкусови ќе пробам прво со морковче, така одлучив па следен ден ќе го комбинирам со друго итн..едно морковче би ми било доволно? Планирам да си ставам наместо водата каде што ќе се вари, од мое млекце. Следен ден ок ли е да го комбинирам морковот со пр.тиквичка? Ја дојам околу 7 8, ми рекоа педијатар и ортопед нешто после тоа, пред следен подој да пробам со вкусови. Ок ли е така? Ете накај 9 10 да би и дала? Давајте предлози и за комбинации..
Еден вкус се пробува по 3 дена . Доволно ти е еден морков , мада јас правев и со пола пошо по неколку лажички се дава( читај плука) . Ќе почнеш со морков па кога ќе го завршите за 3 дена можеш да мешаш со тиквичка или веќе пробана намирница, 2 нови вкуса во едно не . Јас давав измеѓу подои, значи ни најадена фул ни гладна .
Офф, јас па добив друг совет, пример еден ден морков и следни 2 дена да мешам со друг вкус..ај ако не ќе пробам само една намирница по 3 дена..од каде нај често купуваш ајбда речам по здрави производи? Знам каде живееме и колку сè е здраво, ама бар нешто поасално каде се наоѓа?
Незнам кај има поасално , ако има воопшто Овошје, зеленчук од пиљара или маркет, ориз палента и др житарици од ДМ..
Бебе е скоро 7 месеци. Прво уста не отвараше за зеленчук, па потоа почна да јаде по малку. Сега пак не сака, дури и добива нагон за повраќање. Пробав разни текстури, пак исто. Ве молам споделете искуство како ви зајадоа бебињата зеленчук.
Дајте предлог што да воведувам од пвошке и зеленчук, ништо свежо не наогам. Брокула 2 недели нема во пољарчет8 кај што купивам, крушите на земја мирисаат, цели скапани. 5 месеци е, веќе месец дена јаде ксшички. До сега имам дадено јаболко, банана, круша, морков, тиквица, компир, батат, ориз од хипп, спанаќ, манго. Не знам што да воведувам следно
Ако веќе месец дена јаде кашички треба да воведеш житарки, палента, гриз, просо итн.. и да имаш оброк т.е. појадок житарка + овошје
Јас така правев со 2те деца, кај 3 дена едно, мислам само Мк се тие совети По 1 ден давав се, дури и жолчка, само 1 ден, по некој ден и белка му дадов, исто само 1 ден.
Дали јаде овошје? Пробај да му измешаш, да направиш некоја комбинација што би ја јадел. Пример јаболко и морков.
Лосос смее да се затопли за утредента? Печев за ручек, остана цел не сака да го јаде. Утре смеам да го дадам? Со што може да се искомбинира? 19+ е
Овпшје јаде без проблем. Јаде и морков со јаболко. Но освен оваа комбинација, незнам што друго да комбинирам. На пример брокула, тиквица, компир ...
Јас дадов обичен розев јогурт на 7 месеци, ама не го сака евњ и 9 месеци ќе е јогурт не јади, само проба и толку, не го сака, се мршти. Давајте идеи за мафинчиња, детево сака да џвака, пред 2 дена 2 кифлиња за вечера изеде, внатре мекото само. Пред тоа козињак/милиброд јадеше. Се имам воведено.
Обично кога се воведува млечни производи се препорачува да се со повисока масленост, јас денес прв пат дадов Битолски розев, ама не дека не би дала и Баланс понатаму.