И мене ме советуваа готови да земам, другарки мои. Јас сум за домашно. Евентуално тоа што нема сезонско да му земам готова каша, мада не е крај на свет слива и тиква ако проба тек на есен, има сезонски овошки зеленчук свашта. Ние сега почнуваме, пробавме морков, ама дека мала количина нејкеше во Нутри булет да ми се бленда. Па со вилушка пасирав. Ама изгледа густо му беше, па тешко одеше работава со голтање, како преживар беше Следно ќе пробам со малце водичка да биде потечно. И во што ставате вода, во што млекце? Во главава моја, мене во зеленчук ми оди вода, а во овошје млеко. Или нема врска Секој совет е добредојден
И ја сум за домашно. Моево е 8 месеци, немам дадено купечка каша досега. Зошто те советуваа за купечки каши? Зошто мислат дека се подобри од домашните? Многу млади мајки гледам почнаа да бураат хип каши со изговор демек биле органски. Мое мислење е дека каша купечка не може да биде подобра од домашна.
Мојот педијатар истито го советува. И јас повеќе преферирам готови каши. Не за секој зеленчук и овошје. Не дека ме мрзи да готвам ама тоа што сме купувале повеќето нема вкус и е полно со пестициди.
Здраво мајки, малку сум загрижена. Малата има 11 месеци наскоро ќе наполни годинка, сака да јаде само блендирана храна. Давам и гмечено со вилушка плука цело време и се уплачува. Мафини, палачинки никако не сака. Смоки и бисквити јаде. Почна да оди во градинка и ни е проблем бидејќи тамо често имаат супи и манџи а таа неќе ништо. Има две запчиња горе и доле. Имате ли некој совет како да ја научам да јаде макар гмечено со вилушка. Второ дете ми е, со првото немавме никакви проблеми со храната
Pa kao za pocetok podobro kupecka mi vikaat, zatoa sto bile spremni so pravilna konzistencija (ete jas ja utnav mojata prva kasa), baska deka pasterizirano i provereno e ovosjeto i zelencukot, a tuka ne se znaelo sto jademe. Konkretno eve i Hipp i Holle se od EU zemji kade ima regulativi za eden proizvod da izleze na pazarot. Za ova vo pravo se. Jas ne se potresuvam. Toa e, vo Mk e roden, ke jade toa sto ima po pazarite i marketite sekako, zar ponataka Hipp kasi ke jade vo gradinka koga ke trgne.
So racen blender blendiraj. Nutribulet ponataka golema kolicina koga ke pravis. Jas cesto davam kupecki, toa sto ne e sezonsko i pilesko ponekogas i sekako koga ne sme doma najcesto za vikendi. Sansi nema doma pilesko da pravam i da dadam so hormoni. Ne se zamaram mnogu so domasno da e, organsko neznam kakvo. Kako prvo ne postoi organsko vo denesno vreme pa kolku saka neka pisuva na etiketata deka e. Koga ke vidam deka tie ovosja i zelencuci gi sadele i berele bez masinerija tuku racno, vo cista pocva i cist vozduh togas ke recam deka navistina e organsko. Doma sekako namirnicite prvo mi stojat vo voda i soda.
Јас правев баш сега 1 рендана јаболка Цимет Гриз Брашно 1/2 квасец Јогурт 2жолчки утре чекам да ги смува малиот. А пред некој ден истата основа, само брокула и спанаќ ставив, исто така сѐ изеде
Сиг имаат некоја соработка дека ми ги препорача стриктно хип како органски, ко што вели сопругот ние двајца ни кашички на хип ни ништо не сне виделе јас купив дека знам треба нели да е потечна ама ај пак да споредм инаку баш ке видм на вкус какви се во споредба со домашната пошо планирм дпма да правам следи период каде има многу работи кои се свежи, кашичка ептен ако веќе не сум направила за негде да одиме или доколку го нема свежо. Може некој би рекол лоша мајка сум но како и да е ко ке почне парчиња да јаде ке мора да јаде од пазарче па не гледам разлика а сега а за некој месец
Ела да си се гушниме. Моево 8 полни има, затвора уста кога го седнам на хранилка и врти глава, шо сака нека има на мени. Имаше период од некој ден кај шо уживаше во телешко, па банана период (периодиве наши од по некој ден ) и сега пак ништо. А демек се спремаме за в градинка Ич не е за утеха, првото почна да јади понормално кон втората година, дотогаш сѐ со нервози, со молење, со периоди...и ден денес не е константен, ама е далеку подобар од тоа шо беше. Прво дете дохранувано по блв, второ со традиционален метод, иако нудам и парчиња. Нула интерес и желба, ич, ни едниот, ни другиот.
@DaisyDream @Kikikikiri0405 оо грнерацијо, па вие сте почнале со вкусови, јас каснам со малава Деенска ќе почниме и ние, со јаболче со рачен блендер ќе го испасирам. После тоа морков па круша. Купив намирници дома ќе и спремам. Ако ми се види густо вода ќе додавам. Наизменично планирам овошје па зеленчук, за да не се навикне само на благ или само на солен вкус.
Абе вие сите, само ние не а? мене не ми се слуша за вкусови не знам зошто. Почнавте со седење на 45°? И ајде веќе кога сум тука колку време се вари јаболката да е скроз меко кашаво или?
И ја би и дала денеска дека нема никакви реакции од вакцина ама би требало 4 дена да и давам морков да не воведувам сабота нов вкус дека не работе матичната така да ќе чекам понеделник веќе почнав да сонувам како и давам да јаде од што едвај чекам да почне инаку по колку дена би давале еден вкус јас незз како да искомбинирам по 2ипол дена а викенд мешано да и давам инаку ми рече педијатар по неколкупати на ден да и давам секако по малку по лажичка две и прво зеленчук ама оваа идеја наизменично не звучи лошо па ке видиме и јас пошто имам измолзено околу 2л млееко мое млеко ке ставам внатре да не оди зијан Инаку да ја ставам на 45 ми рече ортопед дека може и педијатарот исто, сега за сега во транспортерот ке се храниме за хранилка уште се мислам која
Ајде,сите сме тука собрани За почеток најубаво со рачен блендер,зошто се прави мала количина и да може да испасира поубаво да е мазна текстура. Јас почнав со јаболко,па после дадов компир, сега два дена јаде авокадо со веќе воведено јаболко, и се буни кога ќе престанам да и давам Ајде наздравје јаболче,и сите да бидат јадачи @Kikikikiri0405 еден вкус се дава по 3 дена,па потоа нов. Секој нов може понатака да се комбинира и со веќе воведен.
Претежно вода ставам од аспект да се апсорбира железото од намирниците каде го има. Млеко ставам ако одбива нешто, за да му е познат вкусот, иако не ми успева во последно време зашто одбива зеленчук
Генерацијо таман сте, ние требаше порано да почнеме, на полни 4, ама јас си одложив 2 недели. 300грама само качи батка минатиот месец, па ај побрзо каши да воведеме рече матичната. Забавно било, ние го снимаме смеа си тераме И ние заглавивме на морков само, понеделник се боцнавме, 3-4 дена ни кажаа без нови вкусови, па од утре здравје јаболче ке вариме. Фала ви на совети на сите, ќе земам рачен блендер, и така сакам чoрби да блендам, па ке се најде. Јас со морков почнав пошто матичнава тоа ни предложи. Ке мешам и јас овошје и зеленчук. Прво 3 дена еве јаболко, па 3 дена тиквица. Во Јане С. на вакцина д-р ни кажа прво зеленчуци да поминеме па овошје, ама некако too much ми е само зеленчук 2 недели да цепам. Хранилката ја немам намонтирано, во релаксатор за почеток или во скут кај маж ми ќе го држи, ја ќе му бутам
Некако многу се сменило со воведувањето храна за краток период. Пред 3 години, кога му воведував на големиот, речиси сите до чекаа 5 и пол, 6 месеци. Сега гледам матичниве препорачуваат од полни 4. Зошто? Се сменило нешто во насоките? Јас за малово не се ни консултирав, малку пред 6 месеци почнав.
И мене ми е чудно што се смени во меѓувреме. Педијатарот ми вика од 6 месеци треба по 2 оброка Бебе уште малку ќе биде 7 месеци па планирам тек сега да воведам втор оброк.
Мене некако рано ми е не знам оти. Со синко кога почнува дадов на 4 и пол (и малата е толку сега) ама тој беше од старт на ад, а оваа на цицање е. Денес дадов јаболко ама не беше нешто загреана за јадење. Правеше чудни фаци. знам не е навикната, се и е ново.. Повеќе го искплука одошто го голтна..
Kisela e kasata od jabolki zatoa. Sledno daj morkov pa mesaj jabolko so morkov ke vidis ke saka. Ili sliva.