Прочитав дека ова е без глутен. Ова просо го користите? И може да ми предложите кој овес го спремате за вашите бебиња? И дали ги киснете во вода навечер?
Овес на Холе од Зегин, може има и на хипп додуша ама јас до сега само овес со јаболко имам видено на хипп и тој е со глутен. Проверете позади убаво на декларација, да не сте ко мене со семолината што му ја воведов од 6 месеци
Ајде сега совет, Жолчка како е најбезбедно да дадам, на колку време или и таа е 3 дена по ред по малце? Глутенов исто Не знам зошто ме плашат ептен овие 2 а сакам да ги воведам пред да се вратам на работа Каква реакција може да појави, ми е страв од прејака реакција и каде треба да го носам во таков случај Не ми се смејте малце сум екстремна. Глутенов ваљда не појавува реакции на осип и гушење туку болки во стомак нелагодност глад, такви биле кај сестра ми ама јајцево ?
Жолчка давав 2 пати неделно. 1 недела на пример вторник и петок по 1/8 2 нед вторник и петок по 1/4 3 нед 1/2 4 нед по 3/4 и на крај цела жолчка .
Ние само што бевме на педијатар и ми кажа со 2-3 дена пауза. Значи прво 1/4, за 2-3 дена пола и така се до цела, за да ја воведеш и да ја проба во период од недела дена без многу развлекување. Ми кажа и за белка, 3 недели после жолчка исто може да се дава по ист редослед, или пример во кајгана од кога веќе ќе проба цела жолчка, да се додаде малку по малку и белка.
Мајки,од кога започнавте да воведувате втор оброк? Мислам дека малце подранив ,во 6ти месец...не ми функционира баш најдобро
Ние сме 6+++ и веќе 3 недели има два оброци, така почнавме од старт со два. Доручек ни е житарка со овошје и ручек зеленчук со месо или житарка. Од утре воведуваме и вечера по совет од педијатар денес, ама не мора да значи дека треба да има 2 оброци, полека полека. До 9 месеци викаат да има 3, така што имате време.
Браво секое детенце е различно во секој случај,само чисто информативно сакав да знам. По колку грамажа обично ги правите оброчињата? Моето јади исто 2 но по околу 70-100 гр од оброк. Затоа мислев дека не е баш идеално хаха
Бебе е скоро 5 месеци и ќе почнеме со пробување вкусови, кои вкусови се даваат на почеток, со што почнавте и по колку дена се дава
Морков,круша,слива,јаболко, праска,банана. По 3 денови 4-5лажички. После можеш да комбинираш со веќе пробани
Мајки, бебето е 5 месеци, ги имаме пробано сите вкусови и јаде цела тегличка без проблем. Докторката ми рече ако сакам дека можам да воведам и млечна каша. Ми рече сутлијаш, пудинг или гриз. Ама јас не сакам да воведам кравјо млеко, ниту пак шеќер. Што ме советувате да направам? Досега сите овошја и зеленчуци ги јаде обарени и блендирани. Дали да пробам јогурт со свешо блендирано овошје? Или гриз/ориз сварен со вода па додадено овошје? Како правите?
Се едуцирав од интернет За зеленчук вели дека е најдобро да се бланшира, т.е. да се подвари (1 минутка) и потоа да се стави во ладна вода, па после изладено и суво да се замрзнува. Тоа било за да се задржат вкусот, текстурата и витамините подолго време. Е тоа за зеленчук, а за овошје само ќе мијам и ќе замрзнувам.