Зависи κолκу јаде детето. Син ми таκа не можеше да јаде,му беше благо,па ставав палента малκу пола банана и жолчκа. @irena.1 јас ги давам на син ми тие уште одамна. Ги потопувам пρетходно па ги мешам со овошје. Сега ги имам тие што се плус со 4семиња. Пρеубав миρис и вκус имаат
Мојата е скоро 9 месеци, и немам дадено сеуште цела банана, најмногу половина со нешто плус. Некако рано ми е, се плашам да не и стегне столица, па посебно и сама банана во таа комбинација со жолчка. Бисквити не и давам, можеби досега еднаш, двапати од тие бебешките, не дека и ги јаде, загризе па плукне... Не е нешто одушевена.
И кај мене малава држи со рачето бисквитчето и божем грицка, ама повеќе сум на штрек д не загриза голем залак иако скоро се завршуна на земја. ама сепак некое ронче и кај нејзе во муцето ќе остане и џвака се радува. Утре планирам прв пат жолчка да дадам. 1/8
Бисквита еднаш му дадов па му залетна малку. Иако тоа беше пред скоро два месеци пак не сум дала. А и не ја сака плазмата баш. Му давам лино флипс смока. Што се вика една-два на два дена. Ако ние грицкаме нешто, па ајде и тој. И како глушец грицка. Плус ќе му се стопи пола во рачето. Големи се, таман за неговото раче.
Mojava toa sto ne treba da jade toa i e slatko,biskvita i davam ponekogas,epten sme ograniceni so jadenje,ne jade recisi nisto pa pislam podobro biskvit odkolku nisto.kiselo mleko,mocarela, oriz,morkov,toa e toa sto jade vo pogolemi kolicini,se drugo edvaj po nekoja lazicka.od ovosje modrata sliva ja obozavase,sega nemozes da ja nateras lazicka da kasne,sto i stana kojznae.ama pak dobra e i so tolku,pa inaku samo so ovosje bese.poleka poleka ke se naviknuva i na drugata hrana.se nadevam.
Sto moze da se dava na sedum mesecno bebe mu imam davano do sega (jabuka,krusa, morkov, paskanat, celer, krompir,spanac, sliva,mu davav i grizolino) sto uste moze drugo da mu davam
-банана,авокадо,кајсии -блитва,брокула,карфиол -кокосово и маслиново масло -просо и палента -домашно пилешко месо и телешко
Планирам да подготвам утре домашно пилешко. Планирам да го варам убаво и од бујонот со мало парче месо во тегличе од готова кашичка да замрзнам во фрижидер. Сметате дека е исправно така? Исто би постапила со домашното телешко за некој ден. По потреба да вадам од фрижидер и блендирам со варен зеленчук. Ени уан? Ако не вака некој предлог и попаметна идеја? Благодарам однапред.
@Espadrila јас не правам така. Туку кога ми го заклаа и донесоа свежо го разделив на парчиња, едно парче за едно готвење. И сите ги замрзнав во посебни кесички. Ми испаднаа дваесетина делови. И на секое варење си вадам по едно ќесиче. Месото се вари околу саат и нешто. Пола саат пред крај ги додавам зеленчуците во трнџерето и заедно се се вари. Кога е готово се заедно блендирам со дел од водата во која се вареле и додавам малку маслиново или не солен путер. Туку кажете како подготвувате црвена леќа. Сакам утре прв пат да дадам.
Можеш да направиш така. Јас додуша исто правам како ирена со парчиња иако некогаш знам да сварам од денес за утре и да ми стои во фрижидер. Треба и јас да собирам теглички и да направам за следниот пат така. Знае да заштеди доста време посебно сега кога ќе е потопло време па повеќе време ќе сме надвор.
А бе кокошката а и телето не ми се од сега заклани.А да одмрзнувам за да изделкам па пак да замрзнам живо е бесмислено по мене. Требало претходно ко ирена да се сетам...ама еден памет каде поскоро .
Абе китен кажи ми ја цела постапка. никогаш не сум варела. Што се друго оди во неа? Молим те. @Espadrila штом е веќе замрзнато тогаш твојот начин би требало.
Ирена, јас пред некој ден ја дадов со младо крумидче, морков, компир и ориз. Се заедно ставив да се вари. Можеш и месо да додадеш.
Ставаш една до две супени лажици леќа во вода и додаваш што сајаш друго за вкус. Најубаво иде лукче, може и кромид, морковче, пиперка, мевце...со што мислиш дека би било убаво, со тоа искомбинирај. Лук или кромид обавезно. Јас ја сакам комбинацијата со компир (лук, компир, морков, леќа и магдонос). Откако ќе зоврие водата, леќата е готова после 15мин, се гледа, како распукани се зрната.