Бидејќи нема да бидам во можност утре да правам кашичка за ручек, направив вечерва. Меѓутоа има блитва внатре, нема да е проблем, нели?
Koga pocnavte so meso, koe prvo? Kolku g I po kolku nedelno go stavavte? Bebe ne obozava da pie mnogu voda, dali mozam sokcinja od jabolko na 7m da davam?
На 7м можеш месо, телешко. Околу 30тина гр, 3 пати неделно. Сок не, колку пие вода - толку. Пробај и со лажичка давај, ама не форсирај ако не сака, со тек на време кога ќе почне да јаде повеќе цврста храна ќе пропие и вода. @Evangeliaa22 , не си стварај притисок, дај купечка ако не си во можност да зготвиш, не е крај на свет
Ќе се организирам, од ново ќе направам, многу ти фала. На почеток сме, не знам што се смее од купечките за ручек, не сме почнати со месо
Мајки што одите веќе на работа, како организирате каши за бебињата? Сакав да правам вечерта за следен ден само да му дадат и извадат од фрижидер некој час претходно за да не е ладно. Или да си станувам во 5 па да спремам? На готови каши не сакам да биде.
Јас секоја вечер готвам за нареден ден ( само ручек бидејќи оди во градинка) . Све варам ( освен спанаќ )што мислам да дадам оладено го ставам во фрижидер кога се прибираме го топлам и го давам
Te citav deka sverkva ti ke go cuva. Neka mu gotvi ona najednostavno ti e. Ja kaj sveki listtite sto probal sto treba da proba i mu gotvi x2 obroci dnevno, vecera jas mu davam
На почеток сакам јас да спремам додека влезат во шема зошто нема шанси да успева, не го остава ни минута сам страв и е
Majki, bebeto ima 6 i pol meseci, pocnavme so vkusovi od pred mesec dena, sega sakam veke da mu gi zgolemam kolicinite. Citam pogore deka veke davate na ovaa vozrast i dorucek i rucek. Inaku, na adaptirano sme.... Toa sto ne mi e jasno, dali go zamenivte AD so obrok? ( inaku, i zapek ima pa malku sum ogranicena so hrana) Dobro ke mi dojde i nekoj sovet od tie sto im imalo zapek bebeto. Mu davam voda, sliva, krusa... Dali gi varite ovosjata ili svezi? Pozdrav
Ние бевме на мое молзено и по 1/2 дохрани- зависи колку молзам. По внесувањето на вкусовите (помалку од еден месец) педијатарката ни внесе официјално доручек и ручек. Јас ги варам на пареа, демек највеќе се сочувуваат хранливите состојки. Кашите инаку ни се по 150/160 грама- сооднос 1:1, житарка 1:1 овошје за доручек (мешам често). Ручек исто мешам со сите внесени вкусови, ама јаглехидратот стално е пола, пола зеленчук. Имам вага и така ми е најлесно. За запек бекутан чај пробај, свежи сливи ако можеш да најдеш да ги свариш на пареа и директ да му дадеш. Избегнувај банана, морков исто прави запек, барем комбинацијата
Мајки, може да пишете кои овошја/ зеленчуци/ житарки не смејат да се спремаат од денес за утре? Многу ќе сум ви благодарна
Спанаќ, блитва, компир не смеат да се подгреваат. Банана, авокадо ќе ти поцрнат ако не се јадат одма.