Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. marr1ja

marr1ja Истакнат член

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    17
    Мајки што имате бебулиња нејадачи, ве молам дајте утеха и совет. Веќе 2 недели пробуваме вкусови, ама се ни е со плачки :(. Вришти, се тегне, ја турка лажичката со рака, ја плука кашичката надвор од уста.. Во хранилка исто не сака да седи, вришти одма штом ја седнеме. Пробувам да и давам додека ни е седната во раце, кога ја шетаме или кога седи на подлога со играчки, ама џабе е се..
    Проблем ми е и млеко што не сака да пие веќе 2 месеци наназад, пиеме едвај по 100-120 мл и тоа ептен кога е сонлива или дур спие, инаку будна исто и тоа ни е со пиштење, не сака ни млеко. Очекував со кашичките да нема плачки и да го решиме проблемот со нејадењето, ама изгледа иста приказна и тоа ќе ни биде.. Ќе се смени ли работава некогаш или цело време се со плачки ќе тераме? За неколку дена правиме 6 месеци :worried:

2. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    843
    Допаѓања:
    1.442
    Најпревкусниот млечен производ што го измислиле. Овој го земам од Кам, некои 160 ден е.
    Screenshot_20241022_205255_Chrome.jpg

На Bannana, Bellaa1234, Ena05 и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Evangeliaa22

Evangeliaa22 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 мај 2023
    Пораки:
    883
    Допаѓања:
    920
    Јас викам да не се обесхрабруваш, најважно е да ѝ створиш убав однос со храната. Пишав вчера исто, да ве гледа како јадете, да се соблазни и она, инаку џабе. Давај ѝ да пипне со рачето, па да го лизне. Не се оптеретувај, само полека, ќе засака ќе видиш. Мојот исто беше така, две/ три недели пекол, ништо не можевме да пробаме од вкусови. После го ставав да не гледа како јадеме, низ смеење низ игра и ене го сега, 150 гр јаде на оброк каша, 7 месеци. А нејќеше да чуе! Абе дури ми поврати еднаш. Беш секирации мајка, ќе биде

На marr1ja му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.261
    Допаѓања:
    8.083
    Не е исто со наша урда ова?
    Каков вкус има?

На Ena05 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Secret-Angel7

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    843
    Допаѓања:
    1.442
    Не е исто, не можам да споредам вкус со ништо од млечните. Ептен автентичен и превкусен. Мислам дека зависна станав од ова :)

На Ena05 и Tea SK им се допаѓа ова.
  6. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.261
    Допаѓања:
    8.083
    Боље е од грчки јогурт? Мене превкусен ми е. Баш ќе си купам, ептен сакам млечни производи

7. Secret-Angel7

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    843
    Допаѓања:
    1.442
    Епа ако си фан на грчки, ќе се навлечеш на ова како мене, 10 пати боље вкус. Баш пиши импресии :)

На Tea SK му/ѝ се допаѓа ова.
  8. malecko5

malecko5 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    1.606
    Допаѓања:
    1.135
    Манго со што комбинирате? Колку време може да стои пресечено во фрижидер или дали може да го замрзнам? Патем и дали се вари или свежо се блендирА?

9. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.856
    Допаѓања:
    1.646
    За кокку време почнаа да ручаат вашите малечки?
    Демеј второ ми е ана исто како прво...
    3 ден дрнес сп јаболко плука... на крајот се изнервира и се расплаче...
    Прво морков дадов сега јаболко...

10. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.361
    Допаѓања:
    13.339
    Калинки и костени купив, ама не се сеќавам да сум ги видела на некој распоред кога се даваат. Да речеме сокот од калинката, и варен блендиран костен со нешто друго измешан можам да дадам на 8мес?

11. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.856
    Допаѓања:
    1.646
    Ние 3 дена веќе исто плаче ... не мр плаши да е ова 2 недели стрес ке добијам

12. TammiB5

TammiB5 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2023
    Пораки:
    716
    Допаѓања:
    1.580
    Мајка, нормално е бидејќи и тоа за нив е ново. Ќе прави фаци, нема да сака, ќе плаче итн… убаво ти пишала и уште една членка погоре не се обезхрабрувај, дај да лизне, пипа, да си игра со храната. Детето учи преку игра, ако го направиш забавен процесот ќе го бара.
    Инаку околу кашите можам само како совет да дадам што можеш повеќе погусти - барем кај нас беше таков случајот. И Банана! Таа мислам дека секое дете ја сака и прифаќа одма. Само не претерувај со неа може запек да фати. И ако ти е некаков спас пробај со купечка чисто да споредиш дали ќе ја јаде, па по степено ќе и воведуваш домашно. Но секое бебе е исто на почеток, само без нервози и големо трпение. Како што викаат, до 1 година храната треба да им биде проба и игра, млекото е приоритет. Затоа не е ништо страшно, ќе почне постепено ќе јаде

13. marr1ja

marr1ja Истакнат член

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    17
    Не мора да значи, има и многу бебулиња побрзо што почнале да пројадуваат. Ептен сте на почеток. Мојата е екстремно кенкава по природа, се ни е до сега со плачење, така што очекувам и овој процес да ни пројде со многу плачки. Бањање уште не научивме да тераме без плачки, уште се успиваме само во раце, млеко дур пиеме исто си плачеме, додека се шетаме во количка си вриштиме.. така што мислам дека не треба да го следиш мојот пример хахаха. Ама има ете многу мајки со позитивни примери, така што се тешам, валда има надеж и за нашиве кенкалца :inlove:(fingers)

Последна измена: 23 октомври 2024
  14. marr1ja

marr1ja Истакнат член

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    17
    Јасно ми е се, имам премногу трпение, не ја форсирам со ништо за да не и создавам одбивност кон храната, ама некогаш ми е криво што ете не сака да јаде буквално ништо моево. Од месец во месец напредува едвај по 200- 300 грама, што е скоро ништо.. Нѐ гледа цело време дур јадеме, интересно и е, ама кога ќе дојде она да треба да јаде почнуваат врисоците. Пробав прво поводлесто не сакаше, пробав крушката малку покашеста исто без успех. Купив и купечки теглички и такви кесичиња со туба отвор, да не не правам нешто ко што треба, ама ништо ми нема прифатено. Цело време терам низ игра, да ја седнам и да ѝ давам да јаде шанси нема :) Денес прво пробував јас од истата каша да ја залажам да проба и она, ама пак ништо. Тоа е, нема полесен начин, порано или подоцна валда ќе пројаде и мојава бар нешто…:sweat:

15. Ena05

Ena05 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2019
    Пораки:
    760
    Допаѓања:
    765
    Може ли вакво сирење? Пишува 1 гр сол на 100 гр, ваљда не е мн тоа :?:
    Screenshot_20241023_122152_Chrome.jpg

16. LeL15

LeL15 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2022
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    237
    Калинки смееш блендани или сок се исто, свежи зрна се со ризик да залетнат па за така би почекала.
    Костен исто смееш варен блендиран или ко парченца како и да јадете.

На Spidy му/ѝ се допаѓа ова.
  17. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.064
    Допаѓања:
    76.856
    Може едноставно уште не ти е спремно бебето за дохрана, читам уште нема полни 6 месеци.
    Едноставно е, не форсираш, не се нервираш, нудиш храна, па ќе си покаже самото бебе кога е спремно за храна.
    И не споредувај твое бебе со други, верувај дека сите се различни (јас три деца имам, сите три се тотално различни, од спиење, до храна, до однесување).
    Третово почна со дохрана една недела пред да наполни 6 месеци, по одвај пет лажички јадеше на почетокот. После имаше период кога почна заби да вади, па се разболе и подолг период храна не сакаше да види. После како пак од почеток да почнавме со неколку лажички одвај дневно, за да стигнеме веќе до нормални оброци и желба за храна.
    Првото од секогаш сака секаква храна, второто како маче јаде (долго време беше најголем нејадач).
    Полека, трпеливо, постепено ќе научи и ќе ја засака храната. Нема дете што не јаде ( кое повеќе, кое помалку).

18. *Amethyst*

*Amethyst* Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2016
    Пораки:
    1.779
    Допаѓања:
    9.932
    Јас тука ке го пријавам син ми како голем нејадач! Како што ке направам така ке си фрлам.
    Пробано ми е се, единствено што му е вкусно е сос од патлиџан со месо внатре, касно почнав со воведување на риба и за жал не сака.
    Некако не е заинтересиран за јадење, дали дека цица уште :worried:9м е инаку.

некој совет? :drunk:

19. Xxxx2

Xxxx2 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2015
    Пораки:
    393
    Допаѓања:
    165
    Какви оброци со тиква давате? За појадок или за ручек? Комбинација со овошје или со зеленчук?

20. Thor

Thor Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2021
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    808
    Да пробаш да промениш конзистенција на кашите? Погусти или со парченца? Или да понудиш да јаде сам исто како што си приготвуваш

Јас давам и за појадок и за ручек. За појадок со житарка, сега се баш благи па поретко мешам со друго овошје а за ручек со пилешко

На Xxxx2 му/ѝ се допаѓа ова.