Мајки што имате бебулиња нејадачи, ве молам дајте утеха и совет. Веќе 2 недели пробуваме вкусови, ама се ни е со плачки . Вришти, се тегне, ја турка лажичката со рака, ја плука кашичката надвор од уста.. Во хранилка исто не сака да седи, вришти одма штом ја седнеме. Пробувам да и давам додека ни е седната во раце, кога ја шетаме или кога седи на подлога со играчки, ама џабе е се.. Проблем ми е и млеко што не сака да пие веќе 2 месеци наназад, пиеме едвај по 100-120 мл и тоа ептен кога е сонлива или дур спие, инаку будна исто и тоа ни е со пиштење, не сака ни млеко. Очекував со кашичките да нема плачки и да го решиме проблемот со нејадењето, ама изгледа иста приказна и тоа ќе ни биде.. Ќе се смени ли работава некогаш или цело време се со плачки ќе тераме? За неколку дена правиме 6 месеци
Јас викам да не се обесхрабруваш, најважно е да ѝ створиш убав однос со храната. Пишав вчера исто, да ве гледа како јадете, да се соблазни и она, инаку џабе. Давај ѝ да пипне со рачето, па да го лизне. Не се оптеретувај, само полека, ќе засака ќе видиш. Мојот исто беше така, две/ три недели пекол, ништо не можевме да пробаме од вкусови. После го ставав да не гледа како јадеме, низ смеење низ игра и ене го сега, 150 гр јаде на оброк каша, 7 месеци. А нејќеше да чуе! Абе дури ми поврати еднаш. Беш секирации мајка, ќе биде
Не е исто, не можам да споредам вкус со ништо од млечните. Ептен автентичен и превкусен. Мислам дека зависна станав од ова
Манго со што комбинирате? Колку време може да стои пресечено во фрижидер или дали може да го замрзнам? Патем и дали се вари или свежо се блендирА?
За кокку време почнаа да ручаат вашите малечки? Демеј второ ми е ана исто како прво... 3 ден дрнес сп јаболко плука... на крајот се изнервира и се расплаче... Прво морков дадов сега јаболко...
Калинки и костени купив, ама не се сеќавам да сум ги видела на некој распоред кога се даваат. Да речеме сокот од калинката, и варен блендиран костен со нешто друго измешан можам да дадам на 8мес?
Мајка, нормално е бидејќи и тоа за нив е ново. Ќе прави фаци, нема да сака, ќе плаче итн… убаво ти пишала и уште една членка погоре не се обезхрабрувај, дај да лизне, пипа, да си игра со храната. Детето учи преку игра, ако го направиш забавен процесот ќе го бара. Инаку околу кашите можам само како совет да дадам што можеш повеќе погусти - барем кај нас беше таков случајот. И Банана! Таа мислам дека секое дете ја сака и прифаќа одма. Само не претерувај со неа може запек да фати. И ако ти е некаков спас пробај со купечка чисто да споредиш дали ќе ја јаде, па по степено ќе и воведуваш домашно. Но секое бебе е исто на почеток, само без нервози и големо трпение. Како што викаат, до 1 година храната треба да им биде проба и игра, млекото е приоритет. Затоа не е ништо страшно, ќе почне постепено ќе јаде
Не мора да значи, има и многу бебулиња побрзо што почнале да пројадуваат. Ептен сте на почеток. Мојата е екстремно кенкава по природа, се ни е до сега со плачење, така што очекувам и овој процес да ни пројде со многу плачки. Бањање уште не научивме да тераме без плачки, уште се успиваме само во раце, млеко дур пиеме исто си плачеме, додека се шетаме во количка си вриштиме.. така што мислам дека не треба да го следиш мојот пример хахаха. Ама има ете многу мајки со позитивни примери, така што се тешам, валда има надеж и за нашиве кенкалца
Јасно ми е се, имам премногу трпение, не ја форсирам со ништо за да не и создавам одбивност кон храната, ама некогаш ми е криво што ете не сака да јаде буквално ништо моево. Од месец во месец напредува едвај по 200- 300 грама, што е скоро ништо.. Нѐ гледа цело време дур јадеме, интересно и е, ама кога ќе дојде она да треба да јаде почнуваат врисоците. Пробав прво поводлесто не сакаше, пробав крушката малку покашеста исто без успех. Купив и купечки теглички и такви кесичиња со туба отвор, да не не правам нешто ко што треба, ама ништо ми нема прифатено. Цело време терам низ игра, да ја седнам и да ѝ давам да јаде шанси нема Денес прво пробував јас од истата каша да ја залажам да проба и она, ама пак ништо. Тоа е, нема полесен начин, порано или подоцна валда ќе пројаде и мојава бар нешто…
Калинки смееш блендани или сок се исто, свежи зрна се со ризик да залетнат па за така би почекала. Костен исто смееш варен блендиран или ко парченца како и да јадете.
Може едноставно уште не ти е спремно бебето за дохрана, читам уште нема полни 6 месеци. Едноставно е, не форсираш, не се нервираш, нудиш храна, па ќе си покаже самото бебе кога е спремно за храна. И не споредувај твое бебе со други, верувај дека сите се различни (јас три деца имам, сите три се тотално различни, од спиење, до храна, до однесување). Третово почна со дохрана една недела пред да наполни 6 месеци, по одвај пет лажички јадеше на почетокот. После имаше период кога почна заби да вади, па се разболе и подолг период храна не сакаше да види. После како пак од почеток да почнавме со неколку лажички одвај дневно, за да стигнеме веќе до нормални оброци и желба за храна. Првото од секогаш сака секаква храна, второто како маче јаде (долго време беше најголем нејадач). Полека, трпеливо, постепено ќе научи и ќе ја засака храната. Нема дете што не јаде ( кое повеќе, кое помалку).
Јас тука ке го пријавам син ми како голем нејадач! Како што ке направам така ке си фрлам. Пробано ми е се, единствено што му е вкусно е сос од патлиџан со месо внатре, касно почнав со воведување на риба и за жал не сака. Некако не е заинтересиран за јадење, дали дека цица уште 9м е инаку. некој совет?
Да пробаш да промениш конзистенција на кашите? Погусти или со парченца? Или да понудиш да јаде сам исто како што си приготвуваш Јас давам и за појадок и за ручек. За појадок со житарка, сега се баш благи па поретко мешам со друго овошје а за ручек со пилешко