Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. eatpraylove90

eatpraylove90 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    550
    Допаѓања:
    861
    Mamicki za spanak me interesira bidejki imam mlado od bavca vcera mi go donesoa taze skinat pa sakam da go dadam utre, zadutre...So sto da go dadam i kolku pati mozam vo nedelata da davam spanak? I kolku livcinja da stavam vo blender za pocetok? :)

2. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.971
    Допаѓања:
    327.465
    Спанак еднаш во 7-10 дена заради опасност од оптеретување на бубрезите.Вари го кратко во зовриена вода одделно и посебно готви го.Таа вода се фрла.
    Јас го давам со ориз најчесто плус тиквичка,кромид.Зависи вие што имате воведено

3. eatpraylove90

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    550
    Допаѓања:
    861
    Fala mila :* Pa i jas mislev so oriz i morkovce, a tikvica uste nemam dadeno. Neznam dali moze da se mesa i so palenta? Jas ne jadam spanak, nikogas ne sum go jadela :puke: lele kako li ke probuvam :D A isto me interesira joy uste li da voveduvam max po dva namirnika nedelno? Zatoa sto mnogu raboti nema probano nemozam da postignam taka so po 2vkusa samo vo nedelata...

4. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.971
    Допаѓања:
    327.465
    Колку месеци сте и што имаш воведено ?
    Можеш и по три неделно ако сакаш тогаш би ти се фатиле 12 намирници месечно :)
    Ако мислиш дека не е мн воведувај по тој редослед

5. eatpraylove90

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    550
    Допаѓања:
    861
    Fala mila :* Pa i jas mislev so oriz i morkovce, a tikvica uste nemam dadeno. Neznam dali moze da se mesa i so palenta? Jas ne jadam spanak, nikogas ne sum go jadela :puke: lele kako li ke probuvam :D A isto me interesira joy uste li da voveduvam max po dva namirnika nedelno? Zatoa sto mnogu raboti nemam probano nemozam da postignam taka so po 2vkusa samo vo nedelata...
    Za 3dena pravime 7m :) A inace imam dadeno jabolko, krusa, sliva, banana, tikva, kompir, oriz, morkov, luk, kromid, brokula, paskanat, palenta i proso. Ke pocnam barem po tri sakam ete spanak pa karfiol, pa tikvica i posle toa slednata nedela meso imam domasno pilesko i telesko si zamrznav po 1parce vo kesicki i ke si vadam za sekoj rucek :) Za dorucek planiram da davam ovosje, a za rucek zelencuk so meso. I za mesoto mislam imase redosled taka? Eden den pilesko, eden telesko tretiot spanak odprilika taka mu doagja....Off se mrdnav so vkusocive i sto koga da dadam kako, kolku....
    Ke moram da pocnam i po svoe malku da teram se opsednav so tabeli :( Zatoa i malku se distanciram od forumov dobiv zabrana od mm :D

На Espadrila и joy1 им се допаѓа ова.
  6. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Совет од нутриционист - мешункастите зеленчуци се одлична комбинација со семиња како просо, хељда, киноа... затоа јас боранија, леќа, грашок, обавезно комбинирам со просо и хељда...
    Комбинацијата давала одлична нутритивна вредност...

Јас леќата ја варам заедно со семињата.. а на пареа готвам комбинација од зеленчуци - кромид / лук, тиквица, пашканат, модар патлиџан, морков, ... и после пасирам / блендирам, со малку маслиново или путер... Малата не ја јаде леќата баш. Обично ставам и портокалов батат малце за да ја „маскира“.

На mami blue, galapce, Kitten и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Legadema

Legadema Истакнат член

Се зачлени на:
    22 декември 2010
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    490
    месото е од 7+ или од 8+?

8. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    Од 7+ телешко, пилешко и мисиркино.

На Legadema му/ѝ се допаѓа ова.
  9. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.947
    Допаѓања:
    153.236
    Po sovet na pedijatar sega nekade treba da pocnam da i davam od vodata vo koja se vari telesko so zelencukovute kasicki a posle 7 i samoto meso, inaku e 6.5m. E sega me interesira bujonot od telesko moze li nekolku dena po red da se dava i kolku. A posle toa koga ke pocnam so telesko kolku pati nedelno treba meso. Ako moze i sovet so sto e najdobro da se kombinira

10. kiki4kablondy

kiki4kablondy Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2010
    Пораки:
    469
    Допаѓања:
    444
    Ние за 10дена ке правиме 6месеци е сеа сакав да прашам треба и со зеленчукот да пробувам по 3 дена како со овошјето? И авокадото исто треба 3 дена да го тестирам и со што би го комбинирала?

11. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    Мами земав посна тарана и сакам утре да му дадам на синко па да прашам дали ја блендирате? Исто ме интересира колку главички прокељ ставате за еден оброк и дали може да се замрзне? Фала многу :*

12. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.971
    Допаѓања:
    327.465
    Прокељ една глава давам ,го замрзнувам сиров.
    Тарана дај со млечен производ:кефир урда кис млеко

На Kaetana и Miss.Sweet им се допаѓа ова.
  13. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Ве молам кажете ми каков грашок им давате. Оној што се купува замрзнат или во конзерва? И како го спремате?

14. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.971
    Допаѓања:
    327.465
    Јас замрзнат.Го варам со друг зеленчук и месо

На galapce, Sky-butterfly и irena.1 им се допаѓа ова.
  15. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Дали смеам боранија да дадам? 9 полни месеци сме.

16. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    @Espadrila
    Јас замрзнувам во теглички.
    Едно петле го поделив на пет шест дела,вадам едно парче одприлика на две недели,варам и додека е врела водата во кое се вари го разделувам,ставам од неа за да се затворат убаво од топлината. Кога ке се изладат ставам во замрзнувач.
    Исто и со телешкото.
    Некако ми е многу варењето секој ден.

На Espadrila и Sky-butterfly им се допаѓа ова.
  17. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.971
    Допаѓања:
    327.465
    Да

На irena.1 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. eatpraylove90

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    550
    Допаѓања:
    861
    Me interesira za vtor obrok dali od pocetok na 7mi ili da ostavam za ponataka? Utre pravime 7m :) I koe vreme go davate prviot, a koe vreme vtoriot obrok? :)

19. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Ќе си видиш по детето. Кога ќе се појави потреба. Јас не се сеќавам кога воведов втор оброк. Видов дека е гладен, нон стоп бараше да цица. Му дадов да јаде видов дека се си изеде. И престана да бара нон стоп да цуца. И така почнав секој ден и ручек да му давам. И за кој период од денот да јаде пак ти зависи од детето. Моето доручкува касно 11-12ч. Ама па касно станува. Еве уште не е станат денес. А руча околу 4-5 ч зависти кога доручкувал, кога последен пат цицал. Ќе си видиш по него.

На eatpraylove90 и galapce им се допаѓа ова.
  20. eatpraylove90

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    550
    Допаѓања:
    861
    Pa cica na 2saati celo vreme i nasabalje i navecer...A stanuva okolu 8/8ipol i obicno okolu 12/1h mu davam obrok ali po pola tanjirce jade okolu 100/150gr mislam