Тиква со ориз, пашканат и блитва Тиква, месо, брокула Тиква, жолчка, модар патлиџан, карфиол Било каква комбинација ама јас ја давам или за ручек или за вечера
Отворена кашичка од вчера на хипп стоеше во фрижидер, дали смеам да ја затоплам во грејачот или мора да чекам на собна температура да се стопли?
Тиква можеш да комбинираш и со овошје ( на пример банана) и со зеленчук. За ручек можеш тиква со ориз и пилешко.
Тиква можеш да комбинираш и со овошје ( на пример банана), и со зеленчук. За ручек можеш тиква со ориз и пилешко.
Моето не ја сака во зеленчукови каши многу па и педијатар ми кажа дека може и за доручек со овошје или млечно да ја давам, и слободно и месо дека смеам деновите кога ќе има и жолчка, најлесно ми е мене со банана дека така не лепи толку ама во комбинација и со било кој зеленчук можеш
Majki zolckata koga ja vovedivte? Na 8m ili 9? Znam deka treba da se deli na osminki, no kako, primer eden den edna osminka, vtor den malku poveke? Pauza dva dena I pak? Koga dadovte da receme pola ili cela zolcka? Belkata znam e posle godinkata.
Дали може истовремено да се почне и со жолчка и со месо? 7 месеци е бебето, докторката рече дека може да воведам само да не давам во ист ден двете. Ама не знам дали да почнам со жолчка или со месо, што да проба прво.
На 8+ почнавме со 1/4 (ако имате алергии во фамилија почнете со 1/ 8 ). Давав четврток и сабота. Па пауза па следна недела четврток и сабота 1/2. Па следна 3/4 па последна 1 цело. Месо воведов нешто порано па жолчка одпосле. Т.е на 7++ месо а 8+ жолчка.Јас би прво месо. @Xxxx2
@Fenix05 фала многу! Значи, ручекот го збогатувам со месо или жолчка, ама севкупно кашата пак треба да биде тегле од 190 мл, нели? Колку грама месо се дава на бебе?
Околу 50тина грама. Јас давам месо 3 пати жолчка 2 пати и 2 пати само зеленчук со житарка ручек во неделата
Доколку сакате да го искористите железото од жолчката, не се препорачува жолчка да се меша со млечно.
Па можеш формула ако не можеш да се молзиш, језда една докторка (која не е педијатар и ми кажуваше за нејзините деца) ми кажа дека не било убаво да се меша цврста храна со млеко, шо ми беше чудно малце. Ради различни состојки во дмисла млекото е едно цврстата храна било друго. Јас сакав да ве прашам кога почнувате со овес, кромид, мешунки… 7 и пол месеци сме, све ми јаде фала на бога
Од кога почнавте со парчиња? Педијатар ни кажа од 1 год а баш сакав да го научам од сега. Маж ми слушна и сега никако да не се удавел