Убаво зрело авокадо не прави запек, напротив. Се вбројува во продуктите кои го олеснуваат какањето кај бебињата. Исто е и со бананата. Баш убаво зрела да биде.
Бананата да биде со кафеави точки цела, дури да ти кажам, кога ми заостануваат по дома па ги правам или мафини или банана леб, од надвор се целосно потемнети, внатре се супер и се мн благи тогаш. Баш такви треба и да се даваат.
Која намирница прво се дава? Сакам да почнам со јаболко, ама другарка ми вели со слива да почнам, јаболкото ќе правело проблем со мешето И по колку дена давате една намирница, три? Едит: ии за вода, која ја давате, дали и купената ја превривате? До сега нема пиено од шише, дали шише да дадам или директно чаша?
Жолчка можеш да ја помешаш со било која овошна каша: јаболко, круша, кајсија ... А можеш и со палента, просо, зеленчук ...
Морков, тиквица, јаболко, круша, слива, праска, кајсија, банана, тиква. Јас прво давам неутрална морков, тиквица, зашто благите ги сакаат повеќе, па после нејќат зеленчук. Горска вода, непревриена.
Немав ни јас замрзнато, земав на Хип каша, никаква е, течна како вода, му смешав со банана пасирана колку да проба, зашто течно не јаде. Баш пишував тука, ми пиша некоја членка дека на Бејбилав кајсија подобра била, па пробај со таа, Хип ем шеќер има ем плукаше бебе од што не чинеше.
Со банана само едно нешто ми нема успеано. Големата од 4 мес требаше да се дохранува со формула, а никако не прифаќаше и ми кажаа ај испасирај малце банана во шишето да и го смени вкусот дека доено бебе. Ни така го нејќеше. За се друго спас. Во секоја кобинација прва помош
Како и од кога давате калинка? 8 месеци е, сакам да проба како овошен јогурт ама пред да блендирам треба зрно по зрно да ја чистам од семки?
Мајки на бебиња нејадачи, како сте со нервите? Кажете некои комбинации кои ги сакаат вашите, моето е многу прибирливо.
Hahaha nervi eden kup se deram vikam ama 1 finta mi uspeva. Zemam edno smoki i doblizuvam do usta cim otvori jas lazicata odma. Pa iskreno dosega efikasen nacin se pokaza. Oriz spanak jadi, makaroni so brokula morkov pilesko mesko, testenini kako zvezdicki sto se davam so mleko i voda vareni so puter nekogas stavam i malku feta sirenje.
Majki kako ja vovedovte brokulata i od koj mesec?Denes sakav da mu napravam brokula ama ne se blendira ubavoi toa so racen probav pa so obicen blender
Jas so viljuska gmecev na pocetok posto mnogu mala kolicina, si jadese bebe ako ne bese epten fino izblendirano. Nie od 5ti mesec ja vovedovme, a sega si jade brokula i morkov, brokula i batat, brokula i karfiol..
Мора да се проба тогаш финтата Кога почнавме со вкусови плукаше, па почна да јаде по 130гр, му излегоа два заба и одбиваше. Сега некогаш ќе изеде 80-90-100гр од нешто, а некогаш ако не му се бендиса уста не отвара. Гладен ама млеко бара. Еве денес проба палента грчки јогурт и путер, од 5 лажички на 3 се засркна, си брблаше нешто,ја вртеше храната во уста.. Богами челични нерви ми требаат.
Јас и пишав на @Tea SK за кашата од кајсија на бејбилав, многу е поубава отколку на хип. Уствари општо сите комбинации на каши им се поубави. Јас и давам од тие тоа што нема сега сезонско и што немам замрзнато, или пак ако сме некаде излезени. И мене како и @Xxxx2 ме интересира калинка како дававте?
@pravnicka_2604 барав стари мислења и читав и нешто на интернет. Јас дека многу ретко јадам калинка и немам идеи, ама мислам дека ќе биде големо замарање да се чисти од семките зрно по зрно, а прочитав дека и да блендираш заедно, многу горчело од семките. Планирам да ја пресечам на пола, да ја исцедам како лимон и да ја ставам како додаток на некоја погуста овошна каша.