Сакам да дадам компир и пашканат за прв пат е сеа треба 3пати да и давам да проба ради алергија или може да и дадам одма компирче со морков? И пашканатот со што да го искомбинирам?
Пашканатот можеш со секоја зеленчукова каша да го комбинираш Ако морковот ти е веќе воведен, направи денес со малку компир а утре нека биде со повеќе компир кашата. Јас по препорака на педијатар 2 дена пробува синко нов вкус. Првиот ден помалку од новата намирница помешана со веќе воведените а вториот ден повеќе.
Majki sto dojat, koga pocnavte da im go reducirate cicanjeto preku den megu obroci? Za ova posuvav pred nekoe vreme ama eve pak sum zagrizena okolu trganjeto na rabota. Malata mi e 7m ima dva obroka do sega ama pak si bara da cica brgu po kasucka. Znam deka ne i e bas za jadenje poveke i e za zaspivanje nekako vo posledno vreme tesko zaspiva bez cicanje. Sise slabo faka, odnosno voda i cajce ne saka bas mnogu. Sokce po malku oie ama nesakam da forsiram poceke sakam voda da prifati ama i da se napir sokce pak koga k3 ja fati nervoza bara da cica . Da ne treba da se vrakam na rabota ic nema da mu ja.mislam ama vaka se swkiram kako ke se navikne vez cicanje
Кога нема да си дома и нема да те гледа ич нема ни да бара цицање.Мојата е 19 месеци уште цица.Штом ке дојдам од раб прво се фаќаме за цицање Дур сум на раб никогаш не побарала.Тетрапак не пие ниту сок.Вода минимално
@eatpraylove90 јас оваа ја давам. @M&M буквално како за син ми да зборуваш. Со таа разлика што тој воопшто не пие течност. Евентуално дур јаде ако му бутнам вода со лажиче. Од шише не знае да пие. Девет месеци е и за две недели тргам на работа. Тој знае да се најаде голема тегла каша со месо и за десет минути да ме брка да цица. Најчесто ако му се спие или ако е жеден. Инаку јас неможам да го заспијам ако не му дадам да цица. И исто се секирав како тебе. Но пробавме со мм. Ако излезам од соба он може да го заспие, или баба му без проблем. Го имам оставено до сега најмногу 4 саати со баба. Кога не ме гледа проблем не прави. Така да исто ќе биде и на работа кога ќе тргнам. Не се секирај. Многу се итри и снаодливи.
I jas toa na Vitalia go davam, 15min go varam i uste 5 si sedi taka, ne go blendiram go dodavam samo vo blendirana kasa, da se uci na druga struktura na hranata, ni prosoto ne go blendiram, ni orizot
Sigurno ke bide taka. Neznam sto mi e kako se blizi kraj na porodilnovo me faka panika. A ne mi e prvo ☺. Slobodno prenasocete me vo tema majki sto panicat za gluposti
☺ da sigurno ke bide vo red. Jas imam uste 8nedeli a treba zena da najdam i da pocne da doaga nekoja nedela pred da pocnam so rabota. Znae ona i so cucla da zaspie, znaese i sama ama kako raste se potesko zaspiva denje i najlesno i e so cicanje da se smiri. A kolku obroka ima tvoeto na polni 9m?
Има три оброка. Доручек (најчесто комбинирано овошје со просо или киноа или амарант) ручек (зеленчок со месо или жолчка) вечера(најчесто кис.млеко или со леб или житарки, и урда). Понекогаш има ужинка, но многу ретко. Во случај да стане рано сабајле и ако рано доручкува тогаш му давам ужинка зошто до ручекот има многу време. Но тоа е многу ретко,најчесто станува после десет. За цицање меѓу оброците немаме ред, кога сака тогаш.
Не знам што имаш воведено но еве по некој предлог Тиква, тиквица, морков, јаболко, круша, слива, праска, кајсија, брокула, авокадо, пашканат, банана, батат, компир, лук, кромид, цвекло, спанаќ, блитва. Јас на 7+ започнав т.е. дадов по еднаш бујон од домашно пилешко со зеленчук и бујон со домашно пилешко месо со зеленчук.(зн.еднаш само од чорбичката а следниот пат и чорбичката и месенце). По неколку дена пауза истото и со домашно телешко.
Ирена а што обично даваш за ужинка,и ние спиеме до покасно,но еднаш се разбуди порано и три оброци како малку да беа,си пиеше млеко вечерта два пати наместо еднаш пред спиење.Истиот распоред на храна го давам и јас со истите намирницо,само што кај мене киселото млеко и јогуртот не ги сака па едвај со убедување ги јаде,а другите каши ги обожава.
Добивам впечаток дека малава се поинтензивно ми ги одбива домашно подготвените каши. Не е веќе случајност. Се случило ли кај некој друг или искуство на оваа тема?
Drugarka gi mesha pola pola kupechki i domashni, pochna da prifaka taka i stigna do chisto domashni kashichki. A da probash da gi meshash so puter, kiselo mlekce i da stavash malku domashna vegeta od zelenchucite shto gi jade?
Путер немам употребено, а киселото млеко го јаде само чисто. Сум го мешала со овошје, со зеленчук, сум менувала сооднос....го јаде само чисто. Зеленчуковите и месото почна целсоно да одбива, независно домашни или купечки. А во вечерните каши кои ги подготвувам почнав веќе да ставам по едно лажиче од готова каша со какао или ванила за да ги јаде. Во овошните проблем се житариците. Не ги сака. Ќе морам да намалувам сооднос, да не сеќава дека сум ставила просо/киноа/амарант. За вегетава треба да се распрашам на пазар какви зачини имаат. Може ќе најдам нешто чиј состав одговара.
Дани ако ти е за утеха има период кога вадат заби и интензивно одбиваат секаква храна,да се надеваме дека бргу ќе мине перодот.
Маче многу ретко ужинка сме имале. Исто е и кај нас спие до 10-11ч. Неколку пати се има случено рано да стане. Знам еднаш дадов тоа што му остана од доручекот. Еднаш гриз со малку банана или палента со кис.млеко. гриз и палента не обожава, па затоа вака за ужинка малку да касне. Еднаш измешав кис.млеко, боровинки и банана. Мене ми беше многу вкусно, но тој не беше воодушевен.