Тој не е конзервиран? Земи свари гравче одвој за него без зачин. Грав после 10 мес ама во градинка од 8 го даваат, така да...
Ја следам насоки од solid starts. Речиси се може да се даде од 6 месеци. Конзервирана храна ако нема додадено многу сол, не е штетна. Кашите во тегла како се направени со толкав рок на траење
Мајки скоро 10 месеци сме и имам прашање. Како да почнеме со јадење во парчиња? До сега јадеше каши меѓутоа му остава парчиња и текстури различни. Му давав брокула, карфиол да јаде. Пред некој ден му дадов банана да глода, како на солид стартс што ми даде предлог и касна големо парче и арно што го плукна, имаше еден момент страшен кај што се изгуби, ама брзо го плукна. Исто така имам прашање за млечните производи. Што можам друго да му дадам освен грчки јог, јогурт наш, кисело млеко, урда? Жолчка во што ставате?
Јас го учев со лебче, му давам од средината дека мек. Му оставам на масата парчиња леб со јајца, исто му давав и бисквита плазма. Со ова најмн се нервирав на почетокот цела плазма сам ја јадеше а парчиња манџа нејќеше. Макарони свари ама мн вари ги скоро пред распаѓање и така ги давав. Месото го сецкам на помали парчиња исто повеќе го варам.
Мајки, како ја приготвувате храната? Варите во вода или на пареа ја правите? Јас до сега се му варев, не знам дали да инвестирам во готвач на пареа. Има ли штета некаква доколку не е на пареа приготвено? Може глупо ми е прашањево ама неискуство е во прашање
Јас варев и веќе 2 недели сум на пареа купив решетка за на пареа како цвет се отвара во меркур еве слика и многу поубаво е јадењето вака на пареа отколку варено барем мене сега повеќе ми го сака
Просо земав на ДМ убаво беше, амарант на био космос, палента има во зегин органска во бело ќесе ПРЕДОБРА. Киноа исто на био космос, ама имаш и во ДМ
Амарант како се спрема? Купив за бебе за да му менувам само овесни и гриз јаде сабајле. Земав и просо не ми текнува друго што може за доручек
Дали просо, киноа, амарант се даваат за доручек ? Или може и за ручек само да ги мешам со зеленчук наместо со овошје како за доручекот?
Видов пред некој ден дека Бебелан имаат кашички и си викам еј супер пошто моево многу добро напредуваше на почеток на Бебелан млекото. Отворам состав катастрофа, шеќер од шеќерна трска, нишесте, пченкарен скроб.. ова во едноставните кашички што на Hipp и Holle се 90% зеленчук/овојше, 10% вода..
Не сум знаела дека има и Бебелан. И ние го користевме млекото од раѓање и беше доста добро. Моето ги јаде на хип и бејбилав.
За доручек давам палента или просо. Просото не го сака баш, сум пробала и со повеќе овошје или со поблаго овошје, не го сака. Го јаде, ама со мака и знае да остави пола чинија. Палента јаде со овошје. Можеш и со зеленчук. Јас обично ориз му давам за ручек со зеленчук, а од денес и пилешко воведов. Киноа немам користено за него, за мене да и ич не ми се свиѓа, а амарант ниту знам што е, ниту планирам да купам.
И јас не му давам киноа и амарант, нормална храна ко ние што јадеме му давам и ќе му давам. Тоа амарант и дадов на големата, одвратно е, ми смрдеше некако.
Така е, сосема си во право, нормална храна. Не мора се да се следи од модерните работи. Ниту чиа ќе му дадам. Една другарка ми беше дала пудинг... Ауу Боже мили, погадно и полигаво нешто не бев пробала.
А карфиолот и брокулата на пареа исто ги правиш? Просото од вечер го миеш и оставаш во вода да кисне? Па сабајле го премиваш и ставаш во вода да се вари? Прв пат ќе правам па незнам ни како изгледа кога е варено Иначе ние утре прв пат ќе пробуваме палента на хипп да дадам колку сака да јаде или пак да проба 5-6 лажички. Денес ни даде докторот и втор оброк да уведеме бидејќи за 1месец само 350грама имаме качено на цицање и еден оброк со пробување намирници ..