Ne sum vo mk,nekoi ovde zedov sto gi ima,i i davam po 2,3,ponekogas da vidam kako jade ,od sto dosega se kasesto.inaku i jas nesum za gricki caevi sokovi ama mojata mnogu slabo jade i zatoa prasuvam dali e ok ako nekogas meguobrok i dadam nekoja smoka..jadenjeto ni se sveduva samo na kiselo mleko,i ako uspeam da maskiram nesto vnatre,oriz ili malku zelencuk,inaku sme katastrofa.probav i suvo lepce kasnuva nekoe zalce ama i toa sto e edno jadenje...
Денес повторно имаше драми за време на ручекот. Само спанаќ јаде од зеленчук. Се друго одбива. Појадок ни е овошна со 7 житарки или со мусли. Важно јаде, и тоа убаво. Просото, киноа, амарант истотака целосно ги одби. По ептен многу малку ставам, да не го сети. Ручекот месо и зеленчук одбива. Имам пробано со сите врсти на зеленчук, комбинации, домашно, купечко...и освен спанаќон не сака ништо. Киселото млеко го обожава, но само чисто. Ако му дотурам нешто не го укусува. Имате ли идеја како да измешам нешто со овошна или млечна каша, да не го сети. Нешто што се комбинира со зеленчук? По малку да и ставам да не сеќава. Се трудам да нудам колку може, нешто да апне пред да почнат драмите, и после јаде млечна. Веќе подолго сме појадок овошна, ручек минимално зеленчук и потоа млечна(евентуално остатокот од појадок), ужина кисело млеко, вечера пак млечна.
Од една, две смоки нема да се најаде. Јас сепак сум против. И мојата веќе еден месец одбива секаква храна и се раниме со сила и плачки. Се и се собра, заби, настината, вирус... А што убаво си јадеше
8 заби. Овошје не е проблем, барем сега. Зеленчуков не го сака. Мислев фаза е, ама се одолговлекува...се радувам од една страна од млечниве каши да качи некој грам, како скачка оти е, ама па за крвната слика се плашам без внесување зеленчук и месо.
Пробај и со месото убаво разварено па сечкано.Дај и пластична вилушка да боцка.Храните ги куклите демек па кај неа во уста.
Sega i od zabite i e,ama nikogas ne sme jadele kako sto treba.ama sto e tuka e,mora da terame taka,se nadevam deka ke pocne da jade inaku neznam kako ke terame podocna,golemi sme,10m,a jademe kako vrapce.
Денес добивме шема од педијатар како да почнеме со воведување на храна од 5 месец па натака. 1 недела- млеко преку текот на цел ден, попладне оризова каша или на Милупа ванила каша од 5 месец. 2 недела- доручек млеко, ужина овошје јаболко изблендирано со малку вода да се добие убава мазна каша, 2, 3 лажичиња за проба, така 3 дена. после јаболкото се воведува круша, па банана. 3 недела- доручек млеко, ужина овошје, ручек млеко, ужина зелнчук пр.компир, изблендиран 2,3 лажичиња за проба исто 3 дена, после 3тиот ден се воведува др.зеленчук, пр.тиквичка итн. 4 недела-доручек млеко, ужина овошје, ручек зеленчук со 20 гр.месо пилешко или телешко. вечера млеко.. Ете така отприлика ни кажа педијатаров како да почнеме со воведување на оброк. За овошјето свежо, не варено, со варењето се губат сите хранливи состојки.
Ако готвиш на пареа бар 80 посто од витамините ке останат Инаку ризикуваш да и го изиритираш желудникот кој не е навикнат на ништо освен на млеко.Мое мислење..
Pa sto znam, na sin mi isto taka mu davav svezo ovosje, ni edna ovoska ne sum mu varela pa ne sum videla da ima nekakov problem....
@kallias и јас на синко му давав и сеуште му давам само свежо овошје, ама тоа поради незнаење, касно прочитав овде на форумов дека е пожелно на почеток варено да се дава. Среќа и кај мене немаше никакви несакани реакции.
@kallias и јас на малата од старт и давав свежо овошје. Пробај еден ден дај свежо ако има проблем понатаму обарувај го.
И мене ми беше советувано свежо од педијатарот. Јас менував некогаш свежо, некогаш варено, подоцна и печено.
Нас педијатарот не советуваше да го вариме на пареа,така го давам варено на пареа,онака било многу јако за желудникот,барем за почеток.
Јас киноата ја варам со се другото овошје заедно. Или прво сама се вари, па попосле го додавам овошјето. Зошто нејзе малку повеќе варење и треба. Кажете ми урми од кога? Ние сме 9 и пол суво грозје и маџун смеам, така?