Воведување на млечно почнуваш со производи со помала масленост, пример јогурт или кисело млеко (3.5%). Откако ќе воведеш, можеш да продолжиш со грчки јогурт 9-10% масленост.
@Bella.alleB и мене ми е страв, затоа вака за посигурно, секако @Mandela е фала ти премногу, многу контрадикторни работи читав, конечно објаснување Инаку јас денес дадов просо во зрна прв пат, имав воведено претходно инстант на Холе, ама не го сакаше во зрна, го држеше во уста само, па го изблендирав и цело го смачка.
Дали некој има зимано за бебо од овде? Гледам имаат многу комбинации што другиве ги немаат .. пример оваа или има карфиол со компир ...
Ја имам земано. Супер се по состав. Карфиол со компир пишува дека има мајчина душица во составот. Му дадов, тоа го јадеше повеќе за разлика од другите. Исто му земав и други комбинации, слаткиот компир од таму го сака. Утре ќе му дадам банана круша баш од нив
Бебето вчера прв пат јадеше батат. Пишувам јадеше зошто од пробување на вкусови брзо премина во јадење, зошто детево е јадач, па не го прекинувам. Е сега обично наутро има баш обилна столица, а денеска само 2-3 брабушки. Знам дека е од бататот иако после него му дадов малку круша. Се мислам денеска јаболко и слива само да дадам, па од утре бататот да го комбинирам бататот со овошкиве. Дали за пробување вкусови е во ред да прескокнеме еден ден, зошто да не направи чеп во цревата?
Можеш и неколку дена пауза... Следи го бебо. Јас неколку пати по неколку дена пауза направив, не ја форсирам. Освен за тоа како е заинтересирана за јадење гледам и цревата да не и ги оптеретувам... Ако се мачи да кака не ја форсирам да јаде...
Мајки, како го спремате просото? Купив од зегин лупено, органско просо ама зрнца има кога го блендирам и бебе не го сакаше, и тешко му беше да го голта. Го варев 3 спрема 1. Каде ја утнав?
Откако ги откри ќерка овие, прекина на Хип и останати да ги јади. Ептен убав вкус и мирис имаат. Само читај убаво состав бидејќи се со повеќе состојки. Што имаш, што немаш дадено.
Го киснам од вечер, го варам додека да испукат зрнцата и да стане лепливо, скоро цела вода ја впи. Изблендирај го со малку вода.
Пробав и по втор пат, и со повеќе вода да го варам и ептен како мастика ми искочи, а и пак имаше зрнца. Очигледно не ме бива...
Абе ајде не те бива Само чисто просото го блендираш или со нешто друго? Или пробај изблендирај го живо просото, па после свари го. Крај краева земи си инстант просо на Холе, тоа не можеш да го утнеш само се става во топла вода и се меша. А може на бебе не му се свиѓа вкусот.
Па тоа на холе колку што видов пишуваше млечно. Иначе само просото прво го блендирав, го пробав такво беше, после додадов банана и малку вода и пак со зрнца. Тебе баш каша ти испаѓа?
И мене не ми излегува мазна текстура просото, и син ми не го сака баш. Ако откриеш некоја финта кажувај.
И ние исто, првиот ден две три лажички сега веќе една каша од 120г на пола сака да јаде неможам да не му давам. Батат уште немам дадено, од компирот му беше по густа и скоро 24 ч да не какаше, еден ден не му дадов само цицаше па си какаше нормално.
Гледам дека на страната на Зегин пишува млечна, ама веројатно затоа што е предвидена да се прави со млеко, инаку на самото пакување пиши no added milk. Јас го правам со вода. Инаку не го блендирав јас многу зошто веќе поминуваме на погусти текстури, не ги правам ептен мазни кашите и вака го јадеше бебе, а цели зрна не. Ама блендирав се' заедно, не посебно просото само. @sani99 Еве слика
Мајки како го чувате прокељот? Сакам да и воведам ама дали после да го замрзнам така во фрижидер или да го бланшиарам?
Утре треба да дадам блутва прв пат .. со што да ја искомбинирам сабајле ќе ставам едеб лист колку за проба па немам идеа со што .. за затутре втор ден ќе ја дадам со компир морков ама за утре како за прв пат стварно немам идеа...