Тешко се отвара капакот ако блендираш жешка храна, инаку нема никаков проблем. Првото дете ми е 6 год, и тогаш сум блендирала топла храна, еве уште истите чаши и ножеви ги користам, а го имам и од пред децата.
Почнавме со вкусови, на своја рака си почнав со морков. Земав на Хип и никако не му се допадна, го пробав и јас и ми нема вкус како на морков, морков. Му дадов јаболко варено го сакаше, а готова каша од јаболко и морков никако не сакаше, пак ја пробав, вкусот ист како на таа со морков. Денес сварив компир, сакаше да јаде, па утре планирам да му го измешам со морков. Од се му дадов по 2,3 лажици, повеќе не давам додека не проба повеќе вкусови. Здравје во понеделник ќе одиме на вакцина, минатиот пат ми рекоа да не воведувам нови вкусови неколку дена пред и по вакцина. Дали сте имале искуство со реакција после вакцина од храна?
Не му давам месо секој ден на своја рака, исто како што не би му давала јајце секој ден на своја рака нормално дека претходно со педијатар се консултирав за истово, во случајов со двајца педијатри
Утре планирам да воведам грчки јогурт е сега маж ми купил со 0% масленост, можам ли таков да воведам или треба да содржи масленост? И ако воведам еден млечен производ се смета дека млечни производи се воведени? Или треба за се посебно?
Не треба посебно. Јас моментално воведувам, вчера дадов кис млеко, денес јогурт, утре ќе дадам грчки јогурт. Инаку можеш да дадеш за проба со 0% ама гледај регулар со барем 2% масленост да земаш, нека си крка бебо убаво, да не го правиш фит
Мајки кога воведувавте ориз, палента, просо.....дали правевте каши само од нив, или одма почнавте да ги мешате со овошје или зеленчук што веќе е воведен? И ме интересира, готовите кашички во кои има месо пишува дека се за од 4+ месеци, а јас во списокот што го добив од педијатар ми пишува месо на 8+ да се воведе, и малку ме буни. Кога сте давале некоја да сподели, ние сме 6 месеци сега. Фалаа
Јас ориз, просо и палента мешам со овошје или зеленчук, а тоа што пишува на кашите од кој месец е во зависност каква е текстурата на кашата, по фино мелена или по грубо парченца. Инаку месо во консултација со педијатар мене од кај 7 месеци ми препорача да почнеме.
Фала ти, имам дома неколку кашички со месо во нив што ги добив во пакетче за малечката сега за нова година, па се мислев дали да и ги дадам. Ќе си почекам според препорака со месо да почнеме на 8 месеци.
Ориз палента просо амарант киноа мешав со овошје и зеленчук што го имавме пробано и ставав по 1 супена лажица (ориз, просо ..) првиот ден кога воведував, а другиот ден по 3 лажици во овошје/зеленчук