Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Hinebrra

Hinebrra Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    401
    Нов ден, нови милиони прашања :D
    Матичната ми рече да воведувам и трет оброк, млечно, така да планирам неделава да воведам млечни производи, а од наредна недела да воведам трет оброк.
    Ми спомна таа за инстант кашите за навечер (житни, не чоколино, Медолино), ама бидејќи уште немаме воведно глутен, што би можела да дадам навечер и како да комбинирам, со јогурт, павлака? Инаку и на доење сме, така да не можам да ги спремам со млеко.
    Тие семолина и слично, содржат глутен?
    Исто, од наредна недела воведуваме и жолчка, матичната ми рече понеделник,среда и петок прво 1/4, па 1/2..., во деновите измеѓу, смеам да воведам нови намирници? Зошто жолчката ќе треба месец дена за целосно да се воведе.

2. Aschenputtel

Aschenputtel Популарен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    1.563
    Допаѓања:
    8.168
    Јас пред некој ден воведов млечни, ама немам глутен сеуште, па дадов палента со кисело млеко 2 вечери и 2 вечери со грчки јогурт.

Семолина на Хип без глутен има, таа ја давам со овошје, со банана оде убаво.

На Hinebrra му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    1.915
    Допаѓања:
    1.658
    Ете го мајка, супер ни е. Сам си го крева си пие самиот. Од прва се научи.

Прикачени фајлови:

4. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.496
    Допаѓања:
    1.222
  5. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.269
    Допаѓања:
    76.323
    Ние сме хаос со хранава... (facepalm) Благо не сака мн мн, неутрално да. До сега тиквица највеќе сакаше. Инаку последниве денови не ми отвара уста, јас успевам да и ја дадам кашата ама со затворено усте. Го прчи некако и вади малку јазик и ја држи затворена цврсто. Гладна (3ч пред тоа не цицала). Дали кашиве не и се свиѓаат или незнам што е работата. Мада удрив на овошно малку повеќе деновиве... а тоа не и е по кеиф.

И едно прашање. Вчера прв пат тиква, на какање кај што допрело гомцето беше црвена. Реакција е тоа? Денес па и дадов, ама не ми какаше да видам пак дали ќе е така. И со столицата имаме пресврт. Од 15 пати какање до 4м, на 5 пати, на 2 пати, на еднаш... и еве ја скока сега и денови (facepalm) Тиквава и грчеви иначе и направи...

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. marrisa

marrisa Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2024
    Пораки:
    623
    Допаѓања:
    713
    Имаш безглутенсии житарки на ХИП. Мултигреин, палента, ориз. Исто и на Холе има просо безглутенско. Слободно можеш тие. Јас ги давам, 6 месеци е моето.

7. marrisa

marrisa Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2024
    Пораки:
    623
    Допаѓања:
    713
    Искуство со темна столица после телешко? Има како бела мувла на столицата. Во Систина бев пред недела-две за истото, ми рекоа белото било слуз ништо страшно дека не се абсорбирала целата храна. Читам темното од телешкото е од железо.
    Е сега буквално истото се случи со телешкото, тврда столица, пак многу темна со бело како мувла.
    Тогаш му направија и крвна слика хемоглобинот топ.
    Ако имала мајка вакво искуство нека каже.

Не сакам да го носам на лекар пак да прашам само. Преглед имаме тек во средина на фев. Дали да не му давам телешко до тогаш не знам...

8. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.269
    Допаѓања:
    76.323
    Сепак до благото било... Денес авокадо и дадов прво да проба (пасирано), лапаше леле мајко.. плачеше за уште (facepalm) После продолжив варено јаболко со малку авокадо, понеутрален вкус и излапа све исто без пауза голема меѓу :lol:

Пробано
    Морков
    Тиквичка
    Јаболко
    Ориз
    Банана
    Праска
    Слива
    Круша
    Кајсија
    Авокадо
    Ќе терам уште 2 дена авокадо со нешто друго измешано и после во план ми е обичен компир.

На Elly989 и merriel0 им се допаѓа ова.
  9. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    1.262
    И јас приметив малку така боја како мувла, а месо уште немам дадено никакво. Искрено не се загрижив.

На marrisa му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Elly989

Elly989 Активен член

Се зачлени на:
    8 март 2024
    Пораки:
    298
    Допаѓања:
    216
    Кога почнавте со пробување, и како комбинирате со цицање?

11. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.269
    Допаѓања:
    76.323
    Со полни 5м почнавме, а веќе неколку дена јаде цело мало тегличе (некогаш и 3/4 само). Некогаш по тоа издржува 2ч, а некогаш не... Најверојатно нешто е полесно сварливо, зависи што и давам. На почетокот пробуваше по малку и одма по тоа цицаше... Со житарици ќе ја држи убаво, па ќе почнам и со просо и палента за скоро. Скоро секој ден јаде накај 10,11. Пример цица 7,8, па по тоа цицање јаде после 2,3ч. Нешто сме хаос периодов, дали скок или заб.... ама станува ноќе на секое и цица па едно 2-5 пати (facepalm)
    Утре прави 6м...