Оти имаше и други наши со таа количина сол, мислам осоговска и на вемилк. Исто 1грам сол на 100 грама урда.
На почеток кога почнавме со вкусови, мала количина секако, имаше нормална столица. Откако воведовме оброк 120-150г, кака секој ден по неколку топчиња во ден (2-4 пати). Не се мачи, не плаче, не се суви него се како глина Меше меко, никаков проблем. Така треба да биде? Тоа е нормална столица?
И син ми не се мачи, кака секој ден, ама има денови кога е како глина. Обично од компир, батат, морков му е таква. Мешето е меко.
Денес дадов пак млечен производ кисело млеко по инцидентот со повраќањето во млазови, ја укинав и вечерата зошто се исплашив тогаш стварно и незнам ни дали е спремен за вечера иако педијатарот ме советуваше да давам. И пак прави нагон како да ќе поврати. Пробано со грчки јогурт, пробано со кисело млеко денес, плаче и како да се дави буквално. И сега чаре? Што да давам за вечера кога овие ги неќе а вечерата треба да е млечна нели?
На Хип имаш млечни инстант каши, многу се вкусни, мојов ги обожава. Имам пријателка малата е алергична на кравји протеин, буквално повраќаше кога пробуваше да и воведе млечни. Правеше и како да ја чеша грлото, се гребеше за грло. Да не е алергичен и твојов, ова нагонов да не го "чеша" па да не знае како па како нагон за повраќање му е?
Може ли слика од тие кашите на хип? Инаку како да дознаам дали е алергичен? Првиот пат јадеше па исповраќа млазови и од тогаш ни грчки ни кисело не може да поднесе. Инаку сме на доење јас нон стоп додека дојам јадам млечни незнам дали тоа има некаква врска? Немаше ли да му направи проблем до сега? Плус и ад некогаш давам на вечер
Моево дете повраќаше доста, и со ар формула исто. Откако почнавме со цврста храна, кашичките не ги повраќа, а млекото продолжи да го повраќа и почнав да му давам хипоалергено млеко. Сега знае да бљуцне од тоа млеко и е далеку подобро. Исто кожата му беше малку атопична со мали лишаи, сега гледам и тоа скоро и да го нема. Докторката се сомневаше на алергија на кравји протеини и ми рече млечни производи да не му давам засега. Кога ќе одиме на контрола ќе прашам секако што да давам за вечера. Не планирам за брзо да воведам вечера, ама сепак да се информирам. Ако не ти се брза ќе ти кажам што ќе ми каже, за 10тина дена ќе одиме на контрола.
Да ми кажеш, многу ќе ми значи. Не ми се брза, нема да брзам да воведам вечера после тоа што ми ја зеде свеста последниот пат со толку повраќање..
Ај пак ќе прашам Од утре почнувам да воведувам жолчка, матичната рече да почнам со 1/4 понеделник/среда/петок и да зголемувам секоја наредна недела додека да дадам цела. Е сега, смеам да воведам нов вкус измеѓу, не алерген, пр. спанаќ, праска? Многу каснам со некои вкусови ради маката со какање, само едни исти вкусови вртев слива, круша и слично. Вртев по темава и назад читав искуства, на сите педијатрите различно кажуваат, не знам кој крај да го фатам.
Гледај да избегнеш бидејќи не дај боже ако се појави од нешто реакција, не би знаела дали е од жолчката или новиот вкус.
Па вака цел месец ќе воведуваш една жолчка. Јас дадов прво 1/4 ден два, па пола, па пауза, па цела. Ако има нешто секако и од еден залак ќе ти покаже. После белка воведов преку кифличка со јајца. И толку. А инаку кога ќе ја воведуваш не давај плус нови вкусови измеѓу.
Епа затоа, му иди цел месец освен жолчка ништо да не воведам. Јас си викав првата недела ај не давам измеѓу, после тоа да воведувам по нешто, не алерген, некој нов зеленчук или овошје. А нели белката е поголем алерген, затоа се дава на година, зошто жолчката вака се дава постепено? Матичната ми рече не е јак алерген. И белката после вака се дава? Фала
Жолчка нема потреба цел месец да воведуваш почни со 1/4, следна недела дај еднаш пола и после два дена цела (нормално ако нема реакција никаква). Нови вкусови можеш да воведуваш, ако има алергија на јајце ќе покаже одма. И за белката не мораш да чекаш до година, јас ја воведов десетина дена од воведување на цела жолчка, на ист принцип.
Не знам колкаво е детето, белка се мислам околу 11 месеци и воведов. И дадов кифличка правена со цело јајце и толку беше, после тоа нормални оброци со јајце и правев. Мислам дека нема потреба да се воведува вака споро, алергија и после првото јадење може да направи, а и после година, две, пет од јадење на таа намирница. Ама сепак ти си знаеш, ти одлучуваш за твое дете.