znam istoto i jas mislam mlekoto ne se zamenuva so nisto vkusovi probuvanje pak treba so mleko da pie no zaludno Site ad mlek isprobani mnogu sisina smeneti ne ne i ne saka. Od 600ml se simna na 400 sega veke 200ml vo tekot na 24h pratam da ne dehidrira neznam vaka guga se smee ama nemam nacin kako da mu dadam. Nekoja majka ako ima so slicno iskustvo ke zamolam da mi dade sovet Pedijatarjata vika ke se namacite vaka dodeka da pocne da jade nekolku obroci na den... da se namacam ako ama da ne dehidrira da se razvie toa se plasam
Ве читам што се веќе давате, ние сме уште мали 6+ ама едвај чекам се да му давам да јаде. Стварно имам некој балкански бабин синдром изгледа хахаха. Дека моево сака да јаде секогаш кога јадеме ние.
7месеца за 3 дена да дадам денес хип кашичка грашов (воведување) со морков компир и карфиол или да дадам телешко (вобедување) морков компир и слатка пченка (ова вајда се важи дека е уведено поради палентата) дајте совет
Јас да споделам искуство. Моето дете си јаде најнормално се до сега што сум дала, јаде дури по 200 грама и доручек и ручек, ептен убаво со сласт. Минатата недела телешко месо воведов преку кашичка на хип, телешко, пченка и морков, пишав уште дента дека ја поврати цела каша некаде после 10тина дадени лажички. Следниот ден пробав пак со кашичка на хип, овој пат ориз, морков и телешко, си ја изеде најнормално. Денес сакав да воведам мисиркино исто преку кашичка на хип, мисиркино, пченка и компир. Јадеше и поврати 3-4 пати после кашата. Не знам што да мислам. Пченка имам воведено преку палента и најнормално си ја јаде палентата. Се сомневам нешто во пченката, да не не му одговара текстурата, и јас кога ја пробав и таа со телешко и пченка и оваа со мисиркино и пченка не ми се сфиѓаше ич.
Не пробав денес телешко ја дадов таа со другата со грашок и ич ич не јадеше едвај 50гр. држи дете во уста и плука а исто си јадеме доста количински .. ќе видам баш со телешкото и ќе пишам
Јас мислев дека семолината на Холе нема глутен (така ми кажаа и во аптека кога купував) и му воведов уште на 6 месеци кога дознав веќе имаше 8 скоро, и продолжив се друго што одбегнував да му дадам
Пробај со лажиче давај му го млекото глуп совет ама ако нема друг начин барем така ќе внесе повеќе. И поарно почни си полека со вкусови по некоја лажичка дури да пробате се ќе наполни 5 па ќе има оброк. А зошто да не пие шо вели педијатар ?200мл е стварно малку
Шо зеленчук да дадам на 6+? До сега има пробано батат, компир, тиквица,брокула,морков,тиква. Во табелата гледам и боранија пиши ама рано е мислам..
Пашканат, целер, карфиол. Целер немам дадено, боранија дадов на 7+, се утепа од прдење. Ако е со осетливо меше како моето, не давај. И брокула и карфиол немам дадено од оваа причина.
Низ скроз истото минав/ минувам и јас. Околу третиот месец почна да одбива млеко и извесен период најдов начин да и давам во спиење. Сега веќе и така ретко пие (за една недела 6 м) Со сите педијатри што зборував, барав повеќе мислења ми препорачаа да почнам со дохрана и преку храната да ги внесува потребните калории. Вие сте упте мали но наместо сокчиња моја препорака ти е давај вкусови за да се навикне на храна и што поскоро ја навикнеш на цврста храна, а млеко пробај или во спиење или во полузаспана состојба, смени позиција на хранење…
Пашканат и карфиол. Јас денес од холи и дадов 2,3 лажици чиста каша пашканат и после и додадов уште 3,4 во палента, тиквица, морков + маслиново. Ја изеде цела каша 120г. Боранија во мојава табела е 8+. Него јас многу споро воведувам или нешто е сменето. Гледам на 6м веќе се дава и месо пилешко, телешко.. Не е месото покасно? Во мојава табела телешко е прво месо, тек на 8м. Јас до 7м не планирав да и го дадам...
Како воведовте кравјо млеко? 11+++ сме и здравје од март би тргнал во градинка, морам да воведам веќе
Не е до толку осетлив ама рано му е за боранија тешка е. Овие трите можам да го воведам. Јас за месо планирам на полни 7 ко ќе воведам ручек.