Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Legadema

Legadema Истакнат член

Се зачлени на:
    22 декември 2010
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    490
    освен со ориз со што друго може да се комбинира спанаќот? исто така колку често смее да се дава? , точно пред 7дена дадов , дали и денес да дадам или друго да правам?

2. Mi-Ma

Mi-Ma Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2016
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    1.127
    Jas go davam i so kompirce i poveke go saka taka otkolku so oriz :) A inace preporaclivo e vo 10dena ednas i jas taka go davam ali mislam i preku edna nedela ne bi mu stetelo

На Legadema му/ѝ се допаѓа ова.
  3. LanA..ana

LanA..ana Истакнат член

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    35
    Мaмички дa ве прaшaм дaли имaте дaденo вaквa кaшa oд хумaнa и дaли е дoбрa....чини или не чини
    Чекaммм мислење ☺....

Прикачени фајлови:

4. hajdi lejdi

hajdi lejdi Активен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2015
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    28
    jas majki moeto dete e staro godina ipol i mnogu saka da jade suvo grozje pa neznam dali smeee da jade oste sega molam za sovet :$:$

5. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Смее, зошто да не. Мојата многу сака да си грицка и сува брусница и урми.

На joy1 и hajdi lejdi им се допаѓа ова.
  6. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Моето е 9 и пол месеци. Јас сега му воведов суво грозје. Планирам и брусница. А околу годината урми. Можеби зошто јас многу ги јадам, секојдневно во смути ги ставам па мислам убаво е и тој да стекне навика да си јаде.

7. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.163
    Допаѓања:
    10.941
    Suvoto grozje go davate taka da gricka ili?i po kolku otprilika?

8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.963
    Допаѓања:
    327.320
    Ако има заби може и така.Лепливо е малце па пазете да не се задават.
    Количински не сум мерела колку ама околу 7-8 зрна дневно мојата успева да јаде :) и не јаде секој ден

На bella.s му/ѝ се допаѓа ова.
  9. momomo

momomo Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2012
    Пораки:
    296
    Допаѓања:
    41
    Мамички од кога почнавте да ги давате на хип јаболка со житарки ноќните каши бидејќи прочитав имаат глутен сите тие што се прават со вода или млеко?

10. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.939
    Допаѓања:
    153.106
    Nemaat site gluten eve ovaa nema:
    1458983837216.jpg
    Jas uste ne sum vovela tret 9brok ama planiram ova da i davam. Na golemiot mu davav dosta od ovie.

11. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.939
    Допаѓања:
    153.106
    Kazete mi dali koristite suvi slivi i kajsii od 7m i kako gi dodavte vo kasicki, treba da se varat ili potopay samo vo voda?? Isto od koi kupuvate? Me interesira i za svezo jabolce dali se dava od 7m. Malku i e slab hemoglobinot pa treba da ja pojacam malku so ishrana

12. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Ќе ги потопиш во вода барем саат време да омекнат, или малку провари ги па изблендирај со останатото овошје. Јас јаболко и сето останато овошје го давав свежо уште од 6 месеци.

На Legadema и M&M им се допаѓа ова.
  13. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Mami koe kravjo mleko go davate i kako? Mislam go varite li tetrapakot? Go razreduvate li? Vo koj soodnos? Sakam da mu vovedam na maloto, za edna nedela pravime godinka, pa da priberam informacii. Vi blagodaram :D

На mami blue му/ѝ се допаѓа ова.
  14. alana

alana Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2013
    Пораки:
    1.180
    Допаѓања:
    3.335
    Ако даваш тетрапак гледај колку маснотии содржи 3.2 е многу ќе треба да го разредиш....таман ќе биди 2.8 или 2.6 незнам колку беше. Ние уште немаме почнато со тетрапак...уште малку.

На eleni27 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Mi-Ma

Mi-Ma Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2016
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    1.127
    Majki cveklo i celer od kolku mozam? Zastanav so voveduvanje novi vkusevi nemam ideja sto da dadam :?: Na 11ti pravime 8m

16. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.996
    nas pedijatarot ni kaza da pocneme so najmala maslenost,duri mi spomna za pocetok da i mesam so adaptiranoto ,ili vo kasicki...
    i nie sme 11.5 meseci pa sakam i jas od slednata nedela da pocnam,da vidam kako ke prifati

17. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Најдобро ако можеш да најдеш домашно ама проверено па да си го вариш. Втора опција купечко но за варење, трета опција трајно. Од тоа што се имам информирано до сега, Здравје Радово има добро млеко, и Алпското.
    Незнам зошто некои педијатри советуваат најмала масленост, а некои полномасно, човек да не е сигурен кое е подобро за мало бебе. Ние почнавме со полномасно, не го разредував со вода ниту го мешав со Ад, немавме апсолутно никаков проблем. Почнавме на 14 месеци, но не сака да го пие, само за во јадење.

@Mi-Ma може целер од 7 месеци, но коренот. Листовите после една година. Ќе исечеш едно мало коцкиче како за почеток, исто како со пашканат кога ставаш едно кругче да речеме.

На Mi-Ma му/ѝ се допаѓа ова.
  18. SnowWhite91

SnowWhite91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 септември 2012
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    1.399
    Јас од неполни 12 месеци давам тетрапак, ама само во кашички (кои гледам почнува да ги одбива), вака не сака да пие никакво, пробав и со чоколино, и со бисквити да му добие вкус ама џабе. Давам полномасно (3,2%) на Суташ, не го разредувам и не го превривам. Имам роднини кои работат во Суташ и ми кажаа дека млекото им е тазе и дека кога ќе им помине рокот го преработуваат во јогурти, кисело млеко и сл. а не како на пр. Битолското да го репастеризираат. Значи им е свежо млекото.

19. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.163
    Допаѓања:
    10.941
    Maslinkite od koga se voveduvaat,potocno,namaz od maslinki,i klasicnite zacini kako sto e crn piper,origano,cimet..?

20. Mi-Ma

Mi-Ma Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2016
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    1.127
    Maslinki 12+
    A cejlonski cimet moze posle 6m site drugi zacini mislam 12+ ali neka pise i druga mama :)

На bella.s му/ѝ се допаѓа ова.