Цвекло давам од 7+.Го комбинирам со млад кромид и ориз или ризолино. Ако немаш дадено можеш домашно пилешко, домашно телешко, брокула, карфиол, кромид, лук, спанаќ, блитва, батат...тиквица. Без малку сте 8м па можеш к.млеко или јогурт.Не знам дали сте вовеле глутен но можеш и пример мелени овесни снегулки но и палента, гриз, кекс. Од овошје авокадо, круша, тиква, банана, праска, кајсија, јаболко, слива. Јас следно ми е во план боранија и грашок. А целер не знам ни сама зошто сеуште немам воведено.
После 8ми во мали количини можеш магданос, целеров лист, лист од босилок, мајчина душица и жалфија. Семиња од ким, оригано - по малку можиш и тоа. Црниот пипер е лут, рано е за него.
Било каков зачин пред година НЕ. Јас дури бев и против циметот (кој според новиве табели е 7+) па почнав да го користам после првата година.
Не пишувам многу на темава, си читам тоа што ме интересира, следам совети од искусни и стручни мајки, особено @joy1 и до сега малиот совршено напредува, секоја храна убаво ми ја прифаќа и нема лоши реакции. Фала ви мајки Она што сакав да го споделам е нешто што слушнав денес. Бебе врсничка со син ми (8 месеци) од неполни 3 месеци почнале да ја хранат со кравјо млеко. Мајката не ја доела, ад и било скапо (па затоа јатрви, золви сите и помогнале и купиле поголеми количини на ад), арно ама мајкава немала време да и спрема млекце и затоа и дава кравјо со оправдание дека е од нивна домашна крава и здраво било и плус малце шеќер внатре. А сега веќе јаде се што јадат и тие, значи мрсна, зачинета, нездрава храна. Искрено се запрепастив и бебето уште сега е гојазно, напумпано само, ама по нивно така треба да напредува детето Отидов офф но сеуште сум во шок од тоа што го слушнав.
Ист случај во комшии. И на 10ипол месеци детето тежеше 14ипол кг. што за мене некако е несфатливо. Моево родено поголемо од него па сега има околу 11 кг.
@Smizzy Pred mesec den bev kaj majka mi na posedok i od komsivkata snaata ima bliznacinja i edno postaro detence bliznacinjava se 4.5 meseci me vikna ziti sve vika dojdi sama sum dvete placat .Pojdov i vika na sisevo daj mu na maskoto mleko vo siseto kolku 40 ml ostavilo devojceto prethodno jadelo mu go davam go ispi mi nosi uste edno sise 230 ml polno i vikam kolku da mu dadam od ova??Celo vika toj si pie zenskovo ne saka,slabo pie. Ok taa e majka taa ke kaze zagreota na deteto mu se nadu stomaceto bukvalno kako topka da imase.Bliznacinja a maskoto debelo,buckasto a devojceto sitno manekenka.Uz muabet ja prasuvam sto mleko im davas,mislejki na koe AD mleko.Mi vika Alpskoo,i vikam pa ne im davas AD mleko,ne vika im davav samo prviot mesec kaj imam vreme i finansii da im davam AD mleko.I dva pati vika se molzam vo denot ednas mu davam na ednoto ednas na drugoto.Preeska im dadov jabolko so plazma neznaes kolku e vkusno,a posle ke im dadam oriz so grasak,a jas zacudena.I vikam dva obroci im davas koga kako vika nekogas imam vreme da im napravam nekogas ne.A za finansii ne se bas slabi mazot raboti,taa zema porodilno plus zema i dodatok za treto dete.Se izvinuvam za off i za latinicava nemam mak podrska na kom.
Искусни мајки сакам да ве прашам ориз од кога може да се даде? Со што да го искомбинирам или чист? Каков ориз? Инаку за неколку дена сме 5 полни мес.Имам дадено по неколку лажички јаболко да проба, морков,круша и слива.Па ме интересираше што можам да дадам од житарици? И дали смеам воопшто ? А зеленчук нешто смеам друго освен морков? Многу прашања , но се ми е непознато Однапред Ви благодарам
На полни пет можеш плус компир и ориз(обичен или интегрален)сеедно.Палента,просо,киноа,пашканата,брокула се е од полни 6 Ах да можеш и банана
Компир обичен варен така без ништо чист да го дадам прв прат?или со морков варен да го измешам? Или подобро батат прво? Фала ти јои плата и од форумов треба да земаш за советите
Можеш и таков и таков.Само компир прво пробај ,мада повекетто бебиња не го сакаат чист.После помешај го со морков,па морков со јаболко ,со ориз,слива со јаболко или банана...комбинации полно
А оризот да го блендирам? Друго во 5 ти месец што смеам освен : јаболко,круша,слива,морков,компир и банана и ориз?
Па ако нема запчиња блендирај.Знаеш тоа зависи од самото дете.Некој полесно се навикнува на неблендирано друг потешко. Инаку тие се тие намирници за почеток на дохрана.Јас плус брокула и тиква додадов во петти.Се останато од шестти продолжив
Fala mnogu Ete batat sum zaboravila da vovedam, a inace gluten nemam vovedeno ali palenta davam bezglutenska. Od ovosje samo kajsija nemam dadeno zatoa sto toa nemam domasno pa neznam dali e podobro da dadam suvi kajsii ili na hipp ? A sakam da prasam za oriz (davam integralen) ic ne go saka nekako e lepliv i mu se lepi za nepcata i se davi nemoze da goltne. Zosto e toa taka? Dali jas nesto pogresno pravam ili mozebi zatoa sto e integralen e takov ?
@Snowwhite me podzamisli za tezinava Sinko moj e samo na doenje i se po redosled od voveduvanje zelencuk, ovosje i obrok, a eve na 7m ima 10kg Toa si e i genetika nemora da znaci deka sekogas e presuden nezdraviot nacin na ishrana
Strasno. Ne e ubavo da se osuduva koga ne gi poznavam lugeto, mozebi stvarno nemaat finansii megutoa na tolku malo bebe takva ishrana nekako ne mi e opravdano. Aj ke reces sto se resila za kravjo na taa vozrast ama zosto plus i seker!!. Neznam ni od koi pricini ne go doela dali od zdrqvstveni ili nesto drugo megutoa poevtino od doenje zdravje. A za mene najiskreno i najlesno. Pa nikoj nemame mnogu vreme so mali bebinja pa pak se trudime kolku mozeme da gi hranime pozdravo. Otkako pocnav so dohrana za malovo non stop go mislam sto da mu dadam so sto da kombiniram dali e pravilno ova sto go pravam pa dali mu e dovolno. Moze i ne treba da im se treseme do tolku ama pak i ova e preterano. Se sekavam i so golemiot koga bese taka od 9m dokaj godina i nesto koga ke dojdese nekoj pa ke pocnese da mi zbori pa daj mu malku cokolado da proba pa zosto smoki ne mu dades .... i im vikav ostavete go deteto dodeka ne razbira i ne bara da ne jade gluposti znaev deka koga ke porasne nema beganje. I bas taka i izleze sega se tepam so nego ☺ sto pomalku blago da jade. I tuka pak si gledam nasa greska i sto se razjade pokasno vakvi taboti ama pak gledam kolku mozam da balansiram so druga hrana. Znaci sakam da kazam nema sovrsen roditel ama nekoi pak ne se ni trudat.
Fala bogu moze e i pokrupno rodeno. Ston si bil samo na doenje i sega na normalna redovna dohrana daleku od gojazno. Moevo se rodi malo so 2600 izleze od bolnica a sega na polni 7 ima 7300 isto samo doenje so dohrana posle 5
Ja sliva, kajsija i praska do sega davav na hipp. Denes prv pat i napraviv suci slivi, kajsii suvi vcera nemozev da najdam. Ne sum voopsto protiv gotovi kasicki pogotivo na hipp ama gledam poveke domasni da i davam. Integralen oriz i jas i davam treba dosta poveke da se vari toa e malku dosadno i jas poveke go blendam i so poveke voda da ne e tolku lepliv
Ne ni izgleda debelo duri za kilazava ne im se veruva na nikoj koga ke im kazam Ali doeno dete nikogas nemoze da izgleda naduvano kako od premnogu AD ili nepravilna ishrana Moeto se rodi 3180 i strvno si e za mlekce za kasicki na pocetok poveke jadese ali sea i zapcinja mu rastat postojano eve veke 5to dzirka A kolku vreme go varis orizot? Jas 45min i ako stavam poveke voda vo blenderot togas e pa bljuntav i pak necini