Среќа малава па не јадеше, од една нема ништо да и биде и тоа на 2 пати и дадов, бар да не ми е криво ама ние колку имаме изедено, нема број..бар сега знам не смеам и нема ни да купуваме веќе.
Како да дадам паста на 11м? Јаде и парчиња и блендирано, кажете каква паста давате и дали со некој сос или не?
Мајки колку часа после воведување оброк ги доите бебките? Моево за прв пат денес изеде 100 гр. кашичка (круша + морков) и веќе 2 часа не бара да јаде
Одличен совет за зденките. И јас за жал, ги сакам и ретко јадам, на беба му немам дадено. Би било убаво кога би имале тема за храна што не им ја давате на бебињата пошто е штетна и сл. Јас пример одбивам сокчиња да му давам, концентрати и хемија не сметам дека му е потребна, иако чести коментати трпам зашто сокче не му давам. Имам прашање за поупатени: Колку грама месо може да јаде дете годиначе? Негде наоѓам 25 грама месо, негде 40 до 60 гр. Има ли некој инфо од прилика колкав внес про прорција е доволно? На педијатар ќе прашам ко ќе одиме следен пат.
Jaс кога почнавме со месо давав 25-30 грама во оброк. А имам мерено на вагата 50 гр и кога видов колку е ко многу ми се виде. И тогаш си реков ова могу ми изгледа да му го дадам на бебе. Со оглед на тоа што на месото му треба 3 часа за да се разгради и обработи во организмот , што помалку тоа поарно. Поарно дај му во неделата наместо 3 пати , ти 4 пати давај ама помалце, отколку 3 пати а повеќе.
Мене мојата матична 50гр ми рече, а за другиве две никогаш не сум мерела, све од око. Овошје и зеленчук никогаш не сум мерела за да е кашата рамно некоја грамажа. Колку јаделе толку, битно да не е ич и бебе да е најадено. Башка па и сите бебиња не се исти.. Едно ќе е 9,10кг на 8м, друго е 7кг. Ќе си се водите по вашите дечиња... Еве мојава морков неможе да поднесе, едвај го вари... морков значи А месо воведов, никаква мака нема...
И мојот матичен рече 50г жива мера месо во оброк кога ќе се свари секако не искача 50г туку е помалку околу 30г
Јас и 100гр ставам. 50гр ставав на првото дете што целиот ручек и беше неполни 100гр. Сега бебе јаде 300гр, па од нив 100 се месо. Нити имал проблем со стомак и варење на храна, ниту ми одбил ручек.
И јас не купувам од кога дознав што све се става. И онака не јадевме нешто мн (јас ич), па скарани сме со неа. Во продавници затоа обавезно се на промоции, особено Жито. Земи си зденка 2+1, Не не фала Ниту павлака не користам, тие две се најлошото од млечни производи. Урда, сиренце, јогурт, кисело млеко и абц намаз.. дури ни по грчкиот јогурт не сме мн мн (дека ни смета на стомаците на мене и поголемиот), па маж ми знае ретко да земе... Пред 2,3г некаде, одиме за Охрид и маж ми застанува на Мекиците на стража и зима јадење. Арно ама земал нешто со зденка и ај каснав. Кога стигнавме во Охрид, јас бев по цел грб осипана....
Црвенило околу усте се рачуна како реакција така? Колку сеа да паузирам? Земав нетретиран спанаќ и денес и ставив прв пат во каша... 5мин беше црвена, после само пд себе се смири.
Бебе готвач книгата е многу поразлична од апликацијата? Некаде прочитав дека во книгата има мнооогу повеќе рецепти. Се мислам да си ја порачам
И мене ме интересира дали вреди да се порача или не ? Дали се само рецепти или има нешто поопширно за воведувањето на исхрана итн..
Мене матичниот ми рече 2 недели пауза па пак да се воведе, а ако повторно има реакција да се паузира 2 месеци.