Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. alana

alana Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2013
    Пораки:
    1.180
    Допаѓања:
    3.335
    Јас наместо шеќер додавам банана за да биди поблагичко.
    Ако има мака од бананата со запек + малку кашичка од слива.

2. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.939
    Допаѓања:
    153.110
    Neznam kolku e tocno ama imam alusnato deka pozrela banana, znaci koga veke ima tocki po korata ne pravi zapek tuku naprotiv ja regulira stolicata.

3. Едно Чупе

Едно Чупе Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2015
    Пораки:
    453
    Допаѓања:
    1.068
    Бананата му ја регулира тиквата запрк му прави а со точки ретко наоѓам а најубави се и во вкусот ако не е таква не ја јади одвај со лажење.а за шеќерот баш сакав да видам шо ќе кажите овие постарите ме напнаа немало гајле од некое зрнце шеќер и сол ние ви дававме па ете здрави прави сте шо се овие новитети не ова не она...и јас на то му велам не велам не ама цел живот на забар го поминав (facepalm)

4. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.131
    Јас не ставам шеќер во ништо нити сол. Овошјето свежо го давам од прв ден. Во однос на оризот, го воведов со морков, зашто прво него го дадов. Само ориз не верувам дека има убав вкус. Купував мелен на почеток зашто не јадеше обичен. Има 8 месеци и сега почнав обичен да давам во комбинација со брокула, пашканат, карфиол и тиквица. Да не дојде секој ден исто. Од пред 1 недела телешко месо плус зеленчук, но не ориз или компир.

На Smizzy му/ѝ се допаѓа ова.
  5. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.939
    Допаѓања:
    153.110
    Ako gi sludas starine i grav so zaprska ke treba da mu dades ☺. Moze e ok donekade deka nas ni davale se porano ama stvarno nema potreba od brzanje pogotovo so seker i zacini.
    Inaku za bananite neka ti postojat nekoj den ke se omeknat

На Eli23 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    Гризот го воведов од 8+ бидејќи ме посоветуваа тука дека е глутенски,а глутен во 8+ воведов,бидејќи и се спремаме за градинка.

На Eli23 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.131
    @Maceto123 и јас го спремам за градинка ама многу немам виведено: магдонос, тестенини, спанаќ ( проба завчера), пилешко, туна ( ееејј туна - на крај памет), лимон ( ова ќе им пишам дека не смее до 12), гриз. Не знам како ќе стигнам месецов се да воведам. Дури во паника сум.

8. Едно Чупе

Едно Чупе Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2015
    Пораки:
    453
    Допаѓања:
    1.068
    Јас си ги слушам младите мајки порано млекото беше млеко шеќерот шеќер итн сега ни сами не знаеме што јадиме и пиеме јас мислам најмогу ради тоа педијатрите препорачуваат што покасно.а кога сме кај бананите и тие не се тоа што беа претежно јавуваат дамки на скапано наредниот ден ама и бебињата мора нешто да јадат тоа е барем знаеме дека е пресно домашното не дека сум против купечките и такви му давам ама произведено 2014 пример а трае до 2017 а природно без конзерванси пишува логика нема мислам.:wasntme:

На M&M му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Mi-Ma

Mi-Ma Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2016
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    1.127
    Kakov e toj melen oriz? I sin mi ic ne go saka orizot :( Jas mu davam integralen ama mu se lepi na nepcata i ic ne go saka, a bogami i mene ne mi e vkusen :puke: Neznam dali dolgo go varam dali prekratko ili do orizot e. Pa sakam da probam melen mozebi ke go saka taka :)

10. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.131
    Во маткети го има одма до гризот стои. Гризот е во сина картонска кутија, оризот во розева. Производ на Сончева долина е.

Финтата со бананите е да не се крши рачката туку само бананата и нема да мувлосаат ниту скапаат само точки ќе добијат.

На Mi-Ma му/ѝ се допаѓа ова.
  11. alana

alana Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2013
    Пораки:
    1.180
    Допаѓања:
    3.335
    Кај мене обратно тиквата ја регулира. Сега сме поголеми немаме толку мака од бананата, ама пак и додавам одвреме навреме и слива, оти често јадеме банана.
    Старите секогаш се мешаат :D, затоа јас решив сама да си го гледам детето без ничија помош. Не можам да стигнам се, ама колку можам толку.
    Јас под помош подразбирам да се сработи нешто што не можам да стигнам, а тие + сакаат совети да делат т.е да се мешаат (Ако си побарал совет ок, ама и да не си побарал тие сакаат да ти дадат и без разлика дали си побарал или не очекуваат да го прифатиш и исполниш, оти биле искусни, а ти не си :D. На крај краева секој сам треба да си стекни сопствено искуство).
    Ова за кашичкиве се согласувам, али одвреме навреме давам пошто некогаш условите не ти дозволуваат да зготвиш. И кога ќе слушнам органско многу многу не верувам. Голем производител органско да произведува е чудно. Природно тоа што се произведува е подложно на штетници и расипување, а тие големи компании би претрпеле големи загуби.

Дури е тешко денес на пазар да најдеш јаболче или крувче нагризано од црвче. Кога би видела такво одма би зела...Нормално ќе го исчистиме од црвчето :D.

Сметам дека е најдобро и до година кој може да си дои, така си знаеш дека бебето природно си јади, а ние со ад не знаеме што се има во него, ама тоа е.

На Едно Чупе му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    И јас немам воведено тестенини,менито го видов ама туна кај нас немаат,другото што го имаат до некаде ми се совпаќа со тоа што давам,само грав и зелка не сум вовела а го имаат,ама еден месец ми кажаа дека дури нема ни да стигне за ручек,па ќе видеме.Инаку ни лимон немаат во јасли,само ќе им кажам мед да не и даваат доколку има.Ќе известам како ќе оди адаптацијата во темата градинка

На awl му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Едно Чупе

Едно Чупе Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2015
    Пораки:
    453
    Допаѓања:
    1.068
    @alana Колку имам да коментирам за тоа ти работиси јас ќе го чувам скрос ќе забегам од темата како и да е се разбираме ;) ете од страна на исхрана колку пати сум ја начекала кај шо му дава кафе да лижни а синко 4месеци или од манџата наша оти жално ја гледал од кај знам можи и пиво му има даено да лижни оти жално ја гледал (facepalm) а медот е друга приказна синко не сакаше цуцла да фати и ден денес не засака и дури беше леунче нон стоп цуцлата со мед кога не бев присутна оти знаеше дека не дозволувам знаеше и зошто чудисе оти мене ми ја неќи неа му ја сака леле ко ја фатив на дело :@ 2 месеци со очи не го виде не дека му забранив туку се навреди дека не дозволувам по нејзино да го одгледуваме синкир за неа го раѓав па времето да си го пополнува а јас да си работам низ дома и си дозволив дури да и речам како што не те прашав како е најубаво да го правиме така сега нема да те прашам ни како да го гледам :rofl::headbang:до толку ми пукна филмот.

На mama89 и alana им се допаѓа ова.
  14. Legadema

Legadema Истакнат член

Се зачлени на:
    22 декември 2010
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    490
    кога воведовте млечни продукти со што прво почнавте? и какво кисело мелко е подобро домашно(земаме од еден чичко за нас) или купено?

На M&M му/ѝ се допаѓа ова.
  15. momomo

momomo Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2012
    Пораки:
    296
    Допаѓања:
    41
    Мамички имаме пет ипол месеци , и давам кашичка овошна секој ден некогаш и преку еден ден , зеленчукова не сум вовела како втор оброк рано ми е, но сакам да ве прашам секој ден мора различно овошје да биде или како ? Вие како давате?

16. Mi-Ma

Mi-Ma Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2016
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    1.127
    Rano e za vtor obrok no i nemora sekoj den da davas ovosje. Jas pocnav od 5ipol meseci so probuvanje vkusevi i do 6ti veke imavme probano nekolku ovoski i nekolku zelencuka :)
    Davav eden den ovosna kasicka nareden zelencukova. A sega od 7mi koga pocnav so dva obroka praktikuvam nautro ovosje so nekoja zitarka i popladne zelencuk ili meso so zelencuk. Zavisi sto imate probano neznam, a inace mozes da dades jabolko, tikva, sliva, krusa, kajsija,avokado, praska, kompir, morkov, tikvica, oriz...

17. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    1.267
    Мајκи што може од 11? Очајна сум! Се што воведов отκаκо напρави 10, само си сила има пρобано. Две недели не јаде ништо. Само цица! Што да пρавам? Заκачи бρонхо-пневмонија, ρеκов ај од тоа е. Сеа подобаρ е κаде κаде, паκ ништо не саκа!

18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.963
    Допаѓања:
    327.341
    Риба воведе ли?Домат црвен?
    Полека можеш цитрони да дадеш(лимон портокал),грав,малини.
    Отприлика што во 11 тоа и на годинка се дава.
    После годината иде белка,кравјо млеко,јаткасти плодови,мед и јагода,кива.Ова ти се најаките алергени

На alana и Maceto123 им се допаѓа ова.
  19. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    1.267
    Ρиба не. Ќе одложам до година. Домат да, поρтоκал да, гρавче да, малини ќе пρобам. За дρугите ρано е.... се на се паκ ништо! Ти благодаρам многу!

20. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.163
    Допаѓања:
    10.941
    Domat na 10 ipol mozeli da dadam i kako go davate so sto,i za krastavicata da prasam od koga e?detevo godina ke mi napolni epten me ogranicuva so jadenje, nemam idea sto da mu davam,so kiselo mleko sme,biskviti,ovosje,suvo lepce i mocarela,i se drugo so zor po nekoe lazice:devil::@