Кај нас постоеше сомнеж дека е алергичен на кравји протеин зошто премногу бљуцкаше. Како сменив хипоалергена формула одма престана да бљуцка. Паралелно со тоа воведував и оброци па дали му дошло време да престане или стварно е алергичен, не знам. Пробав еднаш дадов кисело млеко алпско кравјо, ништо не му беше. После почнав со жолчкава па да завршам со тоа па ќе пробам нешто млечно да дадам.
Пак јас со кашава Ја напраив според упатството,во сварена вода 120мл измешав 5 лажици од кашата и почекав да се олади. Се напраи како тесто ја нејќеше така и додадов уште малку вода пак беше густа ама едвај ја јадеше ич не го бендиса Таква треба да е или пак нешто згрешив?
Па да, густа е откако ќе оладе. Како овие купените пример, што се, со гриз или бисквит, не овошните, тие се потечни. Моето ја сака. Јас некогаш и свежа банана пасирана додавам.
Мајки воведов и житарки е сега прашањето ми е дали ако дадам пример јаболко и круша или пак морков и тиквичка се смета за оброк т.е доручек или мора во секоја кашичка да вклучива едно од овие палетна, ориз или просо?
Со житарка е подобро, повеќе ќе го држи. Јас не сум давала само овошје, единствено кога вкусови пробуваше. Откако воведов оброк, со житарка. Палента, мултигреин со хељда или просо.
Не ги варам, ги попарувам. Набабруваат и омекнуваат. После додавам грчки јогурт или овошје. За вечера со јогурт ги давам.
Ее убава идеја вака солена варијанта. Си ги јаде така? Јас па се некако благи ми тргна да и ги давам Оние од кутија и давав, со овошје што се, е тие ги мешав со јогурт, ги обожава а вака само овесни со овошје само и давав, од Зегин, на тие мислам. Сеа ми текна
Да, омекнуваат убаво и дури со лажицамомеш да ги згмечиш. И со грчки јогурт ги сака, зошто не ми сака кога се потечни.
И она не сака течно, плус веќе голема е нема ништо да ја држи, јас кратко ги ставам на шпорет и баш густички излегуваат и додавам овошје. Само тие готовите од кутија така ги покиснував со јогурт ама исто повеќе ставав да не е течно. Кои ги користиш ти?
Здраво Те имам забележано по форумот, ама првпат читам дека и твоето дете било алергично на кравји протеини. Големшкото ми е 3 години и дури сега веќе ја надмина мислам алергијата и почна да јаде од се. Инаку од бебе какаше крв и се исфрлаше, додека откриеме и најдеме соодветна формула се изнамачи. Незнам зошто никој Доктор ни нема спомната за козјо млеко. Нејсе, сега малата ми е 7 месеци и во почетокот и таа имаше крв кога какаше и многу повраќаше. Сега сме надвор од Мк и незнам која се формула не ни дадоа да пробаме, крв однема ама исто си бљуцка. Мислам едно време беше подобра, ама сега цело време и се враќа млекото, гледам се нервира цело време прежвакува. Ти го прочитав коментарот дека може да значи и таа да ми е алергична. Пие формула со згуснувач ама џабе е, има мал процент на кравјо млеко во него. Некако ми е и страв да пробам со млечни производи, незнам како ќе реагира. Инаку до сега имаме пробано. Компир, тиква, тиквичка, морков, батат, палента, бебешки ориз, банана, јаболко, круша, авокадо. Што смее друго да внесам? Кога беше за жолчката? Тука ми рекоа пред еден месец само цвекло, спанаќ, целер и репка да не давам уште. Онака рекоа се и овошје секакво. И не ми рекоа секоја намирница посебно неколку дена да се дава, туку директно ме прашуваа по колку сака да јаде.