Патлиџан можеш да дадеш, за почеток варен, додаден во било која манџа-комбинација. Мене со се ми иде Краставицата бидејќи термички не се обработува, после годинка.
Majki me interesira za mlecni poizvodi kakvi da dadam ovco ili kozjo? I za zolcka od 8mi li bese? I uste edno prasanje zitarkite (kinoa, proso...) vo sto gi cuvate? Jas zimam na merenje po 200gr od edno prodavnice za zdrva (organska) hrana i gi cuvam vo tie kesicki vo fioka vo kujna
Јас житарките ги чувам во тегли,земам од тие што се пакувани и ги ставам во теглички мали.Жолчка воведов од 8 ми но многу бавно ја воведував,а кисело млеко и јогурт давам кравји.
@Maceto123 A neli kravjo e posle godinka? Nie sme 7ipol meseci. Aj i drug ako moze da mi pise kakvi mlecni proizvodi da dadam?
Кравјо тетрапак е после годинка.Сите останати може од 8 месеци.Јогурт,кефир,кисело млеко,павлака(мада јас павлака никогаш не дадов).
А како даваат туна на бебиња кога е полна со жива...Туната не се препорачува ни за трудници ни за бебиња.
А паштета?Маргарин? И тоа се дава по градинките Да е само туната ок.Но има еден куп нездрави намирници кои им ги даваат на децата по градинки.Родителите со тешат со колико пара толико музика
Ама чекајте друшки, во туната концентрацијата на жива е најголема за разлика од другите риби, но не значи дека не е здрава. За да може организмот да ја елиминира таа количина на жива треба да се јаде не почесто од два пати неделно. И не значи дека даваат туна од конзерва, можеби се филети. Баш ќе прашам и кај нас во градинка каква е, и ние имаме на мени намаз од туна со краставички. Иако ќерка ми е во јасли тоа е од менито за поголемите дечиња, на бебињата не им го даваат. На нашето мени нема ни паштети ни маргарин, фала богу
Otkako pocna kampanjata za zdrava hrana smeneti se obrocite po gradinkite. Barem znam za taa kade sto odi sin mi a zboram za golwmite grupi. Znaci im gi ukinaa pastetite, eurokrem i slicno, za margarin ne sum bas sigurna. Za uzinka im davaar ili ovosje, tikva, sutlijas, bombici od pcenica i kiflicka. Neza kako e za jaslj ama ne bi trebalo na tolku mali da davaat takvi namirnici
Не немаат ни маргарин,тоа им е укинато,ќерка ми тргнува во јасли и менито е ок,доручекот и ужините се адаптирани за јасли,е само ручекот е како и за големите дечиња.
Еве како што ти кажа и Џој кравјо тетерпак е после годинка,а јас давам само кисело млеко,јогурт и ќефир почнав од 8 месеци.
За цврста храна или млеко? На почеток по неколку лажички му даваш кога воведуваш и млеко му додаваш колку што си пие или колку што сака. До 130 гр. мислам дека му е доволно, една мала кашичка. Тогаш нема млеко да му додаваш. После само ќе си покаже ќе си наголеми. Мислам дека дури во 8 ми или 9ти ние наголемивме на голема кашичка. За млеко 160-170, ако е сам млечен оброк. Ние секогаш помалку јадевме. Мислам и за цврста храна исто 160-170 треба, ама реално гледано на почеток на дохрана не можи да изеди толку, оти премин е од течна на цврста храна и тоа тогаш се учи. И по детето си гледаш како напредува во килажа. Кај нас имаше периоди кога ни се спласнуваа обравчињата и кога ни се подуваа. Тоа е моето мислење.
мислев на цврста храна, цел петти месец пробувавме вкусови па сега незнам како да ги ги формирам оброците по колку грамажа и колку пати на ден.
Pocnuvas po eden obrok pa od 7mi voveduvas vtor. Pravi za pocetok po 100gr. Davaj obrok najkasno do 15h i po tri novi vkusevi nedelno. Koga ke vovedes i vtor obrok ke gi davas edniot nautro druguot popladne. Jas obicno za dorucek davam ovosje so zitarka, a za rucek meso so zelencuk ili samo zelencuk. Isto taka ako ne ja izede cela kasicka jas ja nudam istata samo max posle dva casa i potoa ja dojaduvam ili frlam. Se nadevam ti razbistrija misli malku od malku sovetive Inace moj sin deneska samo edna kasicka mu napraviv i ni taa ne ja izede Ima TT od vakcinata i nisto nesaka da jade cel den e na cicanje
значи цел шести месец само еден оброк од сабајле? и како да правам една ден овошје една ден зеленчук? инаку имаме пробано: јаболко, круша(од хип), слива(замрзната), банана, тиква, авокадо, брокула (од хип),компир, морков, просо ориз, палента)