Во врска со ручекот, мака мачиме. Пола кашичка ја јаде, и тоа само ако е купена. Домашна зготвена не сака ни уста да отвори. Сега му дадов готова од хип, цела ја изеде.
Мајки во Скопје, каде наоѓате непрскана храна за малите? Освен по продавниците за органска храна каде цените се до таван. Јас обично од зелен пазар си пазарам, се наоѓаат домашни работи ама колку навистина се непрскани, не знам.
Помалце готвење, ама и повеќе пари. Една тегличка од 80-90 денари за 1 оброк не е баш малку. Може густината не му одговара? Да сака поретка или погуста или ептен мазно блендирано? Оти купечките се ептен мазни. Или да пробаш да ставаш повеќе батат кога му правеш да му е поблачко. Јас кога давав, ставав и малце печена тиква. Зима беше и свекор ми скоро секој ден печеше. А снаа ми така за вкус во ручекот му ставала малку јаболко.
Кога воведувате 2 оброк како го давате месото како прв или како втор? Дека педијатаров денес или јас не го разбрав убаво или ок си е
Се имам пробано, и со батат повеќе, и со компир. Со компир се дави, ич не ја сака, плука А купената ја изеде. Густината гледам да ја правам иста како на купените. Ама ете не знам, не сака. А баш ми е кеф да му готвам кашички. А овошните што му ги правам си ги јаде без проблем
Може дека немаат вкус оти без сол. А овошните блачки па ги сака. На снаа ми една докторка, педијатар во пензија и кажала да става минимално сол. Е сега колку е паметно пред година, не знам. Или пашканат да ставеш, тој дава малце вкус мислам?
Јас на почетокот и во ручекот ставав малку јаболко или крушка оти тие вкусови ги сакаше. Така почна да јаде ручек. Пробај
Јас компирот го гмечам, а се друго блендам. Инаку е како тесто. Да не има врска тоа? И кромидче дава блажина, пробај стави му. Читав во една брошура ако ставаш сол, да ставаш хималајска и минимално ептен. Јас почнав така во месото да пуштам по малце дури се вари, зошто почна да му станува досадна храната. Два заба има а залчиња сака да џвака од што сака да проба ново. На лажичка не ми јаде, мацкано јаде
6 месеци, почнавме со вкусови, уста ништо живо не отвара се гади од се, и овошје и зеленчук веќе две недели исто... некој совет?