Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Mi-Ma

Mi-Ma Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2016
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    1.127
    Eteee se olesnilo meseto :clap:Mozes od 6ti kinoa, palenta, amarant i proso

На mama89 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Sweetheart87

Sweetheart87 Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    706
    Мамички,
    Кога се пробуваат вкусови знам дека се почнува со овошје и тоа варено. Е сега ме интересира кое овошје смее и колку дена по ред еден вид? И кога се почнува со зеленчук, житарици...?
    Синко е 3,5 месеци ама мама сака да се наоружа со информации и да биде спремна :)
    И од колку месеци да почнам со пробување на вкусови, 5 или покасно со полни 6?

П. С сакам да си направам табела за намирници кои смее да се даваат на 6,7,8... месеци, па затоа ќе ми бидете од голема помош вие искусните мамички :)

Фала ;)

3. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.963
    Допаѓања:
    327.371
    Се надевам дека стварно собираш само инфо а не планираш уште од од сега да даваш цврста храна...

Од полни 5 почнуваш со пробување.
    Во текот на првиот месец не повеќе од 6 продукти.Мегу првите се воведува: јаболко,круша,ориз,банана,морков,компир и слива модра.
    Со што ке почнеш изборот е твој.Една намирница 2 дена ја даваш чиста па ја комбинираш со друга.

Во вториот месец продолжуваш со тиква,пашканат,тиквица,брокула,просо,палента,киноа,кокосово и маслиново масло,авокадо

Со полно седум можеш да воведеш втор оброк.Тука веќе наутро ке даваш овошје со житарици а напладне зеленчук со месо.
    Со полни седум се воведува спанаќ,кајсија и праска,пиперка,лук ,кромид .Месо телешко и пилешко(домашно)
    Доволно ти е :D
    Нова намирница се дава наутро .Заради претпазливост од алергиска реакција.

На Menasss, mama89, Maceto123 и 4 други им се допаѓа ова.
  4. Sweetheart87

Sweetheart87 Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    706
    @joy1 многу ти благодарам :*

Не ми паѓа на памет уште сега да почнам со цврста храна, само собирам информации постепено за да не "бомбардирам" со прашања наеднаш и да бидам во хаос кога што требаше да се даде :lol:. Ете, јас мислев со полни 6 да почнам со пробување, ама требало порано :).

Многу ти благодарам уште еднаш :hug::hug::hug:

5. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.963
    Допаѓања:
    327.371
    Немораш порано.Сосема во ред е и си полни 6.Ако е тоа твој избор

На Sweetheart87 и M&M им се допаѓа ова.
  6. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.607
    Допаѓања:
    76.837
    Мајки ме интересира за белка од јајце, сакам да почнам со неа. Е сега прво оди нели 1/8, дали таа 1/8 морам да ја дадам без жолчка? на пример да направам јадење, да ставам цела жолчка и 1/8 белка, може така?

7. kiki4kablondy

kiki4kablondy Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2010
    Пораки:
    469
    Допаѓања:
    444
    Спанаќ од кога се дава? И варен или како? А млечните се од 8+ или може и од 7? За 1 недела 7мес.прави малата. И воведов пилешко пред некој ден а телешко од кога се воведува? И целер од кога може? 100 прашања поставив

8. *цветче*

*цветче* Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2015
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    1.258
    Спанаќ веќе можеш, варен. Но варен посебно од др зеленчуци бидејќи таа вода се фрла. Се дава еднаш неделно (и поретко дури) . Млечни се од 8, барем до 7ипол почекај. Од 7можеш корен од целер, малку како зачин. Листот е подоцна. Месо пилешко (строго домашно) и телешко од 7. Тоа е.

На kiki4kablondy и joy1 им се допаѓа ова.
  9. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.963
    Допаѓања:
    327.371
    Можеш :)
    Се воведува постепено како жолчка

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  10. kiki4kablondy

Се зачлени на:
    9 март 2010
    Пораки:
    469
    Допаѓања:
    444
    Ај да прашам уште нешто какви чајчиња им давате на малите? Сокчиња ич не ми пие

11. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.943
    Допаѓања:
    153.160
    Jas i davam becutan. Probav na hipp ama ne go saka, ne bev bas za becutan deka ima seker ama toa e edinstvena tecnoat sto ja saka i i go oravam pomalku koncentriran. Koga ke pocnam so madzun ke probam pak so hipp ili nesto slicno

12. ladymici

ladymici Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2010
    Пораки:
    535
    Допаѓања:
    808
    Јас воопшто не и ни нудам сокчиња, нон стоп и нудам вода од шише да свати дека вода се пие од шише и доста добро е прифати водата , а овошјето секако го внесува блендирано.
    Мора некои финти да правите .... на внучето мое му задаваа сокче во шишето и сега несака да чуе млеко да пие од шише, а од вода на млеко кога ќе му свртиш лесно е, си пие

13. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.943
    Допаѓања:
    153.160
    I jas sekoj den i nudam voda ama ne saka da prifati. Se slucuva nekogas da ispie malku ama slabo. Za sokovi isto ne sum tolku se nadevam deka ke pocne da pie voda poveke barem sega letovo koga ke pocne zeskoto

14. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.607
    Допаѓања:
    76.837
    Imajte nadez za voda, sinko iiic ne piese ja plukase na pocetok i go nudev celo vreme vo 10-11ti mesec, sega ima 1god i pie kako dupnat. Znae sam da pie, mu ja stavam caskata so klunce do nego i jas mu davam kasa on po 2,3 lazicki od kasata, posle ljoka od vodata po nekoja goltka i pravi aaaahhh deka mu e ubavo :D vcera prv pat vo setanje i mi pobara taka... Mi pravese aaahhh vikam aj moze bara voda i koga stvarno mnogu zeden bil :D inaku koga prestanav da go dojam pocna da pie epten voda... :) sami si znaat i oni koga im treba voda, pa predpostavuvam koga cicase ne mu bese potrebna bas :)

На M&M и Kitten им се допаѓа ова.
  15. kiki4kablondy

Се зачлени на:
    9 март 2010
    Пораки:
    469
    Допаѓања:
    444
    Вода никако од шише несака само со лажичка сака да пие што се не пробав и нејке од шише вода и со лажичка пиеме...

16. Mi-Ma

Mi-Ma Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2016
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    1.127
    Majki sinko ne saka kiselo mleko mu davam kravjo domasno napraveno ali eve veke dva dena provav so se i ne go saka :( Vie so sto go davate? Jas so ovesni snegulki, so palenta, so banana...
    So sto dr mozam da probam da go dadam? Imam i urda pa so sto da ja dadam ?

17. Mi-Ma

Mi-Ma Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2016
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    1.127
    Probaj od casa moeto taka pie :)

18. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.002
    Zosto mora bas od sise da pie voda?
    Stom saka so lazicka, davaj mu taka...
    Mojava ima 11.5 meseci i od sam pocetok so lazicka pie voda. Taka saka, taka neka pie. Ne forsiram sise.
    Drugo, probaj so casa. Na pocetok ke se valkata mnogu dodeka ne nauci da golta ubavo.
    Bitno da pie voda, nacinot na pienje zavisi od bebo. Stom ne saka sisence, ne ni mora.
    Pozz, majka

19. kiki4kablondy

Се зачлени на:
    9 март 2010
    Пораки:
    469
    Допаѓања:
    444
    Со лажичка ке пиеме а ке пробам после со чашка да видиме.
    Сакав да прашам карфиол од кога се дава?

20. Mi-Ma

Mi-Ma Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2016
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    1.127
    Jas dadov od 7mi ali mislam deka i od 6ti moze :) Inace za voda probaj od casa i jas ne veruvav ali sinko moj kako so casa da e roden :D Mnogu ubavo si pie i si golta