Мајки ми треба совет во врска со јадењето на бебето. Направи пред некој ден 9 месеци и почна да ги одбива кашите за доручек. Претежно и беа од инстант кутиите со овошје. За ручек си јаденормално приготвена храна зеленчук и месо. За вечера исто јаде само од кашите за добра ноќ друго што и да понудам уста не отвара… Исто сака да и е блендирано ако осети парче добива како нагон за повраќање и прекинува со јадење. Веќе почнав мн да се измачувам затоа што немам идеи што да и давам за доручек и вечера. Не сака палента, кус кус, овес, тестенини, млечни производи никско и ствсрно незнам како да ја научам да почне да се храни поразноврсно. Ве молам доколку имате некој совет, идеа, трик споделете зошто многу се нервирам
А зошто преку еден ден, колку пати неделно даваш месо? Ми рече денес педијатарот два пати неделно да давам само, за да не се преоптовареле бубрезите.
Хм да камуфлираш вкус со нешто што сака, на пример мојава се гади од авокадо, па стално го мешам со крушка и додавам киноа, или ориз. Кога нејќе нешто пробувам со лажење, се глупирам, тропам, и давам работи да фаќа што не ги видела до сега и некако ќе отвори уста. Пробај од сѐ по нешто, може ќе упали, ако не, без нервоза може и е фаза, полека ќе расте и ќе почне да јаде и друго.
I moeto toj period mnogu prebirase duri 3 meseci samo ovosje sakase...mn se nervirav sekoj den probubav novi recepti, vkusovi ama ke smeni period e. Probaj vo zelencuk dodade ovosje primer ako saka sladok kompir dodadi jabolko,krusa ili dodadi morkov vo jabolko
Тостирано или тврда корка да си грицка, сечено на лентички. Само ќе го следиш да не му се скрши поголемо парче. Можеш и да го намачкаш со нешто, пр. павлака, путер.
Можеш со спанаќ и ориз кисело млеко или грчки јогурт. Јас леб почнав да давам домашен кога направи годинка.
Нели се дава за доручек како нова намирница или може и за ручек? А за вечера што би можела да почнам да давам?
Ќе пробам. Искрено се надевам дека е фаза и дека ќе почне да пробува и нови вкусови зошто стварно немам никакви идеи за појадок и вечера…
Најубаво леб од фурна или домашен каде што корката е подебела. Јас давав само корче, меко никако. Ако даваш меко сечи на ленти па потпечи. Никако нешто што може да се направи ко тесто... @gwenst
Која возраст сте ? Ние сме 8м, имам воведено жолчка, денес прв пат цела јадеше и се мислам кога белка, дека од 9+ ке почне во градинка
Мајки, дадов морков, компир, па мешавина, тиквица, па мешавина се тоа варено и пасирано или блендирано. Од овошје банана, хип јаболко, хип јаболко со морков, хип јаболко и круша. Што друго да дадам од овошје? Следна недела според листа имам ориз. Оризот да го сварам? На пример да го дадам со компир?