Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Па како што ти јаде бебето. Јас пасирав прво и ми одбиваше храна, па пробав блендирано и така си јадеше.
    Мада варена крушка е мека многу и со вилушка само да ја згмечиш ко блендирана се прави.

Orchidea likes this.
  2. baguf4e

baguf4e Популарен член

Јас не давам 2 пати, еднаш давам на ден по 50-60 грама, најдобро ми е околу еден саат после прва дремка, а 30-45 минути пред да пие млеко.
    Лична преференца е ама јас почнав прво со зеленчук, па после ќе давам овошје. Се водам според табелата што е тука постирана. Досега имам дадено тиквичка, батат и компир. Еден вкус го давам 3 дена, чист вкус, не мешам.
    За органско да било не се замарам, купувам од намирници од пазар или од веро и од тие давам. Исто планирам и за овошје. Готови каши може да дадам ако нешто не можам да најдам или е прескапо свежо, ама ова пак прави си како што ти кажал педијатарот, мене не ми кажа вака мојава па затоа.
    Досега сѐ варам и блендирам со водичката што се варело со рачен блендер, освен денес компирче и изблендав со 15мл формула и многу и се допадна.
    Верувај, од човек што не готви воопшто, ич не е филозофија делот на давање вкусови. Поголема филозофија мене ми е кога ќе треба да се формира ред на доручек, ручек и вечера.:rofl:

nikja and Dodo1 like this.
  3. nikja

nikja Истакнат член

За тоа прашував за пресно млеко,за во пире или за во кашички не за пиење.Ние веќе ќе полниме 7 месеци и веќе ќе им воведам 2 оброк ручек

Autumn Love likes this.
  4. Miss_S

Miss_S Популарен член

Моево беше на Ад цело време. Јас и кашички и гриз и се останато правев со Ад.
    Со тоа што пример гриз го варев со вода и кога беше веќе готов ставав малку АД колку за вкус. Некои 30мл, може и помалку.
    Пред да тргне во градинка и дадов кравјо во каша да проба, а си продолжи да пие адаптирано.

5. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Мојава докторка вика 1.5 саат после доење да и дадам. Е сега на мојава и доаѓа тогаш време за дремка, па да спие одма после кашичката може да е проблем? Ќе пробаме си јаболка прво

6. baguf4e

baguf4e Популарен член

Мене ми се фаќа околу 2 часа после првото утринско млекце слично како со доење ќе го рачунам, па после 30-45 минути пие пак млеко па заспива за втора дремка околу 1 час од кашичката. Подобро ти е да е малку будна после вкус да ја пратиш да не развие алергија. Истемпирај ја некако вака. Како ви е редот со цицање и дремки од сабајле?

Dodo1 likes this.
  7. NadjaJo

NadjaJo Истакнат член

Јас одвај чекав да почнеме со каши ама како што се наближуваше времето не мислев веќе така и мене полна да ми се чини како тешка филозофија хаха Вчера почнавме и кујната ја направив хаос а се работеше за пола морков. Денес бев поорганизирана хаха И јас ќе давам прво зеленчук па овошје дома приготвени освен по потреба купечки. Вода овие два дена и давав со лажичка, а од утре ќе почнам во мало шише со цуцла. Си викам што беше лесно само со млекото до сега хаха

Dodo1 likes this.
  8. NadjaJo

NadjaJo Истакнат член

Во врска со времето и мене ме советуваа саат и пол до два пред да пие млеко и после значи негде во средина помеѓу две млека.

Dodo1 likes this.
  9. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Па не знам секогаш различно ама отприлика 7 станува, цица, и веќе во 15 до 9 е заспана.. ако не да и дадам да проба после првата дремка, и после пробување пола саат да и дадам пак да цица? Мојата уште нема голем прозор на будност а првиот и е најкраток ама во принцип на 2 саати е веќе заспана. Некои денови има 3, некои 4 дремки.

10. _budaletinka*

_budaletinka* Истакнат член

Лелел незнам посилно е од мене .. што ако и залетне што ќе правам како ќе реагирам тогаш и сл ...

11. nikja

nikja Истакнат член

Јас табела барам што е постирана тука ама неми искача

12. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Еве ја.

Attached Files:

nikja likes this.
  13. baguf4e

baguf4e Популарен член

Најубаво да и дадеш да проба после прва дремка. Во принцип кажуваат да биде извесно време после цицање/ад за да биде попразно желудничето и гладничко бебето за да може да проба (според моја логика ова).:D

Dodo1 likes this.
  14. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Еве спие, кога ќе стане ќе пробаме :D а после вкусот кога да и дадам да цицне?

15. Feniksgirl

Земав бејби биф повеќе, го сварив и сега планирам во теглички од каша да ги замрзнам. Во што замрзнувате?

16. baguf4e

baguf4e Популарен член

Да, еве и мојава спие па го варам компирот да биде спремен. :DЈас и давам млеко околу пола саат-45 минути после вкус.

Dodo1 and NadjaJo like this.
  17. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Супер ај малце ќе давам сега во темава 8) Ви се извинувам на сите однапред хахахаха

18. Feniksgirl

Замрзнуваш во нив? Не пукаат?

19. Feniksgirl

Ај и ова. Можам во кесиве за млеко што ми се да замрзнам месо? Ми фали тегличка… немам друго во што да ставам. Или можам во тегла да го почувам до утре месово?

20. nikja

nikja Истакнат член

Смеам од овој грчки јогурт да дадам

Attached Files: