Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    7.117
    Допаѓања:
    11.697
    Дај си прво овошје и зеленчук па ќе дадеш ориз, не се секирај, реално бљунтаво е авокадото за така да го сака. Ќе сака полека се да јаде.
    Не… не знам за неполни два месеци треба да почнам, најверојатно ќе вметнам ужина… некако и градиве како пача ми се, не знам зашто а имаме доручек и ручек, следна недела ќе почнам да воведувам и вечера, и плус цица 4-5 пати… не знам што е со градиве.. еднава дури многу поспоро се полни а не цица ништо поразлично не ми било така.

На Viktorijaaa5 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    4.461
    Допаѓања:
    10.881
    Вики јас возрасна неќам авокадо не па бебињата хахахах. Seriously никогаш не сум купила. Викаат со банана смешано било убаво :?:
    Инаку исто, само демнам по темиве за храна и читам да се едуцирам, во дм по 40 мин на рафтови ги читав кое што е. Мајка ми вика јас не памтам вас да морав житарки да ти давам, од кај измислувате нови работи.:D
    Инаку потрошив 1500 денари на хипп производи млечни и немлечни каши, од тие ниедно неќе со живи очи да го види, устата патент.
    Ориз има на хипп инстант ама кога ќе дојде ред мислам можеш и обичен бел оти оризот е безглутенски производ.
    Тиквица меѓу првите вкусови дадов, имаше период отвараше уста за 4-5 лажички, чиста ја давав варена јас. Инаку оди со компир, со морков

На Viktorijaaa5 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Elly989

Elly989 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 март 2024
    Пораки:
    452
    Допаѓања:
    284
    Се менуваат хормоните затоа моево е 9 месеци, има 3 оброци и 4 пати цица. Сакам дневните подои да ги заменам со друго полека али не знам што е паметно. Матичниот ми рече ужинка со вода (а не пие вода). Другарка (педијатар) ми рече млекото е сеуште битно, давај АД. И немам појма што како

4. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    7.117
    Допаѓања:
    11.697
    Мене ми е страв да не снемам, зашто не прифаќа ад… што ќе правам тогаш. Некако многу ми се пача градиве наеднаш… дури и сабајле не ми се камен, а до пред некој ден ми беа. Не знам што се деси наеднаш. Не знам како се кај тебе градите, а вака голта ја слушам кога цица. Сега и забите ја чешаат, долните никнаа.

5. Elly989

Elly989 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 март 2024
    Пораки:
    452
    Допаѓања:
    284
    Не се грижи, се додека цица ќе имаш млеко. Може не пиеш доволно вода на жешково? Гледам мајки на форумов на 9 месеци даваат една, па и две ужинки. Можеби така најдобро ќе биде во твојот случај кога веќе одбива АД.

6. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    7.117
    Допаѓања:
    11.697
    Ама искрено се дупнав веќе од пиење вода и течности.. значи ми се повраќа веќе, не ми ни прија толку течности. Ама се препотувам премногу, што дишам се потам..

7. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.695
    Допаѓања:
    76.974
    Јас па мн сакам авокадо, дури и така без ништо ми е убаво :rofl: Шопска си правам и авокадо и ставам :lol: И бебе мое го обожава од старт чисто. Понеутрални вкусови мн сака. Кога воведував од тиквичка и авокадо највоодушевена беше. А благо мн не сака. Ако е кашата поблага (со некое поблаго овошје), едвај ја дојадува.

@Feniksgirl и мене пача ми се доста време и ни капка веќе не протекува од другата кога цица. А пијам вода многу, јадам не сум на никакви диети и па меки. И тоа цица мојава ноќе 2,3,4 пати... преку ден 3х пати, стимулација имам... а градиве пача и бебе слабо мочка (ама мн се поти, дури и по 2 пати ја туширам во ден). Ама има 3х оброци, од 230-250г каша, една ужинка (овошје некое или готово шмукалче од 100г). Плус чат-пат некоја смока ќе грицне (ова ако ми треба да е мирна) :D и дека вода не ми сака, мешам сокче со вода и така пивнува колку-толку. Не гледам потреба на сето ова и адаптирано или др млеко да пие.. Мислам ова со градите е нормално..

На baguf4e му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    7.117
    Допаѓања:
    11.697
    Мене нагло вака ми се направија и плус еднава многу споро се полни, не знам зашто, наизменично цица од кога е родена. Ние два оброка, сега ќе почнам и вечера и цица 4-5 пати. Навечер не цица, спие вела вечер. А пијам течности ама се потам, и мојата слабо моча, навечер веќе месец дена не моча… не преполнува пелени, ги мокри си мочка ама не е како што мочала, ама жива вода се прави, премногу е склетџика. Оброците ни се по 200грама. Иначе не сака многу вода и сок исто пробав така не сака ни тоа.

9. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.695
    Допаѓања:
    76.974
    И кај мене беше како наеднаш. Течев на секое, струички осеќав надоаѓање. И наеднаш прекина све тоа, нит течам.. нит струи имам. Може да се деси пример и 10ч да не цица (ова преку ден), јас никаква мака иам, нит се преполнува, ниту ме заболува града. Ваљда колку повеќе јадат, млеково си се намалува. А исто слушам голта ли голта, ако стискам прска млеко.. чудно ми е со слабово мочкање, ама 99% е вака поради потењето...

На Viktorijaaa5 и Feniksgirl им се допаѓа ова.
  10. Elly989

Elly989 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 март 2024
    Пораки:
    452
    Допаѓања:
    284
    @Feniksgirl можеби организмот веќе се изморува, 10 + месеци не се малку, не сме машини ... леле вака кога ве читам дека јадат 200+ грама се чудам. Моето е 9+ , доручек 150, ручек 150 вечера евентуално една голема тегличка |(

На mariz и Feniksgirl им се допаѓа ова.
  11. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    3.697
    Вакумирај па замрзни исти се свежи после :l:

На merriel0 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.676
    Допаѓања:
    24.000
    Како ги вакумираш? Како компот?

13. Зеленоокатаа

Зеленоокатаа Истакнат член

Се зачлени на:
    19 март 2019
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    139
    Значи се што опиша буквално е исто кај нас. Од 5ти месец почнав, па пауза до 6ти. Сега е 7ми и нема промена. Секое утро сум со плачење од нејзината одбивност кон храната.

14. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    4.461
    Допаѓања:
    10.881
    Исто, денес кога ја легнав за прва дремка имав нервен слом со плачење. Не изеде ни 1 грам од кашичката. Веќе страшна нервоза ме фаќа и бутам со сила, она плаче, јас плачам со неа, на крај ништо не се дешава освен што веројатно полека и стварам аверзија и фрлам се во канта. И многу се нервирам кога ќе ми рече некој не ја форсирај, нека јаде колку што сака, а колку што сака е 0. Неа на прва лажичка и е устата запечатена, не дека пробала па се гади или да не и се свиѓа. Милион комбинации сум пробала на разни вкусови, ништо не сака.

На Зеленоокатаа му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    3.697
    Не љупам, исечено на коцки, поголеми помали како сакаш и со апаратче за вакумирање од горење, вакумира и ја затвара кесата и во фрижидер тоа.

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    7.117
    Допаѓања:
    11.697
    Забите се сигурно, не плачете, стварно еве ништо немаше ама буквалнооо, утрето станувам заб, не се познава физички секогаш. Колку што знам твојата јадеше, сега не сака, значи нешто ја мачи. Стварно ќе пројадат ќе видите, битно не се откажувајте, по малку пробувајте секој ден. Мојата јаде кога е замајана.

На baguf4e и Зеленоокатаа им се допаѓа ова.
  17. Зеленоокатаа

Зеленоокатаа Истакнат член

Се зачлени на:
    19 март 2019
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    139
    Елај си да се гушнеме.
    Кога те читам мислам дека јас сум го напишала. Може ќе дојдат убави денови и за нас.

18. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    1.517
    Допаѓања:
    1.988
    Мојава госпоѓа денес и вчера јаде околу 120грама млечна каша со овошје. И правам 150 ама не стигаме до таму, јас си ја дојадувам. Најверојатно многу и доаѓа и го затвора муцето и ми се трга. Е сега ова да го сметам дека е најадена или како? Малце е за да замени оброк така? Ама па и не е толку малце за да и дадам да цица одма после тоа. Како да правам?

На Feniksgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    7.117
    Допаѓања:
    11.697
    Супер е, полека сама ќе накачува, до 7 месеци веќе ќе си јаде 200 сигурно. Најадена е да, после саат и пол минимум дади града.

На Dodo1 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    1.517
    Допаѓања:
    1.988
    Можам да го сметам како оброк веќе воведен или не?