Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    7.057
    Допаѓања:
    11.569
    Па не, мене педијатар ми рече коа ќе јаде количина колку голема каша тогаш е оброк, сега полека ќе накачува само количина, и мојата јадеше мала каша количина па после сама си накачи до 200гр.

На Dodo1 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    1.980
    Епа и јас така знам ама нели е многу после кашичката саат ипол да чекам за доење? Нели е гладна ако не е оброк цел тоа?

3. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    7.057
    Допаѓања:
    11.569
    Не е многу, па житарка јадела, ја држи, таман е не се секирај.

На Dodo1 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Viktorijaaa5

Viktorijaaa5 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    6.194
    Допаѓања:
    91.691
    Јас да пријавам дека денес банана и авокадо јадеше :wasntme: не плукна ич ни па му се ствараа нагони за повраќање. Не дека којзнае колку ама 4-5лажички ги кркна :)

@baguf4e колкава е бебка мислам дека малку сте поголеми од нас... а да направиш пауза малку некој ден.
    Мене докторката ми кажа на сила ништо да не давам, да му наполнам лажичка и тој сам да се доближи да отвори уста да лапне оти ако ставам насилно во уста ќе му се створи одбивност и нема да сака да јаде... тоа го послушав како совет само.

Ќе зајадат не дека не овие нервози за џабе ќе ни бидат ќе видиш :hug:

Утре планирам нектарина да дадам да ја изблендирам свежа или да ја сварам малку :tmi:

На baguf4e му/ѝ се допаѓа ова.
  5. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    4.434
    Допаѓања:
    10.807
    Во понеделник правиме 6 месеци ние, ама со вкусови почнавме на рамни 5, веќе цел месец е некако без напредок. На почеток ќе каснеше малце 2-3 лажички, сега воопшто не отвара уста.
    Утре ќе проба маж ми дека е дома каква ќе му биде среќата, ако пак не сака ќе одмориме 2-3 дена па ќе пробам пак. Сакав да и воведам доручек бидејќи веќе месец дека пробуваме ама којзнае кога ќе биде тоа со вакво темпо.
    Свари ја малку нектарината. Јас варев праска.

На Viktorijaaa5 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Ssofi

Ssofi Нов член

Се зачлени на:
    23 септември 2024
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    2
    Што давате за вечера? Има 7+ и педијатарот ми рече да воведам уште еден оброк за подобро да спие навечер (се буди по неколку пати). Пробав млечна каша, но со вода и малку јогурт и не ја сака.

7. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    1.485
    Допаѓања:
    2.582
    Смени со го педијатарот

На Feniksgirl и Ssofi им се допаѓа ова.
  8. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    7.057
    Допаѓања:
    11.569
    Wow, зашто ваков совет. До сега колку оброци имате? И еве да воведеш, што после ако пак не спие убаво навечер?

9. Ssofi

Ssofi Нов член

Се зачлени на:
    23 септември 2024
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    2
    Доручек и ручек, но не јаде повеќе од 80-100гр. на оброк. Веќе немам идеи што да јаде за трет оброк, освен да правам поголема количина за ручек и да и го дадам на два пати.

10. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    7.057
    Допаѓања:
    11.569
    Малку јаде да, а премногу троши. На доење сте? Навечер обично се даваат ноќни каши, пробај со тоа.

На Ssofi му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Ssofi

Ssofi Нов член

Се зачлени на:
    23 септември 2024
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    2
    Да, на доење. Фала

12. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    7.057
    Допаѓања:
    11.569
    Пробај да го презаспиеш поинаку, не брзај одма вечера, не знам кога си почнала со воведување на вкусови, ама ако е од 6, пребрзо е и вечера. Со цуце да го залажеш или со галкање нешто. Да не го мачат заби, и од тоа знае да им се наруши сонот.

13. angel4444

angel4444 Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    882
    Допаѓања:
    1.151
    За вечера идеите се едни исти.. млечна ноќна каша од кутија/тегла, житарка овошје, или житарка млечно или микс..
    Пример гриз банана, палента грчки јогурт, овес боровинки јогурт..
    Инаку зависи и кога сте почнале со храна, ние почнавме со вкусови на 5ипол, 6 воведов доручек, 7 ручек, 8 полни вечера.
    А тоа дали ќе спие навечер или не никој не може да знае, не е баш секогаш глад во прашање..

14. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.689
    Допаѓања:
    76.970
    Во Ремедика истиот совет го добив, на 7+ веќе и вечера да и воведам. Воведов и ништо драстично не се смени со станувањето.. Извади запче тој период и тргна цел процес и на другите заби, па сеуште не спие убаво дека има и други заби во најава (се буди од еднаш до 3,4 пати), а 11м е.