Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.417
    Допаѓања:
    35.017
    Дали може бебе да се навикне само на домашни каши или само на купечки?
    Во план сум нешто домашно, нешто купечко, наизменично да му давам.
    Како правете вие?

На Лалина му/ѝ се допаѓа ова.
  2. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.687
    Допаѓања:
    5.016
    Риба кога воведовте и од која?

3. snowwhite.24

snowwhite.24 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 декември 2023
    Пораки:
    1.173
    Допаѓања:
    661
    Како да воведам глутен? Му дадов една готова каша со глутен. И дали прво јајце или месо се дава?
    Јајцето како се дава ако може некоја мајка да ми каже. Првиот ден половинка жолчка па следен ден цела?

4. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    528
    Допаѓања:
    738
    Јас ве читам цело време тука, сите не само тебе, ама ми дојде на тебе да ти реплицирам :D не можам да разберам зошто кај нас се форсира овошје за доручек, зеленчук за вечера. Ја слушам др. Марина пред некој ден на предавање и вика - таква била нашата Медитеранска диета, и бев као what? Јас за доручек почесто јадам зеленчук - јајца со зеленчук, леб со домати и срење, зеленчукова салата и сл. И не разбирам зошто бебињата треба да јадат овојше. Ќе ми кажете знам нешто како тоа дека овошјето повеќе држи или не знам што, ама мене ми нема логика форсирањето искрено.

и така, сакав да си кажам само што мислам хахаха п.с. планирам да терам блв и таму воопшто нема „правило“ дека за доручек МОРА да се јаде овошје, така да што знам - мислам дека можете малку и да се опуштите :D

На Лалина и baguf4e им се допаѓа ова.
  5. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    4.546
    Допаѓања:
    11.030
    Верувај ич не сум по правилата, само слушам педијатри и читам тука и така ми останало во глава. Знаеш кога ќе се закачиш за нешто и тераш така како коњите само напред главата.:D:D:D
    Исто и јас 90% за доручек јадам солено и зеленчук, благо ако јадам овошје за 15 минути сум пак гладна, исто и житарки не конзумирам и мразам ниту ме заситуваат.
    Ете детево мое плука овошје, не едно или две туку сите…

Инаку со среќа и многу нерви за блв. Јас дека неќеше ништо пробав исецкав во стил за блв банана и јаболко, зема едно по едно парче ми ги исфрла на земјата, не ни проба во уста да го стави.:whew:

На Лалина му/ѝ се допаѓа ова.
  6. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    528
    Допаѓања:
    738
    Ако и дадеш пола банана вака исечена, може ќе мисли дека е глодалка и ќе ја проба? Златното правило на БЛВ е дека што поголемо, тоа подобро :D[​IMG]

На baguf4e му/ѝ се допаѓа ова.
  7. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    4.546
    Допаѓања:
    11.030
    Ќе пробам. Јас не се плашам толку од задавување и алергии колку од тоа никогаш да не пројаде количински ко што треба хахаххах.

На Лалина и MariaBouli им се допаѓа ова.
  8. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.606
    Допаѓања:
    8.599
    Моево пошто почнавме порано све лапа, нема преференци. А ќерка ми нејадач ниту една не ја сакаше.:bug:
    Нема правила, јас се надевам детево дека ќе продолжи да јаде зашто со неа коса ми падна (и ми паѓа ден денес) за тоа нејадење.

Кај нас има еден т.н проблем што он и после јадење плаче додека не му дадам да цицне малку… упорен е скроз, ај со цуцла, ај водичка, додека не му дадам цицка како да не е најаден и не знам како ќе го регулирам понатака ова.

9. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    528
    Допаѓања:
    738
    И ова е исто интересно гледиште што не се совпаѓа со блв. Мислам дека Феникс имаше пишано дека морале да пројдат количнски зошто млекото веќе не ги држело, додека пак според блв млекото останува примарен ресурс за храна до 1 годинка. Да нормално детето треба да јаде до тогаш, и се повеќе, ама не е дека мора оброкот да му е 200 гр. Ние како возрасни еднаш јадеме 200, еднаш 500, еднаш 50 во зависност од колку сме гладни, зошто очекуваме бебињата да се роботи?

не ме сфаќајте дека ви форсирам блв, чисто споделувам гледишта на експерти кои не се на нашите македонски педијатри :)

На happygirl, Noemi, Лалина и 3 други им се допаѓа ова.
  10. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    4.546
    Допаѓања:
    11.030
    Денес изеде накај 15ч еден мал компир и 5-6 коцки тиквица блендирани во каша (за некое чудо ова бљуткаво го јадеше цел саат ама го јадеше). Беше околу 80 грама цело, 18ч е нема заплакано за млеко. Спиеше, стана, еве си игра весела… нема пиено млеко од 12 дента.

На MariaBouli му/ѝ се допаѓа ова.
  11. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    528
    Допаѓања:
    738
    Сакам да кажам дека ако јаде супер е тоа, ама ако не јаде пак може да се наслони на млекото, зошто се гледа како примарен ресурс за храна, а не да се рачуна на јадењето баш заради тоа, еднаш ќе изеде помалце, еднаш помалку, еднаш ич поради разни причини - рачунај ќе почнат се повеќе заби да излагаат и нема да им се јаде, некој пострашен скок ќе ги стрефне, и сл.

На baguf4e му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.534
    Допаѓања:
    7.312
    Од старт комбинирано и купечки. Со тоа што домашните со месо потешко ми ги прифаќаше, ретко кога конзистенција и погаѓав посебно на тие со пилешко.

На крај пилешкото почнав како супа да го варам и давам и најмногу го прифаќаше така.
    Со купечки, со ниедна сме немале проблем.

13. FarfallaBlu

FarfallaBlu Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2020
    Пораки:
    95
    Допаѓања:
    133
    Јас му давам комбинирано, првиот пат само не му ја погодив конзистентноста на месото и не ми ја сакаше ја исплука цела. После тоа немаше гајле, еве веќе некое време тераме комбинирано супер е.исто и за овошје и зеленчук, заборавив да допишам :)

14. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    7.450
    Допаѓања:
    12.140
    Комбинирано.
    Главен извор на нутриени и калории е млекото, ама замисли, со три оброци и плус млеко од прилика по 300грама качуваат, замисли само на млеко. Не се исфрла млеко, и нормално не се роботи, не значи дека секогаш ќе изеде 200, и да изеде 150, утре може 250 ќе изеде. Не значи дека мора 200 да јаде, пожелно е поголема количина.

15. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    528
    Допаѓања:
    738
    Се согласувам дека не може само на млеко, 100%, и секако дека треба да јаде, и дека е пожелно што повеќе, ама само мислам дека многу притисок се става врз мајката ако детето не почнало да јаде секогаш голема количина или не вовело доручек до 6 месец (или како и да треба искрено не знам :D), а детето здраво, среќно, весело, напредува како што треба.

16. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    7.450
    Допаѓања:
    12.140
    Да, затоа реков, да не се секираат секако ќе пројадат. Битно да нудат, моето не сакаше воопшто ништо да проба кога почнавме, па паузирав цел месец па сега фала му на бога јаде. Почна и она со малку, постепено накачи сама. Ама не ја терав со сила ниеднаш, си пробував секој ден по малку, додека не присака сама.

17. Elly989

Elly989 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 март 2024
    Пораки:
    467
    Допаѓања:
    289
    Не може секое бебе да изеде 250 грама. Тој доктор што кажал дека тоа е правилно ... Не може бебе родено 2500 гр. со ситен раст (гени) и бебе родено 3500 гр. од крупни родители да јадат исто. Немаат ист капацитет и крај. Само некои притисоци врз родителите да се стресираат, споредуваат со други и сл. Нека јадат, нека не се гладни, нека напредуваат. Мислам доста е.

На happygirl, mariz, MariaBouli и 2 други им се допаѓа ова.
  18. angel4444

angel4444 Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    1.196
    Не..моето без проблем си јаде и домашни и купечки. :)
    Баш зима почнавме немаше мн работи му давав купечки ( праска, слива, кајсија итн ) а сега и домашни му правам нема гајле. Е сеа солените купечки за ручек се грди, се мршти ама ги јаде..бидејќи домашните се превкусни да бидеме реални :D *мајкаштодојадувасвеживо* :rofl:

На flower55555 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Bettina23

Bettina23 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2023
    Пораки:
    506
    Допаѓања:
    2.840

И јас давам така,јаде и домашни и купечки :)

20. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    7.450
    Допаѓања:
    12.140
    Имаме доручек и ручек, за некој ден сме 8џ. Да почнам со вечера полека? Или да си почекам 8?