Јас денес ако давам, утре давам пак истото во еден од оброците и после дојадуваме ние ако има уште малце..ако не веќе фрлам ептен имам фобија од расипување на храна
Јас имав ставено праски, сливи, кајсии, капини во тегли од 330мл и ги направив како компот само со вода (без да ставам шеќер) ги затворив и зоврев за зимоска имав таман една тегла за едно јадење до две јадења ги користев два дена максимум. За ова зимо планирам пак
А дали ги лупиш? И во што замрзнуваш, во оние кесичките за замрзнување ли? По колку грама? И ние за неколку недели треба да почнеме со вкусови ама при крај е на сезонскиве овошки па треба и јас да замрзнам ама изгубена сум како
Се мислев и јас дали да замрзнам нешто од овошје, ама на крајот кога размислив како ќе се разводенат од мразот, се предомислив. Сепак мислам дека е најдобро да јадат тоа што има сезонско кај нас. Со големиот почнав со вкусови во мај, и цело лето и есен јадеше се од овошје и зеленчук. Сега со бебка здравје ќе почнам во октомври, па што ќе има тоа, тука се и купечките капи во секој случај. Ако веќе складирате овошје за зимата, мислам дека е подобро како компири без шеќер како членката погоре, отколку мразот да ги 'јаде' со месеци.
Замрзнав праски и кајсии до сега. Кајсиите премеки беа и свежи, верувам ок ќе бидат и одмрзнати. А извадив пред некој ден од праските и исти беа и по вкус и конзистенција. За големата компоти правев, ама сега вака поедноставно ми е.
Имав сливи замрзнати, ми даде комшиката. Супер беа. Посекако ќе ги вариш или на пареа ќе ги правиш. Нема да се година, години во замрзнувач, па да се изедени од мраз толку. Според мене, подобро така замрзнати , отколку од готовите каши, кои за да стојат толку, си имаат некоја ,,хемија” додадено.
Ако се исушат убаво пред да се замрзнат, нема да фаќаат мразови ни ке бидат водлести.Замрзнував скоро се(освен јаболко,банана,авокадо).Се измиено,исушено,сецкано и во мали кеси..И така нонстоп имав разновидно да нудам, што е исто важно за раст и развој на малите.Не можеш цела зима со тиква и јаболка да го храниш (претпоставувам за киви,мандарини и калинки уште мали ке ви бидат)
@Noemi @MariaBouli вас ќе ве тагнам затоа што вие исто сте со парчиња од старт. Добро по колку ви јадат? Значи ништо не одбива, се си јаде, дури денес и брокула "се изнајаде", ама многу малку количински. И во рака сака не одбива, не одбива ни јас да и давам, сака и сама со лажичка да си внесува (со моја помош), ама не е доволно за оброк и укинување на подој. Значи преслатка ми е како џвака луѓе, како возрасно бабе некое, денес со брокулата ми беше врв, ама џабе, како да и се здосадува и дури и на трепки да застанам нема ефект. Дремка прва и е во 9, цица накај 7:15 прво, накај 8:30 и давам да јаде. После не цица нешто количински, ама не е ни мезење па да речам само навика е. Е од друга страна па многу помирно ја спие дремката, ваљда понајадена е. Планирав за една недела да почнам ручек да воведувам, да направи 6 ипол барем па да почнам млечно и јајце. Ме фаќа паника, до крај на октомври сум дома, подоиве мора да се намалат.
Леле баш го зборевме ова со Ноеми, јас искрено за овие работи ништо не следам толку конкретно барем засега. Искрено, спремам доста храна, барем според мене, и мислам дека бајаги јаде - на пример денес имав спремено цел среден накај голем компир, половина голем батат и две лажички јогурт, компирот остана пола, ама другото се изеде (нормално со 10-20% нашлакано на неа ). Јас веќе понекогаш и давам и кога ние ручаме пак и она да ручка ама најчесто нешто да грицка (тиквица, модар патлиџан, домат...). Сега кога ќе се вратиме од одмор ќе и фатам поубав ред да биде тоа доручек и ручек. Со тоа што веќе имам воведено јајце и грчки јогурт, и давам тоа 2-3 пати во неделата, и плус некои житарки (безглутенски засега). Ама на одговорам пак на тоа што ме праша, не мерам, така да конкретно не знам колку има изедено се водам по инстикт. Исто и подоите не ги следам ептен по саат, зошто некогаш знам да ја ставам и на цице ако нешто е премногу раскенкана или сл. и тогаш ќе си цуцне малце така да не сум мн репер.... мааалце сум полабава сум зошто работам од дома и нема да ја праќам во градинка засега
Ехеее ова е одлично јадење што го кажуваш. Еве денес направив палента со брокулата. Брокула едно мало китче, палента 1 лажица голема. Брокулата пола, палента неколку лажици. Па фатив измешав се. Така па уште помалку. И јас не мерам, ама што знам, некако како малку да е. 10ина залаци и броев пред некој ден. Си викам да е најадена убаво нема да се притресува на цицка, затоа што си влече реално.
Зошто да се варат сливи, праски, кајсии? Ништо од овошјето не варев, туку давав свежо на големиот, така планирам и сега за малата кога ќе почнам со каши. Друго е да се одмрзнат сега после неколку недели само во фрижидер, а друго е во февруари на пример. Сепак со месеци ќе стојат во замрзнувач. Преферирам домашни каши и јас за децата, ама кога нема нешто сезонско, тогаш и купечките ќе завршат работа до следната пролет/лето здравје.
Кај нас ситуацијата е катастрофа, нема интерес за храна, дури ствари што еднаш ги јадела после не ги регистрира, и јас од тоа се нервирам што нема шанси да заменам подој уште многу. Полнам лажички и редам, подавам во воздух и така се храниме. Кога давам пасирано мерам и што да ти кажам, над 50/60грама не сме никогаш. Млечно и глутен дадов веќе, после одмор јајце ќе давам. Нека силите бидат со нас
јаде ова моево не застанува еве денес 2 лажици гриз со една кајсија мешано скоро цело го изеде и плус парче диња. и еве сега кома па ќе цица здравје кога ќе стане се дешава и да не сака ама поретко, пред некој ден киноа со малина дали некоја лажичка изеде и толку... ама ќе прејадат бе не им се секирајте Засега јадеме само подадена лажичка во воздух. Ако и ја оставам обавезно ја фаќа кај што е храната, значи нема промашај Парчињата некогаш и ги ставам пред неа ама ако се тешки за зимање и ги подавам и тие. Како воведе глутен?
Инаку 43 грама и е врвот на мојава, киноа со слива. Имаше 6 месеци кога и го воведе глутенот? Не сакам пред 6, мака со какањево имаше, конечно деновиве почна да се регулира, па глутенов пак да не ни направи беља. Инаку најлесно се воведува со леб директно И на големата, сега и на ова директно парче леб ќе дадам
Со големата некаде на 7 месеци, прво жолчка (ама не по 1/4, туку еднаш пола, па после скоро цела). Белка месец после тоа со кифличка со јајце. Сега за ова на 6+ планирам цело јајце директно, како кајгана.
Детево мое голем нејадач, затварање уста, вртење на страна, плакање вчера дадов само варен компир, па тоа фаци правење, мрштење, ме гледа и си збори нешто како да ме кара зошто му дадов Најмногу што јаде е половина мала тегличка, ретко да изеде нешто повеќе. Овошје сака, ама не јаде количински. Пилешко му дадов, не сакаше. Треба телешко да воведувам, цвекло, јајце, млечни