Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.738
    Допаѓања:
    24.354
    Мене ми е се заборавено ми се чини, пред 6 год спремав кашички. Од октомври ќе почнам да замарам и јас, да ме потсетите.

Инаку глутен на големиот дадов на 7м, и млечно исто, дадов моцарела прво, па кисело млеко, па несолена урда..

2. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.414
    Допаѓања:
    13.318
    @Stone прво одлучи дали ќе даваш блендирано, или крупно пасирано и парчиња. Јас секогаш советувам второто.
    Влези во Дм имаш многу избор на кутии житарки бебешки. Исто и во Зегин на холе има избор. Купечки каши ако сакаш исто можеш, како ќе си решиш ти. Ќе влезеш во шема не се секирај.
    @Viktorijaaa5 палента со глутен нема, од пченка се прави. Јас користам дм био (сега сфаќам дека пола дм го кулувам).
    И млечно и глутен давај веќе, голем е. Млечно почни со грчки јогурт, моцарела, несолена урда (најубава е од Кам, на Хомоље).
    Глутен јас со големото воведов со лепче, сега и на ова за една недела ќе му дадам. Ако ти е страв земи гриз најобичен, оној со бебето, од пченица е. Еве за неколку дена моево прави 6месеци, и воведов и млечно деновиве, а за неколку дена глутен планирам, па после вакцини јајце.
    На 7 месеци веќе за месо воведување ти е. Не се плаши. По сите нови истражувања подобро е секој алерген порано да се даде (освен мед пред година не), а не како кај нас жолчка само 3 години да се уведува.
    И се што е сезонско дади. Јас на 5 месеци и дадов се. Диња, лубеница, краставица, домат..

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  3. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.892
    Допаѓања:
    2.748
    Краставица кога може да се даде 9+ сме? Моиве деца не сакаат нешто ако е покрупно изблендирано,строго мазна структура им дадов и сами да си јадат ама несе заинтересирани,изгледа ќе треба да им блендирам до 3 години

4. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.545
    Допаѓања:
    23.458
    На 9+ можеш.
    Јас ја рендав на ситно, цедев од сокот што го пуштаат и мешав со павлака или грчки. Пробај така, ќе им дојде освежително.

На nikja и Elly989 им се допаѓа ова.
  5. Elly989

Elly989 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 март 2024
    Пораки:
    578
    Допаѓања:
    371
    Убаво звучи, ќе пробам :) од каде набавуваш маџун?

6. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.892
    Допаѓања:
    2.748
    Ќе провам утре баш да им дадам

7. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на: