Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    2.187
    Допаѓања:
    4.275
    И ние ноември веќе ќе треба да почнуваме со кашички и вкусови ама ова со замрзнувањево овошје има ли негде податоци колку од хранливите материи остснуваст при одмрзнување |( штознам од ова што читсм вика сезонски што има тоа :( зимово јаболки и круши, банани, ваљда само, страшно е ако наредна година тек и дадам кога ќе искочат праски, кајсии,сливи?

Последна измена: 5 септември 2025
    На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  2. LeL15

LeL15 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2022
    Пораки:
    730
    Допаѓања:
    473
    Можеш да воведеш преку кашички дел од тие што нема да се сезонски тогаш, ама можеш и да замрзнеш по нешто, ништо не им е што ќе седат во фрижидер. Слива можеш и сува да даваш.

На Anaroz1 и Baby warrior им се допаѓа ова.
  3. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    2.187
    Допаѓања:
    4.275
    Па да заборавив на готовите кашички уствари. зборот ми беше некако не сум сигурна дали замрзнувањево вреди во однос на хранливост калориска при одмрзнување и задржување на витамини :^) Баш ќе прогуглам на темава деновиве за да одлучам дали и ја да спремам во фрижидер по нешто

4. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.572
    Допаѓања:
    14.097
    Со длабоко замрзнување има само некој незначителен губиток на нутритиенти. Повеќе се губат од обично секојдневно варење ако така гледаме. Замрзни си, зошто на јаболки, банани и тиква да биде цело време.
    Јас замрзнав праски, кајсии, тиквици, домати, сега еве пиперки ќе спремам. Сливи планирам исто, криво ми е цреши што не замрзнав во мај.

Инаку прв ден глутен денес, со обично тостирано лепче. 6 месеци и една недела е. Што убаво со вториве, се некако оди побрзо со помалку замарање и мерење грамови како лудак.
    Колку само уживаше со лебов.
    20250906_083636.jpg

На Viktorijaaa5, Noemi, MariaBouli и 6 други им се допаѓа ова.
  5. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.871
    Допаѓања:
    25.221
    И јас мислев така како тебе, ама со варењето се губи многу повеќе отколку со замрзнување. Затоа и ми беше чудно што некои членки варат овошје, ама така им кажале матичните веројатно.

Јас замрзнав праски, сливи, боровинки, тиквици, модри патлиџани, пиперки, и имам сос од домати (вакумирано).

На Mumoftwo30, joy1 и Baby warrior им се допаѓа ова.
  6. thinkerbell

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.572
    Допаѓања:
    14.097
    Како замрзна модар патлиџан? Свеж, излупен? Не е лигав после? Има свекрва ми во бавча, не ми текнало дека може да се замрзне.

7. kelly.r

kelly.r Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    946
    Допаѓања:
    684
    Ако може малку помош јас се изгубив, 7 месеци бебе на доење, претежно за доручек и ручек уште воведувам нови намирници на пример за доручек каша овошна а или лепче и јогурт, кисело млеко исто знам да дадам и некоја зеленчукова ама ми ги одбива, месо уште немам дадено а навечер ми заспива со доење.Дали е сега вака во ред или не ?

8. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.871
    Допаѓања:
    25.221
    Исто како и се останато да, свеж, лупен и сечен, сушев на брисач малку и собрав во ќесенца. Не знам каков ќе испадне после одмрзнување, прв пат правам вака и јас. Ама тиквиците очекувам најводени да се, што знам.

На thinkerbell му/ѝ се допаѓа ова.
  9. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.280
    Допаѓања:
    330.910
    На mariz, Baby warrior и SummerGirl им се допаѓа ова.
  10. blackdeath

blackdeath Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2011
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    241
    Дали ги лупиш праските..или цели на кој начин ги замрзнуваш?

11. thinkerbell

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.572
    Допаѓања:
    14.097
    Да, излупени, на правоаголни парчиња. Можеш и на коцки поситни.

На blackdeath му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    2.187
    Допаѓања:
    4.275
    Во кој месец се воведува праската? Дајте женски некој распоред да почнам да учам полека

13. thinkerbell

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.572
    Допаѓања:
    14.097
    Па меѓу првите работи се дава праска. Распоред некој посебно немам. Прво се што е полесно јаболко, круша, морков, тиква, тиквичка, кајсија, праска... јас и дадов и се што е сезонско како краставица, лубеница, диња, домат.. после постепено воведуваш безглутенски житарки и зрна како палента, овес безглутенски, просо, киноа, ориз. Јас и дадов и леќа до сега и брокула и спанаќ иако се потешки малку, ама немала мака. Па после нив почнуваш глутен, па месо и риба полека. Јајце јас планирам сега после вакцини инаку после 7,8 месеци мислам по табели се почнуваше со жолчка.

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  14. snowwhite.24

snowwhite.24 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 декември 2023
    Пораки:
    1.231
    Допаѓања:
    669
    Мајки до сега давав гриз на holle и го правев со ад. Hipp semolina со што го спремате гризот? На упатството како што разбрав со вода треба.

15. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.611
    Допаѓања:
    35.337
    Со вода, дека семолината е со млеко.

На snowwhite.24 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. snowwhite.24

snowwhite.24 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 декември 2023
    Пораки:
    1.231
    Допаѓања:
    669
    Фала ти

17. Katie90

Katie90 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2013
    Пораки:
    410
    Допаѓања:
    2.242
    Здраво мајки
    Како се приготвува телешко месо за во кашички? Знам дека приготвував поголема количина на месо за првото. Го сечев на коцки го варев и после го замрзнував така па ставав по една коцкичка во кашичките. Се вареше месото без ништо без сол така ли ? И се замрзнува само месото без водичката ? Мислам дека ставав во фоллите за одржување на свежа храна .
    Како е правилно? Како правите вие ?

18. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.910
    Допаѓања:
    24.791
    Јас на коцки исечено во крчко, варев со морков и кромид. Поделив во чашки за една употреба и со фолија покрив и во замрзнувач. И водичка ставав.

На Katie90 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Anifani

Anifani Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2021
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    152
    Здраво на сите
    Ние од утре ќе почнеме со почнување на вкусови полека да се подготвиме за јадење :D за почеток купив од морков кашичка на хип во тегличка,ама и ќе правам дома и ќе купувам кога како,ќе гледам повеќе да правам..Ме интересира тие што давате купечки кога ќе купите тегличка ја чувате во фрижидер? И на пример кога ќе ја отворам утре ќе изеде неколку лажички остатокот го фрлате така? Или може во фрижидер за наредниот ден ? Мора веднаш по отворањето да се користи и фрли или не?
    Се ми е ново сега па да си прашам :lol::f::l:

20. Viktorijaaa5

Viktorijaaa5 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    6.380
    Допаѓања:
    92.552
    :?: