Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    1.946
    Допаѓања:
    3.880
    И ние ноември веќе ќе треба да почнуваме со кашички и вкусови ама ова со замрзнувањево овошје има ли негде податоци колку од хранливите материи остснуваст при одмрзнување |( штознам од ова што читсм вика сезонски што има тоа :( зимово јаболки и круши, банани, ваљда само, страшно е ако наредна година тек и дадам кога ќе искочат праски, кајсии,сливи?

Последна измена: 5 септември 2025 во 22:12
    На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  2. LeL15

LeL15 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2022
    Пораки:
    704
    Допаѓања:
    456
    Можеш да воведеш преку кашички дел од тие што нема да се сезонски тогаш, ама можеш и да замрзнеш по нешто, ништо не им е што ќе седат во фрижидер. Слива можеш и сува да даваш.

На Anaroz1 и Baby warrior им се допаѓа ова.
  3. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    1.946
    Допаѓања:
    3.880
    Па да заборавив на готовите кашички уствари. зборот ми беше некако не сум сигурна дали замрзнувањево вреди во однос на хранливост калориска при одмрзнување и задржување на витамини :^) Баш ќе прогуглам на темава деновиве за да одлучам дали и ја да спремам во фрижидер по нешто

4. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.450
    Допаѓања:
    13.486
    Со длабоко замрзнување има само некој незначителен губиток на нутритиенти. Повеќе се губат од обично секојдневно варење ако така гледаме. Замрзни си, зошто на јаболки, банани и тиква да биде цело време.
    Јас замрзнав праски, кајсии, тиквици, домати, сега еве пиперки ќе спремам. Сливи планирам исто, криво ми е цреши што не замрзнав во мај.

Инаку прв ден глутен денес, со обично тостирано лепче. 6 месеци и една недела е. Што убаво со вториве, се некако оди побрзо со помалку замарање и мерење грамови како лудак.
    Колку само уживаше со лебов.
    20250906_083636.jpg

На happygirl и Baby warrior им се допаѓа ова.
  5. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.764
    Допаѓања:
    24.516
    И јас мислев така како тебе, ама со варењето се губи многу повеќе отколку со замрзнување. Затоа и ми беше чудно што некои членки варат овошје, ама така им кажале матичните веројатно.

Јас замрзнав праски, сливи, боровинки, тиквици, модри патлиџани, пиперки, и имам сос од домати (вакумирано).

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  6. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.450
    Допаѓања:
    13.486
    Како замрзна модар патлиџан? Свеж, излупен? Не е лигав после? Има свекрва ми во бавча, не ми текнало дека може да се замрзне.