И ние ноември веќе ќе треба да почнуваме со кашички и вкусови ама ова со замрзнувањево овошје има ли негде податоци колку од хранливите материи остснуваст при одмрзнување штознам од ова што читсм вика сезонски што има тоа зимово јаболки и круши, банани, ваљда само, страшно е ако наредна година тек и дадам кога ќе искочат праски, кајсии,сливи?
Можеш да воведеш преку кашички дел од тие што нема да се сезонски тогаш, ама можеш и да замрзнеш по нешто, ништо не им е што ќе седат во фрижидер. Слива можеш и сува да даваш.
Па да заборавив на готовите кашички уствари. зборот ми беше некако не сум сигурна дали замрзнувањево вреди во однос на хранливост калориска при одмрзнување и задржување на витамини Баш ќе прогуглам на темава деновиве за да одлучам дали и ја да спремам во фрижидер по нешто
Со длабоко замрзнување има само некој незначителен губиток на нутритиенти. Повеќе се губат од обично секојдневно варење ако така гледаме. Замрзни си, зошто на јаболки, банани и тиква да биде цело време. Јас замрзнав праски, кајсии, тиквици, домати, сега еве пиперки ќе спремам. Сливи планирам исто, криво ми е цреши што не замрзнав во мај. Инаку прв ден глутен денес, со обично тостирано лепче. 6 месеци и една недела е. Што убаво со вториве, се некако оди побрзо со помалку замарање и мерење грамови како лудак. Колку само уживаше со лебов.
И јас мислев така како тебе, ама со варењето се губи многу повеќе отколку со замрзнување. Затоа и ми беше чудно што некои членки варат овошје, ама така им кажале матичните веројатно. Јас замрзнав праски, сливи, боровинки, тиквици, модри патлиџани, пиперки, и имам сос од домати (вакумирано).
Како замрзна модар патлиџан? Свеж, излупен? Не е лигав после? Има свекрва ми во бавча, не ми текнало дека може да се замрзне.