Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    770
    Допаѓања:
    1.119
    Уште од сам почеток што се вика. Јас давам се да јаде, освен мед :) Додуша месо немам уште дадено, ама од овојше, зеленчук, тоа зрната скоро се имам дадено. Проблем со меше некој поголем не сум заприметила, освен што некогаш знае да и е тешко да се искака па малку си поплакува додека да го искака гомцето :)

На dummy му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Stone

Stone Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2024
    Пораки:
    274
    Допаѓања:
    319
    Добро ја додека му ги дадам сите работи да ги проба детево 18 години ќе ми наполни.Секогаш ли нова намирница ја пробувате само таа неколку дена.6м сме педијатар вика ајде веќе 2 оброци треба пробувајте жолчка месо а ја уште вкусови не сум ги поминала ни житарици.Друга работа не сфаќам секој различно дава кога жолчка кога млечни кога глутен.Ме напнуваат правилата.А да и делот со млекото...кога ќе знам дека не треба млеко да му дадам кога ќе јаде,он уште нема оброк ама еве вчера изеде 50гр компир и морков и пак испи млеко пола саат после тоа.

3. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.667
    Допаѓања:
    23.896
    Вкусови давав само првите засебно, секој нареден мешав со веќе пробан вкус.
    Ќе тргнеш млеко, тогаш кога ќе има оброк. 50гр се малце за да замени подој/шише млеко.
    Ќе имаш оброк доручек, житарка со овошје или јајце со јогурт( ова зависи дали каши даваш или парчиња). Па млекото како ужина ќе ти биде.
    Јас не се водам по ,,правила” , се водам по тоа какво ми е дете и што сака да јаде. Кај мојата каша е мисловен поим. Пример понудив шмукалче завчера , несакаше да го погледне. Дома изеде две кришки леб со намаз.

4. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    13.624
    Ако даваш по 3 дена, да 18 години не ти бегаат :)
    Се што не е алерген давам по 1, макс 2 дена. Глутен два дена по малку и давав само. Сега јајце од утре, тоа 3 дена ќе го давам.
    По табела не се водам. Од зеленчук и овошје скоро се имам дадено, од мешунки грав само немам, ама тоа дека чекам домашен да ми донесат. Почнав и со месо, телешко и мисиркино. Од зрна хељда немам дадено само, ама тоа дека ја заборавив дека постои. Исто и модар патлиџан :)
    Давај сега домат, пиперки, краставици, се што сезонски уште има.
    На мојава не и мерам колку јаде, ама не е нешто многу количински. Едноставно кога ќе се најаде затвора уста и со ништо не се залажува. А за тргање подој решаваш ти. Доениве бебиња мислам секогаш ќе бараат цице. После доста вкусови испробани почна полека да зголемува количина на изедено и еден ден реков толку, јадеш колку јадеш цицка нема. И така и бидна. Сега еве за ручек полека почнав со по неколку лажички и после 10 дена скратив подој скроз, нема цице. Или ќе се најаде или гладна ќе седи до следен подој.

5. Orchidea

Orchidea Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2017
    Пораки:
    1.584
    Допаѓања:
    2.846
    Како даваш краставица?

6. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    13.624
    Големо парче со кора и си глода. Ако и го мешам со грчки јогурт и овес рендана и давам.
    20250812_082452.jpg

На Orchidea му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    7.841
    Допаѓања:
    12.793
    На naturally му/ѝ се допаѓа ова.