Немам такво користено. За 2 лажички сега... и јас пазев, ама ете во градинка им даваат сок тетрапак фруктал. Манџите се со запршка. Сигурно спелтино не ставаат. Сирење можеш мешано, зошто да не или па урда стави.
Потсетете ме како беше на почеток, колку време се дава само по 1-2 лажички? Првите две недели, додека се поминат вкусовите отприлика или како? Еве на пример ако бебе сака да јаде повеќе од 2 лажички, кога почнавте да зголемувате, а се уште не се пробано сите вкусови за почеток?
Од прв ден давам колку сака толку. Некогаш се 2 лажички некогаш 5-10. И од еден вкус чист сум давала само по еден до два дена после тоа мешам. По една две лажички чисто за алергија дали ќе има сум давала за жолчка, мед и јагоди. Се друго колку сака толку јаде.
Јас да прво дадов тарана со јајца како најбезбедна опција и мала количина. Така педијатар ме советуваше со јуфки/тарана/кифла прво..После дадов четвртина, па половина варена, па цело јајце. Немавме никакви реакции.
Внимавајте со медот, тој не е алерген ама може да предизвика болест кај бебиња. Затоа мед строго после 1 годинка, и тоа не само чист туку и во јадења (на пример многу луѓе не знаат дека плазмата има мед )
Зашто се ужинки, и ужинки се воведуваат после година, според книга. Амаааа, пошо никој не се води по книга, сите им даваме порано, слободно земи, мене подој ми заменува додека сум на работа.
Мислам не пишуваше на сите над 1г... не сум заприметила ама ако имав воведено тоа што пишува, зимав. Некои од нив се со рибизла, лубеница, киви, папаја, портокал, јагоди. Јас се тоа над 11м, 1г дадов.. па тие не ги купував. Ако имаш воведено тоа што пишува, не се мисли.. слободно можеш да зимаш.
Да после 1- 1ипол година дадов мед. Зборот ми беше дека тие работи ги давав чисти по 1 лажичка, 2-3 пати во неделата за да видам дали ќе има алергија. За плазмата да, моето се нафрли од плазма не знаев дека има мед. Као пи добри на составот во споредба со другите бисквити ги дадов нив. Ми се нафрли после тоа прочитав дека имаат мед во составот. Па давав обични на SL.
Абе има и на Хип и на Бебевита и на други, ама не ми е јасно зошто на Бејбилов, шмукалче со јаболко и круша вика од 1 година. Ама баш тоа што спомна Феникс после читав дека им е така направено зошто уствари шмукалчето не е целосен оброк туку може да биде само ужинка и за да се „демотивираат“ родители да го користат како оброк така им пишува
Здраво мајки, имам прашање околу исхраната. 7 месеци сме, меѓутоа само кашички овошје,зеленчук засебно, како и миксови. Немаме пробано месни/млечни работи. Педијатарот ми вели дека морам да давам кашички купечки, бидејќи овошјето и зеленчукот се прскани. Е сега како бебето да ги проба другите вкусови, притоа и сакам да му готвам, бидејќи купечки кашички нема некој избор треба да ги вртам во круг? Какво е вашето мислење во однос на овошјето и зеленчукот на пазарот? Исто така, ми треба совет кога да понудам ручек и и вечера? Кога месо, млечни производи, житарки? Совети ве молам. На мајчино млеко е, си цица ама и кашичките за доручек си ги прифаќа одлично.
11++ сме, цело време јаде овошје и зеленчук од пазар. Да чукнам во дрво супер си е, мака немала. Не можеш да даваш вечно купечки. Јас па не сакам да давам храна што стоела во тегла со месеци / година, чувана во дискутабилни услови. Членка имаше пишувано тука за скиснати каши со млеко на пример. Мој совет готви и домашно, убаво термички обработувај ги. А ако баш ти е страв најди БИО продавница и од таму земај. Ручек дадов на 7, вечера на 8. Млечни и месо на 7.
Педијатрите малку претеруваат. Неможеме сите да најдеме ниту па да си дозволиме цело време да купуваме органско, значи не бива едноставно. Купувам од пазарче/пиљара, па фала Богу до сега немал мака од ништо. Земи си од каде мислиш, прави си ти дома најубаво и давај на бебе да крка. Нормално некогаш нема време па ми се наоѓаат и готови кашички. Ама често ги избегавам затоа што содржат минимално месо или житарки. 7 ипол месеци сме ние и имаме доручек и ручек, до кај 8 месеци ќе воведам и вечера. Дадов глутен, месо, млечни. Скоро сѐ јаде, освен жолчка што ќе му воведам од утре. Големи сте и можеш да си дадеш доста работи.