Jas so prvoto po preporaka na pedijatar pocnav po malku od 4 a so vtorovo i po preporaks na istiot pedijatar od 5, kao dobro napreduva ne se brzaj mi rece. Taka da stom si pocnala po malku mislam ne e problem samo poleka neka probuva samo da ne e kako obrok tuku samo probuvanje
So ogled na toa deka malava ne jade meso voopsto,a zolckata uspevam da ja maskiram vo ovosjeto,kolku pati vo nedelata smeam da ja davam?
M Jas uste ne sum pocnala ke pocnam za nekoja nedela ama doktorkata mi rece 3 pati nedelno. Prvo kako odese cetvrtinka pa polovinka pa cela. Ako ima nekoj poiskusen neka kaze i mene me i teresira kako odi cetvrtina 1 nedela pa polovina 1 nedela ili ???? Nekako koga ke izlezam od ordinacija pola informacii mi se brisat od glava neznam zosto ☺
Nekolku dena osminka,pa cetvrtinka,pa nekolku dena pola,pa potoa cela,jas veke cela davam,veke ja imam vovedeno,sega so belkata pocnav.a ako e sklona kon alergija ili imas nekoj vo familija alergicen, mozes i pobavno da ja voveduvas.
Срцка исто и јас.Ја имав дадено 2-3 пати си ја јаде супер ,неќни му давам ја изеде целиот црвен околу муцето се исплашив а само тоа дента му имав дадено ,но за кратко исчезна,и синоќа пак дадов пак исто како нафрлан и пак за некое време исчезна,значи алергија не е,зошто ако било и преѕходните пати ќе имало нешто плус и по телото може да има и сл Можеби нечини да стои подолго време отворена кесичката,на упатството пишува да се искористи за 3-4 недели од отварањето,мене 2недели ми е ,сеа трета недела.. .нз стварно зишто така се прави и јас се збунив...
Mene taka kako malecok od lazicki mi se nafrluvase okolu muceto, no za brzo posle se gubese... Nezni se bebufcinja mali
Abe pisuva na site za 4 nedeli jas imam koristeno ne od ovaa tuku druga na hipp i poveke ne mi se isfrlile. Ovaa mnogu ja koristev i za golemiot ne sum imala problem ama pa sekoe dete e razlocno. Nego dajte pak ke prasam za cveklo ideja i kolku treba da se vari?
Sakam urda nesolena da i dadam na malava. Osven so palenta ideja za nekoja druga kombinacija. Nekako nemozam da uklopam vo 3 obroka i mlecni proizvodi so ogled na toa dekanod sabajle jade ovosje so zitarki, rucece zelencuk so ili bez meso i vecera ili mlecna kasa ili palenta nekogas.
Urda i so kiselo mleko i palenta moze, a jas i so zolcka ja imam dadeno i so brokula i karfiol ja dadov vcera A za cveklo i mene me interesira kako se dava dali moze svezo na 9m i so sto se kombinira ? I za ovosje nekoj sovet sto da dadam nemam dadeno novo ovosje odamna. Mu imam vovedeno samo jabolko, krusa, sliva, kajsija, banana i tikva
ох цвеклото долго го варам јас...зависи колкаво е...земај помалечки..околу 2 саати....измиено под чешма од земјата и со лушпа, вода тури и нека вари...го проверувам со ноже мало, прободувам подлабоко да видам дали е омекнато. После го лупам.
Pa blendiras? A so sto moze da se dava i dali moze od svezo sokce da mu dadam ? Uff mnogu prasanja ali jas nejadam cveklo i neznam nisto
давај му сок од свежо...изрендај заедно со нешто посочно, јаболко на пример и исцеди...како каша само не свежо оти е тврдо да, го блендираш...со друг зеленчук или по малку можеш и во овошје
Женски спањаќ од кога давате?Како го приготвувате и со што го комбинрате?Знам со млечни производи не требба ради железото и добро е со прпоизводи што имаат вит.Ц?? А пиперки,домати,краставици ,диња,лубеница,иде сезона па да си прашам?
Спанаќ и пиперка е 7+ Домати 9+ Краставици и бостан 12+ (ни мене не ми е јасно зашто бостанот е 12+) Спанаќот го комбинираш исто како за нас, со ориз, морковче, може и пиперка ради вит.Ц, мевце...
Lubenicata i dinjata od 12+? E steta jas bas se raduvav na niv koga ke pocnat da .ozam da i davam nikako ne pomiskiv deka se od tolku kasno. Mene doktorkata posleden pat mi kaza od 10m gore dole sve od ovosje osven jagodi i sl.sumsko. duri mislam iza citrusni rece moze po malku
Mnogu mali se tie sto gi zemav kolku rotkvica. Vcera i dadov so morkov kompirce mlado i tikvica i mnogu bese ubavi. Ama i ostaviv na zenata sto mi ja cuvase da i spremi izgleda go izlupula ipred varenje a i rekov nelupeno. Inaku si bese ubavo pokisnato vo voda so soda prethodnk. A zosto e vazno so luspa da se vari?
За краставицата знам дека ствара грчеви па затоа е 12+ А и бостанот е изгледа во таа категорија. Познавам мајки кои не знаеле за бостанот и давале порано, и ништо не им било на дечињата. Секој за свое дете сам нека одлучи, и јас не бев за се толку строго по табела да воведувам, освен за јагоди, ананас, киви кои се јаки алергени. Дадов дури после година и пол.