Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. angel4444

angel4444 Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    1.113
    Допаѓања:
    1.515
    Не гледам причина да не даваш нешто што веќе си вовела..напротив мислам ќе го освежи и подобро ќе биде кашичка да внесе..
    Мое лаичко мислење :)

На Anifani му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.314
    Допаѓања:
    4.840
    Почнав од 5 со вкусови, сега сме 5ипол, дадов до сега јаболко, круша, слива, тиква, праска. Сега кајсија утре давам и ми остануваат банана и авокадо. Сите почнав прв ден 5 лажички втор ден 10 лажички па 3 ден 15 лажички. До сега е супер. Неможам по 3 дена да давам за да може све да проба. Круша дадов два дена, и тиква.( какаше мн од нив) Од 6 месеци ќе почнам зеленчук. за до 7да имам више доручек и да внесувам ручек. Малото ми е прематурче па не го форсирам, ма да мн добро јаде хаха. Плаче од лажичка до лажичка мисли дека нема да дојде.

На Srna-3 и Baby warrior им се допаѓа ова.
  3. Anifani

Anifani Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2021
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    152
    Па можеби и држи вода муабетот, може и ќе му дојде убаво но по препорака од педијатарот да не давам за нови вкусови,а за тие 2-3 што ги пробавме до сега не прашав..Ајде се надевам брзо ќе ни помине ова што и да е..Ти благодарам и убава вечер :l:

На angel4444 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. bella12

bella12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2015
    Пораки:
    1.613
    Допаѓања:
    8.287
    Мајки на нејадачи ве молам утешете ме ;(
    Бебе е 6+++, уста не отвара. Само млеко пие. Знам дека на таа возраст млекото е главна храна. Ама кога почнав со вкусови на 5 месеци си јадеше со сласт а сега уста не отвара. 5 лажички и тоа ако успејам да и отворам уста за лажицата да и ја ставам ако не сама не отвара.
    Ручек требе да воведам, а она уште доручек не јаде како што треба, се и е по 5-6 лажички

5. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.892
    Допаѓања:
    24.741
    Периоди се. Јас и направив пауза негде тој период. После пак несакаше и сменивме на парчиња. Пу пу, како вреќа без дно е некогаш.

На Ladyme му/ѝ се допаѓа ова.
  6. bella12

bella12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2015
    Пораки:
    1.613
    Допаѓања:
    8.287
    На и парчиња, и печено и варено, 5-6 лажички и е мах.
    А парчиња како даваше на пример кај 7месеци. За од кај 10-11 месеци знам ама сега на 7 месеци што да и дадам парчиња.

7. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    951
    Допаѓања:
    1.476
    Парчиња, односно неблендирана храна, можеш да даваш уште во сам старт, само многу е важно точно да ги спремаш за да нема ризик од гушење. Симни си ја апликацијата Solid Starts таму детално објаснуваат како се служи секоја храна соодветно за возраста. Инаку и општо, 10-11 месеци е доцна за парчиња :)

8. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.892
    Допаѓања:
    24.741
    Безмалку 8 беше кога случајно почнав со парчиња. Убаво спремени, за да биде полесно и безбедно за јадење.
    А пробај и една недела не форсирај, па почни пак да нудиш.
    Знам дека е нервозно. И јас се нервирав, додека мојот мозок сфати дека детево несака каши и дека и требаше пауза од моето мора каша да јаде.

9. bella12

bella12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2015
    Пораки:
    1.613
    Допаѓања:
    8.287
    Ај кога ќе имаш време збор два пиши што даваше на таа возраст и како ги спремаше.
    Немам искуство до сега со нејадачи( не ми е прво дете )
    Околу годинка постепено се префрлуваа од каша, на пасирано и парчиња. Ама волку мали кога биле каши јаделе и немам баш искуство со давање парчиња

10. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    8.136
    Допаѓања:
    13.321
    Знам дека си на блв, ама ова не е точно дека е тогаш касно за парчиња. Колку порано толку поубаво, тоа е факт, ама не е прекасно и на 10 месеци.

11. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    8.136
    Допаѓања:
    13.321
    Најверојатно заби ја мачат. Иначе не мораш одма парчиња ама нека биде пасирано погрубо, бебињата џвакаат со непцата, се што правиш нека е пасирано грубо.

12. bella12

bella12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2015
    Пораки:
    1.613
    Допаѓања:
    8.287
    Нешто што е меко и го пасирам со вилушка, на пример : банана, јаболка печена или варена, ориз, Круша, компир. Ама ете да треба парчиња како би и го дала? На парчиња јаболката ако ја варам цела ќе се распадне кога ќе ја фати со раката.
    Абе за се отвара уста, се става во устата, само за лажица не отвара :D:D

13. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    8.136
    Допаѓања:
    13.321
    Пробај дај и сама да проба, исечи ги на лентички и дај и. Како што ти предложи @MariaBouli види на Solid starts апп, имаш за секоја возраст како да ги сервираш. Оризот немаш потреба, така давај го не пасирај.

На MariaBouli му/ѝ се допаѓа ова.
  14. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    951
    Допаѓања:
    1.476
    Сакав да кажам повеќе во смисла дека може и порано, дека се спремни бебињата и порано :)

Верувај нема да се распадне, само не ја преварувај. Се што нудиш треба да е доволно меко да можеш да го стиснеш со два прста, ама не и да е премеко да се распаѓа :D
    А зрнестата храна како ориз, киноа, леќа... и сл. слободно можеш да ја даваш во првобитната форма :D
    Дали си пробала да и дозволиш сама да ја става лажицата? Да и ја подадеш или да и ја оставиш на хранилка за сама да си ја земе?

15. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    590
    Допаѓања:
    888
    Шмукалчињата како почнавте да им ги давате? Да и стиснам малку и во уста како шишенце да и го дадам? Во раче сама не верувам дека ќе се снајде мала е уште нема ни 6м ама земав некои фини шмукалчиња со супер состав па се мислев дали да и дадам или да почекам уште некоја недела

16. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.598
    Допаѓања:
    35.315
    Обично му ги ставам во житарки за доручек, ама некогаш и така знае некоја да си ја изручка. :)

17. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.314
    Допаѓања:
    4.840
    Сестрами на лажичка и дава на внукава она е 1 год и 7 месеци . А има и некоја лажичка да истуриш шмукалчето и по малку да притискаш да тече. Мислам треба да е поголемка да шмука 2-3 год. Не сум сигурна.

Прикачени фајлови:

• images (1).jpeg
      images (1).jpeg
      Големина на фајлот:
      20,4 KB
      Прегледи:
      16
    На dummy му/ѝ се допаѓа ова.
  18. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    590
    Допаѓања:
    888
    Уште не сме стигнале до житарки ние, пробавме семолина ама имаше реакција па сеа паузирам и само овошје и зеленчук. Како даваш, во раче да фати и малку стискаш за да сфати дека нешто има таму?

19. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    590
    Допаѓања:
    888
    Имам таква лажичка-шише од хаака видиш скроз ја заборавив, може со таа да пробам

На MariaBouli и Ladyme им се допаѓа ова.
  20. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    951
    Допаѓања:
    1.476
    Мојата ја научив да шмука на 7++ месеци :) Шмукалчиња почнав да и давам кога видов дека знае од цевка да пие, си ги шмука нема гајле.

На dummy и Ladyme им се допаѓа ова.
  21. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.314
    Допаѓања:
    4.840
    Браво, внукава сега брзо може пред 3 месеци почна од цевка да шмука ама некако полесно и е од чашка или шише нормално. Незнам не и давала така а и не сум ја прашала. Поголеми дечиња сум ги видела во секунда ги шмукаат.

На MariaBouli му/ѝ се допаѓа ова.