Не гледам причина да не даваш нешто што веќе си вовела..напротив мислам ќе го освежи и подобро ќе биде кашичка да внесе.. Мое лаичко мислење
Почнав од 5 со вкусови, сега сме 5ипол, дадов до сега јаболко, круша, слива, тиква, праска. Сега кајсија утре давам и ми остануваат банана и авокадо. Сите почнав прв ден 5 лажички втор ден 10 лажички па 3 ден 15 лажички. До сега е супер. Неможам по 3 дена да давам за да може све да проба. Круша дадов два дена, и тиква.( какаше мн од нив) Од 6 месеци ќе почнам зеленчук. за до 7да имам више доручек и да внесувам ручек. Малото ми е прематурче па не го форсирам, ма да мн добро јаде хаха. Плаче од лажичка до лажичка мисли дека нема да дојде.
Па можеби и држи вода муабетот, може и ќе му дојде убаво но по препорака од педијатарот да не давам за нови вкусови,а за тие 2-3 што ги пробавме до сега не прашав..Ајде се надевам брзо ќе ни помине ова што и да е..Ти благодарам и убава вечер
Мајки на нејадачи ве молам утешете ме Бебе е 6+++, уста не отвара. Само млеко пие. Знам дека на таа возраст млекото е главна храна. Ама кога почнав со вкусови на 5 месеци си јадеше со сласт а сега уста не отвара. 5 лажички и тоа ако успејам да и отворам уста за лажицата да и ја ставам ако не сама не отвара. Ручек требе да воведам, а она уште доручек не јаде како што треба, се и е по 5-6 лажички
Периоди се. Јас и направив пауза негде тој период. После пак несакаше и сменивме на парчиња. Пу пу, како вреќа без дно е некогаш.
На и парчиња, и печено и варено, 5-6 лажички и е мах. А парчиња како даваше на пример кај 7месеци. За од кај 10-11 месеци знам ама сега на 7 месеци што да и дадам парчиња.
Парчиња, односно неблендирана храна, можеш да даваш уште во сам старт, само многу е важно точно да ги спремаш за да нема ризик од гушење. Симни си ја апликацијата Solid Starts таму детално објаснуваат како се служи секоја храна соодветно за возраста. Инаку и општо, 10-11 месеци е доцна за парчиња
Безмалку 8 беше кога случајно почнав со парчиња. Убаво спремени, за да биде полесно и безбедно за јадење. А пробај и една недела не форсирај, па почни пак да нудиш. Знам дека е нервозно. И јас се нервирав, додека мојот мозок сфати дека детево несака каши и дека и требаше пауза од моето мора каша да јаде.
Ај кога ќе имаш време збор два пиши што даваше на таа возраст и како ги спремаше. Немам искуство до сега со нејадачи( не ми е прво дете ) Околу годинка постепено се префрлуваа од каша, на пасирано и парчиња. Ама волку мали кога биле каши јаделе и немам баш искуство со давање парчиња
Знам дека си на блв, ама ова не е точно дека е тогаш касно за парчиња. Колку порано толку поубаво, тоа е факт, ама не е прекасно и на 10 месеци.
Најверојатно заби ја мачат. Иначе не мораш одма парчиња ама нека биде пасирано погрубо, бебињата џвакаат со непцата, се што правиш нека е пасирано грубо.
Нешто што е меко и го пасирам со вилушка, на пример : банана, јаболка печена или варена, ориз, Круша, компир. Ама ете да треба парчиња како би и го дала? На парчиња јаболката ако ја варам цела ќе се распадне кога ќе ја фати со раката. Абе за се отвара уста, се става во устата, само за лажица не отвара
Пробај дај и сама да проба, исечи ги на лентички и дај и. Како што ти предложи @MariaBouli види на Solid starts апп, имаш за секоја возраст како да ги сервираш. Оризот немаш потреба, така давај го не пасирај.
Сакав да кажам повеќе во смисла дека може и порано, дека се спремни бебињата и порано Верувај нема да се распадне, само не ја преварувај. Се што нудиш треба да е доволно меко да можеш да го стиснеш со два прста, ама не и да е премеко да се распаѓа А зрнестата храна како ориз, киноа, леќа... и сл. слободно можеш да ја даваш во првобитната форма Дали си пробала да и дозволиш сама да ја става лажицата? Да и ја подадеш или да и ја оставиш на хранилка за сама да си ја земе?
Шмукалчињата како почнавте да им ги давате? Да и стиснам малку и во уста како шишенце да и го дадам? Во раче сама не верувам дека ќе се снајде мала е уште нема ни 6м ама земав некои фини шмукалчиња со супер состав па се мислев дали да и дадам или да почекам уште некоја недела
Сестрами на лажичка и дава на внукава она е 1 год и 7 месеци . А има и некоја лажичка да истуриш шмукалчето и по малку да притискаш да тече. Мислам треба да е поголемка да шмука 2-3 год. Не сум сигурна.
Уште не сме стигнале до житарки ние, пробавме семолина ама имаше реакција па сеа паузирам и само овошје и зеленчук. Како даваш, во раче да фати и малку стискаш за да сфати дека нешто има таму?
Мојата ја научив да шмука на 7++ месеци Шмукалчиња почнав да и давам кога видов дека знае од цевка да пие, си ги шмука нема гајле.
Браво, внукава сега брзо може пред 3 месеци почна од цевка да шмука ама некако полесно и е од чашка или шише нормално. Незнам не и давала така а и не сум ја прашала. Поголеми дечиња сум ги видела во секунда ги шмукаат.