Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. nikja

nikja Истакнат член

И моиве сами си покажаа дека нејќат блендирано,и јас пасирам и сакат кога им давам мора една трошка што се вика лебче па тогаш од храната зготвена.Едниов па ептен сака корка денес ме фати страв цело оарче си го пикна во уста и си џвака си го изеде.Бисквити сун дала од тие на лино грицкаат Уште ми е страв парчиња сама ги чувам и недај боже се засекне некој ќесе испаничам повеќе

2. Sss26

Sss26 Активен член

Здраво мајки
    Сега ке правиме 6м, пробуваме вкусови 2-3 недели. Сакав да ве прашам што мислите за тоа дека по 3 дена се пробува секоја намирница, нели е многу има ли поента? Преспоро ми е некако вака, зарем ако има алергија не би се јавила после 1-2 дена.. Дали да скратам на 2 дена на своја рака? Со што најмногу да внимавам освен јајце?

3. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

И мене ми е, се плашам цело време. Мене па бисквита ми искрши огромно парче и си го изџвака, а ја остарев за 10 години мислам:whew:

Ladyme and nikja like this.
  4. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Сокчињата на хип за почеток (4+) како обично се даваат разредени со вода, во кој сооднос?

5. PoisonIvyFatale

PoisonIvyFatale Истакнат член

1:2
    Пример на 30 мл од сокот додаваш 60 мл вода
    Јас лично додавам многу повеќе вода, ептен малку сок

Lady*Bug likes this.
  6. nikja

nikja Истакнат член

Бисквити оние малите на Лино 3 ги пикна едниот јас срџето во петици,си џвака сиги изџвака.Еве од сабајле се утепа од плачење едниот даму дадам корка леб да џвака,наеднаш ми сменија.Сабајле цело тањирче попара лебче со грчки јогурт изеде и плус корка си грицкаше измеѓу.

Feniksgirl likes this.
  7. Miss_S

Miss_S Популарен член

Сокчиња скоро и да не сум давала. Беспотребно трупање со калории ми е, никаква потреба.
    Евентуално ако имала тврда столица па сок од слива и круша

@nikja , нема потреба од чекање до година за белка, освен ако немаш во фамилијата алергии.
    Мене кога носев документи за градинка на 8+ месеци лом ме направија оти немала белка пробано, таму давале јајце, така да по брза постапка воведовме.

Плус ќе ти олесни и за оброци да им даваш парчиња, палачинки, вафли, мафини итн.

Lady*Bug likes this.
  8. nikja

nikja Истакнат член

Ќе дадам деновиве како омлет
    Им прљвев вчера палачинки ама само со жолчка.Ќе им воведам само што сега мисе со некој осип и двајцата да помине иќе им дадам.Први деца и све паника ме фаќа и страв да не грешам,ама па нас како не растеле и неможе секогаш по книга са одиме.Мада едниот близнак ми пројави алергија за жолчка ама праев пауза па еве сега почнав пак по половинка да давам

9. Miss_S

Miss_S Популарен член

@nikja , во тој случај прво нека немаат никаков осип, па пробај.

Реално мислам кај сите ни е така со прво дете.
    Баш пред некој ден гледав слика, ќерка заспана со лажицата во уста на сред оброк.
    Пред 2 години, сигурно на тој ден нерви искинав оти гладно да заспие детето. Денес ми е смешно.
    Само како пример.

Фамилијарно, немаме ние никакви алергии на храна и не се потресував до толку што и кога да внесуваме, мислам по месеци, пак следев некој редослед ама и ептен се погоди и сезоната, да може свежо да си јаде.

nikja likes this.
  10. PoisonIvyFatale

PoisonIvyFatale Истакнат член

Не е поврзано, но да те прашам и ние моментално сме со осип, со што лекуваш? Дали ви е низ цело тело?

nikja likes this.
  11. nikja

nikja Истакнат член

Кај нас има алергии на храна,ама ќе ги следам цело време.Еве внук ми е алергичен на кикирики,лешници тоа неај боже да касне нешто што има во состав одма е со опструкции и директно на инекции

12. nikja

nikja Истакнат член

Ги носев и козле едниотми имаше вирус имаше температура и вчера мисе исипа ситно слично како вруќници ама ми кажаа дека од вирусот.Другиот покрупен осип имаше неколку точки наликува како да е сипаница ама ми кажаа и за него дека вирус е само неможат да потврдат кој.Ништо не ми кажаа да мачкам само течности,електролити што и сама давам

PoisonIvyFatale likes this.
  13. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Хелоу :D не ми се верува колку брзо, ама еве и до цврста храна стигнавме…
    Едната си јаде, гајле нема, и пасирано, и блендирано, и парчиња, сама се пушта да си држи и добро е… повеќе сака благи работи, зеленчуковите не ги сака баш, ама ќе ги пројаде…
    Ама затоа другата… душата ми ја вади… луѓе устата запечатена, ни трошка ни капка не сака да проба… сака корка/лепче да држи во рака, мљацка, ама толку… ајде си реков не сака пасирано, парчиња сака, уште подобро.. имам искуство со блв со првото дете, и ги сечев овошките како што треба, и давам сама, џабе… ги гмечи, ги фрла, еднаш пробува и се стресува цела како да се згрозува и толку. Повеќе нејќе ни да проба.
    гледам да е измеѓу два подои, да е погладна, да не е толку гладна… никако не ми успева. Единствено лепче со јогурт малку вчера касна..
    Инаку на доење се двете, но веќе ќе прават 7 месеци, треба оброк да се воведува, да пробаат се пошто и во градинка уште малку ќе одат…

Давајте ум што да правам и како да ми пројаде детево?

14. happygirl

happygirl Форумски идол

Од каква чашка почнавте да им давате вода на бебињата?

Малата е само на доење, досега шише не прифати кога и нуделе измолзено млеко.

15. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Да пробаш од некапечката на нук? Или клунче?

Туку им давате ли кашкавал? Обичен, во моментов имам на Бучен козјак. Не сум сигурна дали и давав на големата. Знам и правев како тава со компир, телешко и кашкавал ама не знам дали беше после годината.

happygirl likes this.
  16. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Со клунче земав од ДМ.
    Одлично ја прифати и многу сака да пие вода од чашкава.

happygirl likes this.
  17. happygirl

happygirl Форумски идол

Клунчето треба да биде меко или тврдо, како е подобро?

Големиот исто не пиеше вода од шише, ниту од клунче, директ од обична чашка почна ама многу малку вода, се додека не го одбив од доење.

18. dummy

dummy Истакнат член

Јас пробав неколку, со сите е истото она ќе повлече ама после најчесто плука. Највише знае да испие од хип чашката една зелена со тврдо клунче па од таа давам сега. Од систина ми ја дадоа мислам. Мада некогаш ни голтка не голтнува па и давам и со лажичка

happygirl likes this.
  19. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

После година, ради солта.

20. naturally

naturally Популарен член

Ни мојот не сака шише и ниту имам намера на 6 месеци да го учам кога има избор на секакви чашки.
    Ваква зедовме за почеток, меко е клунчето. Едвај неколку голтки пие, му давам и сам да си пие.

https://www.zegin.com.mk/mk/avent-s...ekapechka-sina-chasha-so-klun-6-meseci-200-ml

Сакам да го научам од цевка да пие имаме таква чашка, рано е на скоро 7 месеци?

happygirl likes this.