Без лушпа ја губи бојата, па претпоставувам губи и некои состојки што знам...и моите отсекогаш така го вареле, а не ми текнало да прашам зошто. Со лушпа кога е варено и кога го излупиш има убава црвена боја.
Мајки дали кивата е јак алерген? Сакам да дадам 13м ми е малово, но незнам како се дава, можам одма цела кива или мора да тестирам малку прво?
Јас дадов пред годинка,испасирав во комбинација со банана,превкусно е Сега и во соковник и цедам со јаболко
мене страв ми беше цела кива да дадам со четвртинка си почнав првиот ден, па вториот половина чисто само кива и немам дадено нз оти кисели ми беа некако...со помека и поблага можи да ја пробам.
Јак алерген е така да тестирај.Мојата на 16 месеци прв пат проба и јазикот жар и стана вриштеше многу.И возрасен кој не е алергичен може да добие од кива реакција на грлото или устата.
Тестенини од кога се даваат и домашен леб исто од кога се дава? И да прашам за свежо цеден сок од јаболо и морков од кога можам да дадам? И уште нешто глутенот е 8+ така? И што прво да дадам гриз или нешто друго? Данке цурици....
Сокот можеш одма Тестенини се од полни 10 (без јајца) Глутенот е 8 полни а со тоа и лебот Можеш гриз или овес па се останатато:јачмен,пченица,рж..
Dadov vcera nekolku lazici cista kiva blendirana, eve nisto nema dobro e. Znam deka i maloto na tetka edna samo sto ja doprelo kivata oteklo vo ustata, pa posle uplav imase od kivi ednas mi vika bev so dada vo ista soba i ona jadese kivi, moze nesto da mi bide? Mojov srekja do sega od nisto ne projavil alergija, ni jas na nisto ne sum bila kako mala alergicna, a mm pa na svasta alergicen i uste e alergicen na nekoi raboti
Ako e bez luspa se kje iskoci od nego, vodata kje stane skroz crvena. A so luspa malku pusta samo, pa najverojatno so luspa povekje od vitaminite se zadrzuvaat
Леќа од полни 9 Модар исто можеш од полни 9 Црвениот јас на 10 го воведов тој алерген е Краставица е 12 + бидејки е тешка за желудникот
Мајки имаме 6 ипол месеци ве молам кажете ми ред да воведам на хранење ? Дали од сабајле овошна каша, поручек зеленчук, или како немам појма а ќе треба уште месец дена и трет оброк ? Ве молам за совет.
Трет оброк се воведува околу 9 ти месец.Зошто брзаш толку мн.Вториот е околу 7 месец ако се земе во предвид дека со дохрана се почнува од полни пет
Па со зеленчук (некои видови) можеш и на пет да почнеш.Јас ти зборував за бројот на оброци.На седум месеци 3 оброка според мене се многу. Што би му дала на таа возраст за вечера на пример? Терај уште овие дена со еден оброк околу 12 можеш да го дадеш.Па од полни седум месо ке воведеш и тоа ке ти биде воедно и ручек(со зеленчук) Па од некаде осум и пол ,9 месеци ке воведеш вечера во вид на млечен производ,житарици и слично.
I jas mislam deka ne se spremni porano za tret. Jas pocnav pred nekoj den na 8 i pol i mn malku kolicinski jade. Moze trebase i da pocekam uste ama nekako gladna mi se gledase
ok sepak fala vi , mislev dali e ok ovosna kasa sabajle , a porucek zelencuk, ona ne deka ja jade cela no sepak i davam, sega nekoj den ke se pogodi da ne i dadam, a za nakaj osum ipol mislev so tret obrok neli mlecni raboti se posle osum taka da nemora jas cel obrok da i go davam, nakaj devet ke pocnam so cel tret obrok.