Хељда само еднаш со врела вода измиј ја за да ја исчистиш. Не се кисне. Ја цедиш, и можеш да ја запечеш во тавче боичка да фати, после тоа додавам вода сооднос 1:2, како оризот, да зоврие 5 минути, па поклопена да отстои 15 минути. Одлична е за комбинирање со банана.
@Feniksgirl Дали само семолината ја правиш со формула или сите житарки? Имам Аптамил неотворен па дали да го отворам сега кога јаде помалце.
Ништо не правам со АД, не мислам дека има потреба, секоја житарка можеш со вода. Со мајчино еднаш овес направив само, сега веќе ориз и правам сутлијаш со кокосово.
Мене ми е сулудо со вода да правам. Па и ние овес не јадеме со вода. Семолината само има ад во нејзе. Иначе се и правам со ад, не ми е својствено да и правам овес со вода, вака ем повкусно и понајадена е. @naturally
И јас правам со вода, и јадам овес со вода така што не дека е страшно Исто евентуално правам со овесно млеко, ама со АД не сум правела затоа што искрено и не ми се купува кога знам дека нема да го истрошам (а реално не е ефтино )
Не е ич страшно, правам и јас се со вода и овес и инстант каши мешам со вода па супер ги има прифатено, да се молзам за да ставам во каша не сум ни помислила а да купувам АД исто не ми беше а и не ми е во план На крај секој одлучува на кој начин ќе дава а најважно од се е бебе да јаде. Карфиол со што да искомбинирам а да е вкусно, за ручек
Алал да ти е како јадеш со вода. Па јас го трошам, сите каши со тоа и ги правам, и супер ги има прифатено. Повкусни се така, е сега не сака да пие ад, тоа е друго.
Затоа семолината и мене ми е вкусна . Јас веќе имам формула, секако ќе ја отворам да не и помине рокот штом го држи подолго сит мене ми одговара. Овес уште немам дадено, колку што се сеќавам 7+ беше ? Инаку и јас јадам овес со вода ама со протеин од ванила, инаку нема шанси
Па глутен да, од полни 7 можеш. Истроши си ја, можеш и со вода да правиш, ама јас секогаш со млеко и правам, секако како ќе избере бебето, така ќе правиш, како му е повкусно. Јас никогаш не сум се молзела за да ставам во доручек, немам ни намера тоа да го правам, затоа ад ставам.
Ориз, просо се безглутенски знам. Гризот е со глутен. Другите како беа, овесот е со глутен ? Хељда, киноа тие?
Пченица, јачмен, ‘рж, спелта се со глутен (отткука и пченичен гриз, ама пак пченкарниот е без, леб, тестенини итн.). Овесот природно е без ама најчесто може да содржи траги поради производството Пченкарни работи како семолина, палетна, пченкарен гриз немаат
Баш се мислев да воведам овес деновиве ама ме замисли сега. Ова со трагиве незначително е или ако случајно има јака алергија на глутен би изреагирала? Рано ни е за глутен 6+ сме. Патем колку ви јадат на оброк? Еднаш ќе се потрефи 100 да изеде па друг ден 70 едвај, да рачунам ли дека е оброк тоа? Не бара брзо да цица така ваљда и е ок. Ручек кога воведовте? Скоро месец ипол пробуваме вкусови а од последниве 2 недели имаме некој доручек (70 грама просек) па од денес можда избрзав ама и дадов ручек. Наредна недела сме на контрола ама тапкам во место со нови вкусови ако е само еден оброк и не ми се чекаше да прашувам. Денес сакав брокула да воведам па и дадов како ручек со ориз и сладок компир ок прифати. За доручек веќе имав план палента со крушка и кајсија и нејќев брокулата да ја мешам па да ми одбива. Полесно ми е зеленчук да и давам со ручек а овошје со доручек и да имаме некоја рутина. Ваљда не згрешив.
Ok e, Dorucekot da e ovosje a rucekot zelencuk. Barem za pocetok. Jas taka davam. Jas nesakajki imav dadeno gluten bez da razmislam pa nemav nikakva reakcija,i prodolziv. Od edna strana pedijatrite velat porano da se dadat alergenite a nekoi pa pokasno. Navistina neznam sto e popametno. Mene kako mi ide na umot taka pravam. Iskreno veke ne gledam koja namirnica e 8+ 9+ 10+ davam sto imam i sto e sezonako. Sekako osven med orevi kikiriki jagodi i slicno.
Глутен 7+ дадов. Ама со овој ум сега, многу порано би дала повеќе намирници. Ама на почетокот ептен си изгубен и исплашен, поготово со прво дете. И мене на 6+ ми јадеше околу 100гр. Некогаш и 70/80гр зависи, ама сепак си го сметав како оброк, дека после мирен беше 1.5/2ч до следно млеко. Така да, таман сте си според месецов. Ќе почне повеќе да ти јаде со тек на време. Ние сме 8+ и еве за ручек дадов каша на Хип со моцарела и шпагети, 220гр е кашава и цела ја снема. Ручек на 7+ воведов. Овошје наутро со житарка, ручекот со зеленчук и месо. Не грешиш ништо, малку е такво збунувачки на почетокот ама после ќе ти биде песна и нема ич да се стресираш хаха.
A dodavas nesto ovosje vo ovesot? I jas isto. Ovaa namirnica bila 9+ ova bilo 10+ Davam se. Ama bas se. I mashala si jade. Dupka bez dno. Nie sme 8+ i sega planiram vecera da vodvedam. Taa ke bide mlecna kao cokolino medolino za da go zasiti
Со синко почнав со вкусови на 5.5м, на 6м имаше веќе појадок - житарки со овошје, после 1м на 7м воведов и ручек - зеленчук со месо, и на 8м воведов вечера - млечна каша. Гледав да има растојание од 1м меѓу оброците. После веќе на 10м воведов и прва ужинка - само овошје, и на 11м втора ужинка. Тоа значеше дека останаа само 2 подои, насабајле и навечер пред спиење. Околу годината го укинав подојот насабајле, и до годинаипол го доев само еднаш пред спиење.