Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    589
    Допаѓања:
    886
    Јас и од алергените се плашам амс и од грчеви дека многу мака имаше малава до 3ипол месеци а и од ротата исто. Затоа и делумно ги пратам тие препораките за што од кој месец ама еве полека морам да и ги давам и потешките ствари за варање, како брокула па сакам и карфиол спанаќ блитва деновиве. За алергени се мислам од 7 да воведувам полека да не чекам премногу така ме советуваше и педијатарот од Систина, ќе видам матичната што ќе каже наредна недела. Битно бебе отвара уста и јаде па ќе тераме некако со страв малце.

2. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    2.174
    Допаѓања:
    4.236
    Женски како да одредам кога да поченеме со вкусови гледам некој на 5 некој на 6месеци. Педијатар да прашувам или има некој репер? Не планирам да ја пуштам во градинка до 15месеци барем

3. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.869
    Допаѓања:
    25.198
    Прати го бебето, дали главата си ја држи стабилно, дали посегнува и фаќа играчки и ги носи во уста, дали може да седи со потпора, дали покажува интерес кон храната што вие ја јадете...

Синко до 5.5м беше на ексклузивно доење и потоа почнав со вкусови. Веќе на 6м имаше појадок, јадеше по 100-120гр.

Сега со бебка исто планирам на 5.5м здравје да почнам со вкусови, по лажичка-две на почеток секако се дава по малку.

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  4. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    1.771
    Допаѓања:
    4.673
    Мене педијатар ми рече до 6 само мајчино млеко, ама и моја желба беше 6 месеци ексклузивно доење. Точно на денот кога правеше 6 почнавме, не дека нешто менува малце порано едноставно добро напредуваше од доењето и мојата желба си ја испочитував.

На Noemi, Baby warrior, Autumn Love и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.594
    Допаѓања:
    35.314
    Јас одбрав некоја си средина, на полни 5 месеци почнав.
    Можеш да прашаш педијатар што ќе те советува ама најдобро прати си го детето како што ти рече членката.
    Гледај барем да можи убаво да си го држи главчето и да седи со потпора. Мене во почетокот ми седеше во хранилка на 60 степени.

На Baby warrior и happygirl им се допаѓа ова.
  6. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    2.174
    Допаѓања:
    4.236
    Најискрено уморна сум од станување навечер за доење читам дека кога се воведува прв оброк веќе се заситува повеќе и спојат без толку мн будења. Мојава навечер станува на два сати сега во 4ти скок … од искуство ви намалија подои откако воведовте доручек или нема врска?

7. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    948
    Допаѓања:
    1.473
    Еве @Dodo1 ќе ти каже :rofl: Шала на страна повеќе е дека нема врска, ако на секое станување ја доиш шансите се дека повеќе станува затоа што не знае како на др начин да презаспие. Мојата с
    Јас алергени давам уште од сам старт така да не сум ти репер. Терам блв и давам се и сешто како ќе ми дојде (само мед не давам) и не сме имале некој значителн проблем. Еве на пример на 8 дадов спанаќ и приметив дека и направи малку проблем со какање така што ќе ставам помалце. Ама сум дала грав и брокула и немала проблем, така што тоа не е баш така дека ако на 9 дадеш брокула нема да има проблем зошто има 9 месеци :)

Ако ти е страв за овесот во ДМ има без глутенски. (ама пак содржи траги од јаткасти плодови :D) оВес без траги од нешто не најдов ама не е страшно се додека бебето нема предиспозиции за алергија.

На dummy му/ѝ се допаѓа ова.
  8. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    948
    Допаѓања:
    1.473
    Еве @Dodo1 ќе ти каже :rofl: Шала на страна повеќе е дека нема врска, ако на секое станување ја доиш шансите се дека повеќе станува затоа што не знае како на др начин да презаспие. Мојата во 4 скок почна да станува од 1 до 7 сабајле на два саати, и секако најлесно ми беше да и дадам цице. Бевме почнати со храна и не престана да станува се додека не ме фати инат и престанав да и давам да цица сите пати (оставив само еден подој) и ја заспивав со нишкање. Еве денес со 3 оброка станува тој еден пат, кај и да е и тој ќе треба да го тргнам ама сигурно ќе морам пак со нишкање :)

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    1.806
    Допаѓања:
    2.566
    Сестро, кај мене зголеми подои хахахах. Значи ние од 4ти скок не се оправивме, ама тоа не значи дека и вие ќе бидете така. Имам една другарка и викам леле жено ќе паднам негде од неспиење, и ми вика не се паѓа толку лесно уживај :D Така да јас да ти кажам дека ќе помине не ти кажувам, зашто секое бебе е различно. Еве на Феникс и се врати да спие цела ноќ после 5ти скок мислам, а мојава се заглави во регресија. :devil: Има 3 количински и калорични оброци, пак се буди.. Мислам дека имам најголем неспијач на свет

На Noemi, MariaBouli, Baby warrior и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    589
    Допаѓања:
    886
    Не си единствена ако ти е утеха Ние од трет скок така и еве на саат два станува едино првиот сон некогаш и е подолг. Најјакото е што пред да почне со тој скок преспа 2 целосни вечери…

На Dodo1 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    1.806
    Допаѓања:
    2.566
    Мојава спиеше по цела ноќ добри 2 месеци, значи пренаспана бев, не знаев што со себе. И наеднаш опппп

12. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    589
    Допаѓања:
    886
    Баш кога почна да си викаш лелее па не било тешко со бебе наспана сум :rofl:мојава стануваше по еднаш два пати не беше страшнп ама ова сега хаос, почнав да заспивам со цицката извадена откриена цела мислев нема шанси така да спијам хах

На MariaBouli и Dodo1 им се допаѓа ова.
  13. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    589
    Допаѓања:
    886
    А кога и ги менуваше тие станувања место со доење да се со нишкање, колку време стенуваше пак да ја нишкаш? Ќе поцркам со денови ако треба да ја нишкам така ноќе. Еднаш морав деновиве нејќеше ни со цице па мислев ќе паднам нишкајќи ја од што ми се спиеше

14. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    1.771
    Допаѓања:
    4.673
    Јас таква сум од кога е роден и што е најстрашно ниту се трудам нешто да променам. Прифатив неспиење и се трудам да издржам до година да го дојам и после раат:D.

На Baby warrior и dummy им се допаѓа ова.
  15. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    2.174
    Допаѓања:
    4.236
    Ја пробав во овие 4месеци еднаш да ја занишкам кога ми се размрда и се испоразбуди цела со плачење со викање со све… сега си вадам цице да не прајме циркузи ама сум жива ненаспана пошто ја дигам во рака да цица зошто ми повраќа лежечки

16. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    8.112
    Допаѓања:
    13.289
    Пробај со цуцла, уште ти е рано за некој тренинг, сега во најјак скок сте, па после 5ти, исто ко овој. Нека помине 5ти и почни некој тренинг.

На Baby warrior и MariaBouli им се допаѓа ова.
  17. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    948
    Допаѓања:
    1.473
    Не памтам веќе точно (не сака мозокот да ми памти :rofl:) ама беа сигурно 4-5 ноќи едно по друго каде што се нишкавме и со саати (знам една вечер бевме 4 саати будни), со тоа што ти викам јас кога приметував дека нема шанси убаво да ја презаспијам си одев во дневна си седнував на клацкалка се лулав, ама пак темно и тивко беше за да знае дека е време за спиење да не си мисли дека сме станале да си играме, а во најтешките вечери ја предавав на мм. После тоа така чат пат некоја вечер знаеше пак да се разбуди ама само ќе ја земев во раце и заспиваше за 5 мин и за некое време престана да станува. Со тоа што јас не верувам дека ќе ја навикнеш и готово никогаш повеќе нема да стане, еве синоќа ми се разбуди зошто малку погласно ја свртев страницата од книгата :D ама зошто знае дека ноќе не се презаспиваме со нишкање и плус дека нели успевам и ноќно да ја заспијам легната на кревет, само ја погалив по грб, се напикав во неа (сака да сум блиску кога ќе се разбуди) и си продолжи

На Baby warrior и dummy им се допаѓа ова.
  18. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    1.771
    Допаѓања:
    4.673
    На кутиите од Хип со житарки пишува да се додаде масло од репка, тоа ме натера да истражам за маслово и гледам доста бенефити. Дали некоја мајка дава?

19. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.869
    Допаѓања:
    10.837
    Хип имаат нивно па затоа го пишуваат :D За омега 3 ми го препорача педијатар, да не давам од бејбитол туку преку храна. Од ДМ земав ама немам ставено во житарка, во солените јадења ставам или тоа или маслиново.

На naturally му/ѝ се допаѓа ова.
  20. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    1.771
    Допаѓања:
    4.673
    Стави слика од тоа од Дм, јас само во Белина најдов. Ете од Хип не сум го видела никаде:^).