Јас и од алергените се плашам амс и од грчеви дека многу мака имаше малава до 3ипол месеци а и од ротата исто. Затоа и делумно ги пратам тие препораките за што од кој месец ама еве полека морам да и ги давам и потешките ствари за варање, како брокула па сакам и карфиол спанаќ блитва деновиве. За алергени се мислам од 7 да воведувам полека да не чекам премногу така ме советуваше и педијатарот од Систина, ќе видам матичната што ќе каже наредна недела. Битно бебе отвара уста и јаде па ќе тераме некако со страв малце.
Женски како да одредам кога да поченеме со вкусови гледам некој на 5 некој на 6месеци. Педијатар да прашувам или има некој репер? Не планирам да ја пуштам во градинка до 15месеци барем
Прати го бебето, дали главата си ја држи стабилно, дали посегнува и фаќа играчки и ги носи во уста, дали може да седи со потпора, дали покажува интерес кон храната што вие ја јадете... Синко до 5.5м беше на ексклузивно доење и потоа почнав со вкусови. Веќе на 6м имаше појадок, јадеше по 100-120гр. Сега со бебка исто планирам на 5.5м здравје да почнам со вкусови, по лажичка-две на почеток секако се дава по малку.
Мене педијатар ми рече до 6 само мајчино млеко, ама и моја желба беше 6 месеци ексклузивно доење. Точно на денот кога правеше 6 почнавме, не дека нешто менува малце порано едноставно добро напредуваше од доењето и мојата желба си ја испочитував.
Јас одбрав некоја си средина, на полни 5 месеци почнав. Можеш да прашаш педијатар што ќе те советува ама најдобро прати си го детето како што ти рече членката. Гледај барем да можи убаво да си го држи главчето и да седи со потпора. Мене во почетокот ми седеше во хранилка на 60 степени.
Најискрено уморна сум од станување навечер за доење читам дека кога се воведува прв оброк веќе се заситува повеќе и спојат без толку мн будења. Мојава навечер станува на два сати сега во 4ти скок … од искуство ви намалија подои откако воведовте доручек или нема врска?
Еве @Dodo1 ќе ти каже Шала на страна повеќе е дека нема врска, ако на секое станување ја доиш шансите се дека повеќе станува затоа што не знае како на др начин да презаспие. Мојата с Јас алергени давам уште од сам старт така да не сум ти репер. Терам блв и давам се и сешто како ќе ми дојде (само мед не давам) и не сме имале некој значителн проблем. Еве на пример на 8 дадов спанаќ и приметив дека и направи малку проблем со какање така што ќе ставам помалце. Ама сум дала грав и брокула и немала проблем, така што тоа не е баш така дека ако на 9 дадеш брокула нема да има проблем зошто има 9 месеци Ако ти е страв за овесот во ДМ има без глутенски. (ама пак содржи траги од јаткасти плодови ) оВес без траги од нешто не најдов ама не е страшно се додека бебето нема предиспозиции за алергија.
Еве @Dodo1 ќе ти каже Шала на страна повеќе е дека нема врска, ако на секое станување ја доиш шансите се дека повеќе станува затоа што не знае како на др начин да презаспие. Мојата во 4 скок почна да станува од 1 до 7 сабајле на два саати, и секако најлесно ми беше да и дадам цице. Бевме почнати со храна и не престана да станува се додека не ме фати инат и престанав да и давам да цица сите пати (оставив само еден подој) и ја заспивав со нишкање. Еве денес со 3 оброка станува тој еден пат, кај и да е и тој ќе треба да го тргнам ама сигурно ќе морам пак со нишкање
Сестро, кај мене зголеми подои хахахах. Значи ние од 4ти скок не се оправивме, ама тоа не значи дека и вие ќе бидете така. Имам една другарка и викам леле жено ќе паднам негде од неспиење, и ми вика не се паѓа толку лесно уживај Така да јас да ти кажам дека ќе помине не ти кажувам, зашто секое бебе е различно. Еве на Феникс и се врати да спие цела ноќ после 5ти скок мислам, а мојава се заглави во регресија. Има 3 количински и калорични оброци, пак се буди.. Мислам дека имам најголем неспијач на свет
Не си единствена ако ти е утеха Ние од трет скок така и еве на саат два станува едино првиот сон некогаш и е подолг. Најјакото е што пред да почне со тој скок преспа 2 целосни вечери…
Мојава спиеше по цела ноќ добри 2 месеци, значи пренаспана бев, не знаев што со себе. И наеднаш опппп
Баш кога почна да си викаш лелее па не било тешко со бебе наспана сум мојава стануваше по еднаш два пати не беше страшнп ама ова сега хаос, почнав да заспивам со цицката извадена откриена цела мислев нема шанси така да спијам хах
А кога и ги менуваше тие станувања место со доење да се со нишкање, колку време стенуваше пак да ја нишкаш? Ќе поцркам со денови ако треба да ја нишкам така ноќе. Еднаш морав деновиве нејќеше ни со цице па мислев ќе паднам нишкајќи ја од што ми се спиеше
Јас таква сум од кога е роден и што е најстрашно ниту се трудам нешто да променам. Прифатив неспиење и се трудам да издржам до година да го дојам и после раат.
Ја пробав во овие 4месеци еднаш да ја занишкам кога ми се размрда и се испоразбуди цела со плачење со викање со све… сега си вадам цице да не прајме циркузи ама сум жива ненаспана пошто ја дигам во рака да цица зошто ми повраќа лежечки
Пробај со цуцла, уште ти е рано за некој тренинг, сега во најјак скок сте, па после 5ти, исто ко овој. Нека помине 5ти и почни некој тренинг.
Не памтам веќе точно (не сака мозокот да ми памти ) ама беа сигурно 4-5 ноќи едно по друго каде што се нишкавме и со саати (знам една вечер бевме 4 саати будни), со тоа што ти викам јас кога приметував дека нема шанси убаво да ја презаспијам си одев во дневна си седнував на клацкалка се лулав, ама пак темно и тивко беше за да знае дека е време за спиење да не си мисли дека сме станале да си играме, а во најтешките вечери ја предавав на мм. После тоа така чат пат некоја вечер знаеше пак да се разбуди ама само ќе ја земев во раце и заспиваше за 5 мин и за некое време престана да станува. Со тоа што јас не верувам дека ќе ја навикнеш и готово никогаш повеќе нема да стане, еве синоќа ми се разбуди зошто малку погласно ја свртев страницата од книгата ама зошто знае дека ноќе не се презаспиваме со нишкање и плус дека нели успевам и ноќно да ја заспијам легната на кревет, само ја погалив по грб, се напикав во неа (сака да сум блиску кога ќе се разбуди) и си продолжи
На кутиите од Хип со житарки пишува да се додаде масло од репка, тоа ме натера да истражам за маслово и гледам доста бенефити. Дали некоја мајка дава?
Хип имаат нивно па затоа го пишуваат За омега 3 ми го препорача педијатар, да не давам од бејбитол туку преку храна. Од ДМ земав ама немам ставено во житарка, во солените јадења ставам или тоа или маслиново.