Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. arwen93

arwen93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    595
    Допаѓања:
    798
    Зошто авокадо покасно? Или дека се водиш по тоа која храна расте на наше поднебје? Јас и дадов сега откако го воведов овошјето и зеленчукот. Многу го сака и баш заситува, здрави масти. И супер е за комбинирање. Со банана, пашканат…

На Baby warrior и Ladyme им се допаѓа ова.
  2. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.974
    Допаѓања:
    2.793
    Да

3. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    2.247
    Допаѓања:
    4.378
    Вероватно на сите ни е најголем страв тоа со парченцата храна и давење… а и малечки се на 6месеци за парчиња секако, ова што промовираат blw со парчиња месо како гризаат на 7месеци ми е одбивно скроз. И јас за еден месец ќе си почнам класично со блендирано, а и што ми е работа освен кога ќе јаде јас да ја хранам … има време понатака ќе јаде и сама и купив и такви лажичиња ама ќе ја следам кога ќе покаже интерес сама да фаќа и да проценам дека е спремна.
    Сега баш видов на Штрк.мк ќе прават обука за справување со кризни ситуации, давење, температури, крварење, алергиски реакции итн и баш мислам дека е корисно за да знаеме како да изреагираме во дадена ситуација и да не паничиме :?:

На Ladyme му/ѝ се допаѓа ова.
  4. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    626
    Допаѓања:
    920
    Исто и јас многу рано дадов авокадо, и ние дома јадеме често па и бебе многу го засака топ е за комбинации

На arwen93 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    8.200
    Допаѓања:
    13.454
    Тоа е гаг рефлекс, нормално е да и прави така кога пробува различна текстура. Давај почесто и ќе ја навикне.

6. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    8.200
    Допаѓања:
    13.454
    Дај прати линк, да видам тоа со алергиска реакција.:D

7. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.351
    Допаѓања:
    4.882
    Па да некако на крај ќе оставам, не го користам и јас нешто многу во исхрана. Да видам како ќе и го дадам.

На arwen93 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.351
    Допаѓања:
    4.882
    Да пробав кајсијата беше киселка чудна, може и затоа а бананава ваљда лигава. Од кашичка беше бананата комбинација со нешто све блендирано немаше парче ама кој ја знае. Абе све јаде не прави проблем освен што тешко вари очигледно бљуцка и џдрига цел ден.

9. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.018
    Допаѓања:
    1.599
    Е зошто баш одбивно? :D

10. An43

An43 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    188
    Допаѓања:
    208
    Мене ми рекоја 7 дена

На Marijanche33 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    8.200
    Допаѓања:
    13.454
    Бљуцка од млекото, треба веќе да и кратиш подој. Премногу и е изгледа.

12. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.351
    Допаѓања:
    4.882
    Почна да остава од млекото по 30-40 мл не испиено. Ако тргне не ја форсирам. Пример пиела во 8 после спие станува одприлика сат ипол од млекото ја давам кашта и после неа кога ќе заспие па станува и доаѓа следно млеко на 5 ипол часа од првото. И губи више едно млеко цело. И од другиве по 30-40 мл остава и баш намали на млеко сама некако. Од помала имаше проблем со рефлуксот дали нешто и остана проблем незнам ќе видиме кога ќе бидеме на цврста храна и ќе намалиме скроз млеко како ќе биде.

13. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.621
    Допаѓања:
    35.356
    Мајки на бебуши што ви се на ад, па и на доење што сте нема врска, по колку млеко/подои имаат денски и плус оброци?
    Ние имаме 3 оброци, некогаш сака и ужина, некогаш не, преку ден пие по 3 пати млеко, 120-150мл зависи.
    Прашањето ми е дали треба уште да му се кратат млеката или таман се 3?

14. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.018
    Допаѓања:
    1.599
    Исто имаме, а цицаме по 4-5 пати така што јас мислам супер сте :)

15. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    2.247
    Допаѓања:
    4.378
    Дека се расчитав инеазгледав све живо за блв сега ми искачаат некои видеа кај што бебе што одвај седи искривено цело тегне копан цел … малце мислам дека се поминати границите. За блв си има правила како се служи нели ссекоја намирница не е куче па да му фрлиш на послужавник па само да глода се и сешто ;(

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.479
    Допаѓања:
    5.151
    За 3 дена бебе полни 6 месеци.
    Со вкусови почнавме пред скоро месец.
    Јаде отприлика 80-100 гр.
    Прашањето ми е: да воведам веќе доручек со житарка и да тргнам едно млеко (на ад е целосно)?
    И од кога да почнам со втор оброк односно ручек? И дали веќе во постојаниот доручек да и воведувам нови намирници како за ручек (зеленчук, месо) или од полни 6 мес да и давам по 2 пати на ден? Не ми е баш јасна транзицијава (воведен доручек, ручек)некој што набрзо се занимавал со ова да ми подобјасни :)
    И со кое месо прво се почнуваше? Мислам со полни 7 беше ако не се лажам?

17. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    626
    Допаѓања:
    920
    Јас на 6ипол почнав со ручек баш ради тоа што ми беше комплицирано воведување зеленчук овошје и месо а во еден оброк се тоа хаос. Чим јаде околу мин 80г јас си го рачунам тоа како оброк, педијатарот ми рече да не се замарам толку за количина, битно е само да е нутритивен така да не знам зашто се мислиш да воведеш житарка за цел оброк доручек да имаш. Мислам можеш веднаш тоа и по неколку дена можеш и ручек по малце, таман за новите вкусови зеленчук полесно да ги даваш. Јас на 6ипол почнав со месо по препорака од педијатарот баш во истото време со воведувањето на ручекот и сега комбинирам нови намирници на начин ако е житарка или овошје со доручек, ако е месо или зеленчук со ручек ама секако нели не во ист ден нова намирница на доручек и ручек. Месо прво дадов телешко па пилешко. Сега планирам и мисиркино, но во секој случај најчесто телешко давам така ми рече педијатарот

18. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    626
    Допаѓања:
    920
    Мојава авокадото со крушка или банана го сака многу и било која житарка

На arwen93 и Ladyme им се допаѓа ова.
  19. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    626
    Допаѓања:
    920
    Може некој да ми објасни што е форава со ноќни каши? Разбирам за тие што се со млеко бисквити и овошје дека за вечера ајде повеќе би ги држеле сити ама еве гледам има некои зеленчукови што се декларирани како ноќни? Пример има на babybio една од пашканат боранија и ориз, би можела ли како за ручек да ја дадам баш некако ми има смисла како за ручек или грешам нешто? Ваљда дека и зеленчук скробен и житарка ?

Последна измена: 28 октомври 2025 во 10:44
  20. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    2.036
    Допаѓања:
    1.609
    можеш не се мисли толку