Зошто авокадо покасно? Или дека се водиш по тоа која храна расте на наше поднебје? Јас и дадов сега откако го воведов овошјето и зеленчукот. Многу го сака и баш заситува, здрави масти. И супер е за комбинирање. Со банана, пашканат…
Вероватно на сите ни е најголем страв тоа со парченцата храна и давење… а и малечки се на 6месеци за парчиња секако, ова што промовираат blw со парчиња месо како гризаат на 7месеци ми е одбивно скроз. И јас за еден месец ќе си почнам класично со блендирано, а и што ми е работа освен кога ќе јаде јас да ја хранам … има време понатака ќе јаде и сама и купив и такви лажичиња ама ќе ја следам кога ќе покаже интерес сама да фаќа и да проценам дека е спремна. Сега баш видов на Штрк.мк ќе прават обука за справување со кризни ситуации, давење, температури, крварење, алергиски реакции итн и баш мислам дека е корисно за да знаеме како да изреагираме во дадена ситуација и да не паничиме
Исто и јас многу рано дадов авокадо, и ние дома јадеме често па и бебе многу го засака топ е за комбинации
Тоа е гаг рефлекс, нормално е да и прави така кога пробува различна текстура. Давај почесто и ќе ја навикне.
Па да некако на крај ќе оставам, не го користам и јас нешто многу во исхрана. Да видам како ќе и го дадам.
Да пробав кајсијата беше киселка чудна, може и затоа а бананава ваљда лигава. Од кашичка беше бананата комбинација со нешто све блендирано немаше парче ама кој ја знае. Абе све јаде не прави проблем освен што тешко вари очигледно бљуцка и џдрига цел ден.
Почна да остава од млекото по 30-40 мл не испиено. Ако тргне не ја форсирам. Пример пиела во 8 после спие станува одприлика сат ипол од млекото ја давам кашта и после неа кога ќе заспие па станува и доаѓа следно млеко на 5 ипол часа од првото. И губи више едно млеко цело. И од другиве по 30-40 мл остава и баш намали на млеко сама некако. Од помала имаше проблем со рефлуксот дали нешто и остана проблем незнам ќе видиме кога ќе бидеме на цврста храна и ќе намалиме скроз млеко како ќе биде.
Мајки на бебуши што ви се на ад, па и на доење што сте нема врска, по колку млеко/подои имаат денски и плус оброци? Ние имаме 3 оброци, некогаш сака и ужина, некогаш не, преку ден пие по 3 пати млеко, 120-150мл зависи. Прашањето ми е дали треба уште да му се кратат млеката или таман се 3?
Дека се расчитав инеазгледав све живо за блв сега ми искачаат некои видеа кај што бебе што одвај седи искривено цело тегне копан цел … малце мислам дека се поминати границите. За блв си има правила како се служи нели ссекоја намирница не е куче па да му фрлиш на послужавник па само да глода се и сешто
За 3 дена бебе полни 6 месеци. Со вкусови почнавме пред скоро месец. Јаде отприлика 80-100 гр. Прашањето ми е: да воведам веќе доручек со житарка и да тргнам едно млеко (на ад е целосно)? И од кога да почнам со втор оброк односно ручек? И дали веќе во постојаниот доручек да и воведувам нови намирници како за ручек (зеленчук, месо) или од полни 6 мес да и давам по 2 пати на ден? Не ми е баш јасна транзицијава (воведен доручек, ручек)некој што набрзо се занимавал со ова да ми подобјасни И со кое месо прво се почнуваше? Мислам со полни 7 беше ако не се лажам?
Јас на 6ипол почнав со ручек баш ради тоа што ми беше комплицирано воведување зеленчук овошје и месо а во еден оброк се тоа хаос. Чим јаде околу мин 80г јас си го рачунам тоа како оброк, педијатарот ми рече да не се замарам толку за количина, битно е само да е нутритивен така да не знам зашто се мислиш да воведеш житарка за цел оброк доручек да имаш. Мислам можеш веднаш тоа и по неколку дена можеш и ручек по малце, таман за новите вкусови зеленчук полесно да ги даваш. Јас на 6ипол почнав со месо по препорака од педијатарот баш во истото време со воведувањето на ручекот и сега комбинирам нови намирници на начин ако е житарка или овошје со доручек, ако е месо или зеленчук со ручек ама секако нели не во ист ден нова намирница на доручек и ручек. Месо прво дадов телешко па пилешко. Сега планирам и мисиркино, но во секој случај најчесто телешко давам така ми рече педијатарот
Може некој да ми објасни што е форава со ноќни каши? Разбирам за тие што се со млеко бисквити и овошје дека за вечера ајде повеќе би ги држеле сити ама еве гледам има некои зеленчукови што се декларирани како ноќни? Пример има на babybio една од пашканат боранија и ориз, би можела ли како за ручек да ја дадам баш некако ми има смисла како за ручек или грешам нешто? Ваљда дека и зеленчук скробен и житарка ?