Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. Ladyme

Ladyme Популарен член

Здраво ајде еден совет амарант имам експандиран. Колку лажички да ставам на овошно кашиче. Незнам колку згуснува.
    И некоја опција за нешто да ја држи повеќе како да искомбинирам со него.

2. Noemi

Noemi Популарен член

@thinkerbell од Леска банкротирам, маж ми кога зема пратка паѓа во шок од цената, еднаш земал си мачка од бадем и малина како линолада да јаде, викам тие се артизан намази полека :rofl:
    Да не си дала случајно од путерот од семки од тиква? Се мислам да го земам.

thinkerbell likes this.
  3. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

И маж ми исто. Сега земав од тој крцкавиот лкм и сирот зема теглата ја гледа, зема лажичето го збрца и мртов озбилен ма нек си ебе векот, еднаш се живее и го стегна пола тегличе. Големава ми бараше за денес сендвич за во школо со лкм. Инаку немам нарачано од тој од семки од тиква, не можам да постигнам :) Последно од тие медените џандуји земав и од лешници мазен и крцкав. Врвови.

MariaBouli likes this.
  4. naturally

naturally Популарен член

Јас конечно му ја открив цаката како да испадне таман и НЕ го јадеше! :devil:
    2 полни лажици амарант, па додадов 3 лажици топла вода, оставив некое време па уште 1-2 лажици пак вода и на крај додадов повеќе од пола тегличе каша од кајсија.
    Следно ќе пробам со грчки јогурт.
    Туку, само мене ми има чуден мирис амарантот? Како на запечено:doh:

5. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Затоа што процентуално секој може на свашта да покаже алергиска реакција. Како што ти пиша Ноеми, работата е што со најчестите алергени имаат и најлоши симптоми, другите во многу ретки случаеви има полоши симптоми. Ако гледаме така тогаш треба од се да се плашиме реално, ама не е за тоа работата:)

Не мора да значи, може само да било чувствителност од киселините во јагодата, особено ако било само осип без повраќање, дијареа и сл. Ама можеш да си внимателна и да ја воведуваш полека и во мали количини:)

Глутенот со лепче, секако што се вика и ич не изеде зошто и беше нова храна :) кикирики имам воведено до сега преку путер, разредено со вода се дава зошто се лепливи. А индиски ореви ставам во песто. Други јатки засега немам дадено зошто не сум смислила како (не ми се купува путери од сите нема кој да ги јаде :rofl:). Сусам прво наросив во пестото, а после дадов таан.

И мирис и вкус, сабајле 100 овошки додадов за да го изеде, прв пат ми одби храна со неотварање уста. А само јас сум смотана во ладна вода го ставам, има тоа врска? :D

dummy and naturally like this.
  6. naturally

naturally Популарен член

Не знам дали има врска водата, мислам не битно е да не е сув туку убаво натопен плус за подобро да се свари.

7. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Ама експандираниот нели не мора да се вари? :D

8. dummy

dummy Истакнат член

Јас не го киснам само го оставам да отстои во овошјето едно пола саат дур си игра она до времето за доручек, некој имаше пишано директ во грчки јогурт го става па си реков ваљда ок е вака амаа сум нашла низ гомцата зрнца така да ваљда е попаметно прво во вода хах. Од овошната каша е така омекнат ама не нешто разлигавен нз каков е од водата, цела ли ја упива?

@Ladyme знам пиша не даваш авокадо ама јас со авокадо и крушка сум и го дала неколку пати и ја држи сита исто и со банана и плус било што друго: јаболко, слива, праска мислам и со манго еднаш и дадов ама секогаш со банана или авокадо за да ја засити

Ladyme likes this.
  9. naturally

naturally Популарен член

@MariaBouli Да, не треба да се вари мислев на варење во стомачето:D.
    @dummy Цела пелена беше со топчиња од амарант, ќе пробам уште со грчки ако не бива и така ќе оди во историјата.

MariaBouli likes this.
  10. dummy

dummy Истакнат член

Хмм значи нема врска водата, ваљда потешко се вари во мешето само. Првите 2-3 пати и кај неа имаше така со топчиња ама вчера исто и дадов и немаше баш нормално се искака и вчера и денес

naturally likes this.
  11. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се разбравме со варењево хахахах Не сум заприметила топчиња искрено, ама некогаш и не го анализирам мн гомцето гледам да го завиткам да не го мирисам :rofl: Досега првиот пат го варев зошто не сфатив дека е експандиран, а следните патеви само сум го ставала во вода и тоа 5-10 мин во ладна вода и тоа многу не сум мерела колку зошто после го цадам :)

Ladyme and naturally like this.
  12. Ladyme

Ladyme Популарен член

Хаха ве немаше па истурив каша 120г од ананас, кајсија, праска и јаболко и стаев една лажица полна супена и мешав ни вода ни ништо. И го стаев пред мене ја чекав да стане бебушка. Брцнав пробав убаво тоа не се осеќа омекнало. И дадов едно фациче чудно направи и оп оп го изеде идам со лажицата повисоко ја гледа отвара уста и пикам нема време да го мисли го голта хахаха. Цела каша ја смазни и еве ја тера втора дремка. Решив да скратам дремка па нека ми е со среќа сега, мора да намалиме, дека и настината и све кашла навечер ми се буди и уморна и преку ден дремките ги крати до 20 мин стигна вчера и сега реков мора акција. Еве ја првата и беше сат ипол со презаспивање сега ќе видиме.

MariaBouli likes this.
  13. happygirl

happygirl Форумски идол

Чекајте малку другарки, и јас ве сфатив дека експандираниот амарант не се вари, туку само се кисне. Сега викате дека и тој треба да се вари во вода?

14. dummy

dummy Истакнат член

Не не баш сите пишавме дека киснеме само со тоа што некои во вода а некои како мене директ во каша да омекне

naturally, MariaBouli and Ladyme like this.
  15. Anifani

Anifani Истакнат член

Мајки ајде совет ќе ве замолам за да воведам млечни производи сакам,денес точно 7 м.правиме
    Со што е најдобро да се почне од млечни и од кои? Дали може грчки јогурт?

16. pamelche

pamelche Форумски идол

Грчки јогурт, несолена урда, моцарела

Anifani likes this.
  17. naturally

naturally Популарен член

Со урда почнав и грчки јогурт kpi kpi 10% масленост, можеш во палента пример.

Anifani likes this.
  18. angel4444

angel4444 Популарен член

Грчки, кисело млеко, обичен јогурт, урда..понатака крем сир исто може, кашкавалче..

Anifani likes this.
  19. Anifani

Anifani Истакнат член

Ти благодарам :f: а на пр кисело млеко кое? Со поголема масленост да се така? И ме интересира дали ако дадам кисело млеко 3 дена како за се до сега ,треба така и за јогурт посебно,за урда и др млечни или не?

angel4444 likes this.
  20. Anifani

Anifani Истакнат член

Ти благодарам :f:

naturally likes this.