Site doktoru razlicno kazuvaat da ti se pomati glavata. Ama vo sekoj slucaj meso e od 8. Jas poc av malku pred 8 samo vodata kade sto se varo mespto so zelencukot pa posle 8 meso. Samo telesko sum dala do sega nemozam da najdam domasno pilesko i misirkino shube mi e od market. Inaku drugoto gore dole isto kako sto pisa Joy i Natasa
Lele mozno li e od ovesni i pcenicni snegulki sinko da kaka potvrdo i da se maci ? Ne mi tekna deka moze da e od toa, a bas sea razmisluvam deka prosla nedela vo sekoja ovosna, sekoj den mu stavav A za cveklo i jas prasuvav uste mi stoi vo frizider neznam so sto se dava ? Znam samo deka se vari so luspa, a kolku vreme neam pojma Ne jadan toa i neznam. A i za leka ist problem i toa nejadam , a kupiv za sinko crvena i so sto da ja kombiniram? Kolku da ja varam ?
И јас и реков дека е рано дека покасно се дава од табели што имам некој за исхрана, од 10 мес. Дека е жолчка и она ми вика ние докторите за што сме учеле демек се од тој интернет читате сите млади мајки се правите многу паметни, и лом ме направи. Јас и викам вие докторите пошо сте многу учени сите различно кажувате... и така да нема даи давам сеа..ке почекам
Овесот содржи глутен но тој глутен е различен од оној во пшеницата, јачменот и ржта. На глутенот во овесот не реагираат лошо ни повеќето луѓе болни од целијакија. Така да вистинскиот тест за глутен ќе биде кога ќе дадеш пшеничен гриз или леб. Надување на стомакот, пролив се најлошите реакции.
Па и стекот е пилешко месо и по мене најдобро. Ако е од биолошки одгледувани пилиња или како што сакате вие во МК да кажете домашно зошто не. Пилешкото месо главно се избегнува поради тоа што е клукано со хормони, тоа во случајот на био одгледано не е проблем секако. На крај на краиштата и кравите ги пукаат со хормон за раст и тој директно оди во млекото што телињата го цицаат па никој за тоа не крева паника зошто потешко се приметува од ефектот на хормоните во пилешкото месо. Ако е домашно или био веројатно е и полесно за варење пилешкото од телешкото.
Некои порано препорачуваат, некои покасно. Демек железото од месото најлесно се апсорбирало,затоа некои советуваат порано да се воведе. Сепак ти си одлучуваш што е најдобро за твоето дете.
На син ми пилешкото месо(домашно) поспоро му го обработува желудникот на пример. Ако немам домашно,воопшто не давам пилешко месо. Телешкото далеку подобро ми го прифаќа.
Мисиркино месо од кога се дава и какво давате? Дали и тоа треба да е домашно Кое е подобро пилешко или мисиркино?
Јас мислев коментарот ти се однесува на погрешниот став што многу го имаат дека телешкото месо содржи повеќе железо од пилешкото и на хормоните. Во МК педијатарот на мојата ќерка која инаку е одлична и многу ја почитувам ме советуваше да давам 3 пати неделно телешко а само еднаш пилешко од горните 2 причини. Проверував потоа по нет и видов дека да говедското месо содржи дупло повеќе железо од пилешкото но и од телешкото. Така да во однос на железото е скоро исто дали даваш пилешко или телешко. Во однос на варењето подобро и полесно се вари пилешкото. И мастите во пилешкото се поздрави од оние во телешкото. Е сега можеби е потешко достапно био одгледувано или домашно пилешко од телешко не знам како е моментално во МК. Овде има био и едно и друго така да јас се одлучив да давам 2 пати едно 2 пати друго иако со цена е скоро дупло поскапо телешкото.
Majki nekoja da bide ljubezna da mi kaze za cvekloto so sto mozam da go dadam i kolku vreme se vari ? Istite prasanja i za crvenata leka @joy1 gledam po aktivna si na forumov imam primeneto nekoi soveti od tebe pa ako moze odgovor za prasanjava Sinko ima 9m pa neznam dali smeam i svezo sokce da mu dadam od cveklo
Цвеклото се вари од 30 до 60 минути.Јас најчесто со јаболко ,боровница,го комбинирав и житарици.Изборот е твој. Леќата брзо се вари ке приметиш ке омекнат зрната.Со зеленчук ја мешам(морков,тиквица,лук..)
керка ми е 13 месеци јас до сега немам пилешко дадено,а мисиркино да..од веро купувам,некогаш и мелено инаку дадов од 7+
Точно дека тренбаше да потенцирам дека станува збор за пилешки стек од домашно пиле. @BuckoX2 убаво образложено. Ти благодарам.
Znam deka sto pati se zborelo za ova ama nekako ne mi ide vo glava kako odese zolckata na pocetok. Prvo osmina 3 dena pored pa pauza pa cetvrtina 3 dena ili preku 1 den treba. Znam dr mi kaza koga ke pocne cela da jade da i davam 3 pati nedelno vo denovite koga nema meso.